Şeyh Sait Bulvarı tartışmasında gazeteci Fatih Altaylı’ya suç duyurusu

Şeyh Sait Bulvarı tartışmasında gazeteci Fatih Altaylı’ya suç duyurusu

ABONE OL
17:50 - 12/12/2023 17:50
Şeyh Sait Bulvarı tartışmasında gazeteci Fatih Altaylı’ya suç duyurusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kayyumla yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin bir bulvara 1925’teki isyanın lideri Şeyh Sait’in adını vermesiyle başlayan ve günlerdir süren tartışmalar, Gazeteci Fatih Altaylı’nın sosyal medya platformunda yayınlanan programında kullandığı sözler hakaret içerdiği gerekçesiyle yeniden alevlendi.

Altaylı’nın Şeyh Sait hakkında kullandığı sözler nedeniyle Diyarbakır Barosu suç duyurusunda bulundu. Barodan yapılan açıklamada, Altaylı hakkında “kişinin hatırasına hakaret suçundan” suç duyurunda bulunulduğu belirtildi.

Baronun ardından Şeyh Sait’in açıklanmayan mezar yerinin bulunması için kurulan Şeyh Sait Derneği ile Şanlıurfa Barosu da Altaylı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Şeyh Sait’e sahip çıkan İYİ Partili Ensarioğlu disipline verildi

Şeyh Sait’le ilgili tartışmalar, İYİ Parti’yi de karıştırdı. Diyarbakırlı olan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu, yaşanan tartışmalara tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Ensarioğlu, “Bölgenin toplumsal ve dini değerlerinden birine dönüşen Şeyh Sait’e yönelik ithamları şiddetle reddediyorum” dedi.

Şey Sait, Seyit Rıza ve Said Nursi’nin mezar yerlerinin açıklanması çağrısı yapan Ensarioğlu görüşlerini, “Biz toplumun tüm değerlerine saygı ve hürmeti bir hafıza barışı olarak görüyoruz. Bu minvalde daha önce de defalarca dile getirdiğim üzere Şeyh Sait gibi büyük değerlere dönüşen Beddiüzzaman Said Nursi ve Seyit Rıza’nın da mezar yerlerinin açıklanması hafıza barışına hizmet edecektir. Anılan değerlerin mezar yerleri aleni bir değer iken devlet sırrı diye ifadelendirilmesi akla ziyan olmakla beraber hafıza barışına hizmet etmemektedir. Ülkemizde öncelikli olarak bir hafıza barışından başlanıp huzur ikliminin kalıcı olarak sağlanmasının tüm kesimlerin dahli ile mümkün olabileceği inancının kırılmasına müsaade etmeyeceğimizi ilgili taraflar bilmelidir” sözleriyle paylaştı.

Ensarioğlu’nun bu açıklaması disipline sevk edilmesine neden oldu. Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ensarioğlu’na tepki gösterdi.

Zorlu, Ensarioğlu’nun disipline sevk edildiğini belirterek, “Milli Mücadele’nin ruhuna ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu iradesinin ortaya koyduğu tarihi ve milli gerçeklere aykırı paylaşımını reddediyoruz. Böyle bir anlayışın partimizle hiç bir ilişkisi yoktur ve bundan sonra da olamayacaktır. Sözkonusu paylaşımla alakalı, genel başkanımızın talimatlarıyla, gereken disiplin süreci ivedilikle başlatılmıştır” dedi

DEM Parti: “Değerlerimize hakaret edenler haddini bilmelidir”

Tartışmalara Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi de (DEM Parti) katıldı. DEM Parti Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, isim verilmeden Altaylı’ya tepki gösterildi.

DEM Parti’nin açıklamasında, “Şeyh Sait ve yoldaşlarına dil uzatan şovenist kesimler ile gazeteci olarak geçinen kişilerin söylemlerinin Kürt halkı nezdinde zerre kadar değeri yoktur. Şeyh Sait ve yoldaşları hak mücadelesi yürütmüş, bu nedenle devletin zulmüne uğramış Kürt halkının önemli değerlerindendir ve hep öyle hatırlanacaktır. Değerlerimize hakaret edenler haddini bilmelidir” denildi.

HÜDA-PAR’dan Altaylı’ya sert tepki

Altaylı’nın sözlerine bir tepki de HÜDA-PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı’dan geldi.

Altaylı’ya sert tepki gösteren Ramanlı, “Şeref ve haysiyet hakkında en ufak bir fikri dahi olmayan haddini bilmez bir takım zevat, Şeyh Sait Efendi Hazretleri’nin hatırasına dil uzatmaya cüret etmiş. Şeyh Sait Efendi’nin varisleri bize icazet verecek olursa TCK. 130/1’de düzenlenen “Kişinin hatırasına hakaret” kapsamında hukuk önünde Fatih Altaylı’dan bu hakaretinin hesabını soracağız” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

VOA tarafından geçilen Şeyh Sait Bulvarı tartışmasında gazeteci Fatih Altaylı’ya suç duyurusu, İYİ Parti milletvekili Salim Ensarioğlu’na disiplin sevki  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Şeyh Sait Bulvarı tartışmasında gazeteci Fatih Altaylı’ya suç duyurusu, İYİ Parti milletvekili Salim Ensarioğlu’na disiplin sevki  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Şeyh Sait Bulvarı tartışmasında gazeteci Fatih Altaylı’ya suç duyurusu, İYİ Parti milletvekili Salim Ensarioğlu’na disiplin sevki  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.