Senatör Mitch McConnell, Cumhuriyetçi Parti Senato liderliği görevini bırakacağını açıkladı

Senatör Mitch McConnell, Cumhuriyetçi Parti Senato liderliği görevini bırakacağını açıkladı

ABONE OL
21:43 - 28/02/2024 21:43
Senatör Mitch McConnell, Cumhuriyetçi Parti Senato liderliği görevini bırakacağını açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’daki lideri Mitch McConnell Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 17 yıldır yürüttüğü liderlik görevinden ayrılacağını bildirdi. ABD Senatosu tarihinde Demokrat ya da Cumhuriyetçi Parti içinde bu görevi en uzun süre yürüten McConnell’ın görevi bırakması, Cumhuriyetçi Parti’de bir güç boşluğuna yol açacak.

Senato kürsüsünde sesi titreyerek konuşan McConnell, “Geçen hafta 82 yaşıma girdim. Katkılarımın sonu tercih ettiğimden daha yakın. Zaman, yenilmezliğini koruyor. Artık arkada oturup meslektaşlarımın adımı hatırlamasını uman genç bir adam değilim. Yeni nesil liderliğin zamanı geldi” dedi.

82 yaşındaki Kentucky Senatörü, eski Başkan Donald Trump’ın ABD Anayasa Mahkemesi’nde 3 liberal yargıca karşı 6 muhafazakar yargıçla çoğunluk sağlamasına yardımcı olmuştu. McConnell, mahkemenin kürtajın anayasal bir hak olarak tanınmasını ve silah haklarının genişletilmesini sona erdiren dönüm noktası kararlar almasının önünü açmada büyük rol oynamıştı.

Buna karşın McConnell zaman zaman Trump’a karşı kişisel muhalefet sergilemiş, özellikle de Trump’ın 6 Ocak 2021’de ABD Kongre binasına yapılan saldırı öncesindeki tutumunu eleştirmişti. McConnell ayrıca katı Cumhuriyetçi muhaliflerin karşı çıkmasına rağmen Ukrayna’ya yardım edilmesine yönelik çabaları sesli olarak desteklemeye devam etmişti.

McConnell, Demokratlar’ın dar bir marjla çoğunluğa sahip olduğu Senato’da daha önce çoğunluk lideri olarak görev yapmıştı. Şu anda azınlık lideri görevini yürüten McConnell, Kasım ayındaki seçim döneminde Senato Cumhuriyetçi liderliği için aday olmayacağını, Ocak ayında yeni Kongre toplandığında liderlik görevinin sona ereceğini söyledi.

McConnell’ın liderlikten ayrılmasıyla birlikte federal hükümetin finanse edilmesini sağlamak ve hükümetin kapanmasını önlemek için Demokrat Partililer ve Beyaz Saray ile yapılan harcama anlaşmaları müzakerelerinde kritik bir boşluk da oluşacak. Grubunu istikrarlı bir şekilde yöneten McConnell’ın kararlı tavırları, yeni Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’ın partisine Temsilciler Meclisi’nde liderlik etmekte zorlanmasıyla tezat oluşturuyor.

McConnell geçen yaz iki kez kamuoyu önünde açıklama yaparken donup kalmış, bu da üst düzey görevinin gereklerini yerine getirmeye devam edip edemeyeceği konusunda soru işaretleri oluşturmuştu. Bu endişeler, 31 Ağustos’ta Kongre doktorunun McConnell’in çalışmaya devam etmesine izin vermesine rağmen giderilemedi.

McConnell, Ocak 2027’ye kadar sürecek olan Kentucky senatörlüğü görevinin geri kalanını tamamlamayı planladığını belirtti. Ancak McConnell’ın liderlikten ayrılması, Demokrat Partili Başkan Joe Biden’a karşı Cumhuriyetçi Parti adaylığında başı çeken Donald Trump’ın ve sertlik yanlısı Temsilciler Meclisi Özgürlük Grubu’nun 5 Kasım’da başkanlık, Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve Senato’nun üçte biri için yapılacak seçimler öncesindeki çalkantılı yaklaşımları karşısında bir geri adım anlamına gelecek.

Şimdi Cumhuriyetçiler’in yeni bir parti lideri seçmek zorunda kalacağı bu dönemde Demokratlar’la ılımlı bir harcama anlaşmasına karşı sert durma yönündeki muhafazakar baskı, bütçe müzakereleri ve liderlik seçimi üzerinde ağırlık oluşturabilir.

McConnell, Trump’ın Michigan eyaletindeki Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerini kazanarak partinin başkan adaylığına doğru ilerleyişini sürdürmesinin ertesi sabahı Senato kürsüsünde planlarını açıkladı.

McConnell’ın bu hamlesinin zamanlaması sorulduğunda Senato’daki eski bir üst düzey Cumhuriyetçi danışman, “Bence Trump sayfasının yeniden açılması McConnell için sahneden inme işaretidir” dedi.

McConnell Trump’ı dışlamıştı

McConnell, seçim hilelerinin 2020 seçimlerine mal olduğunu şeklimdeki asılsız iddiaları ortaya attığı için Trump’ı sert şekilde eleştirmişti.

McConnell, Trump’ın isyana teşvik suçlamasından beraat etmesi yönünde oy kullanmış ancak Senato’da yaptığı bir konuşmada Kongre binasındaki isyandan “fiilen ve ahlaken sorumlu” olduğunu ileri sürerek Trump’ı dışlamıştı.

McConnell o zaman “Amerikan vatandaşları kendi hükümetlerine saldırdı. Bunu yaptılar çünkü dünyadaki en güçlü adam tarafından deli yalanlarla beslenmişlerdi çünkü seçimi kaybettiği için kızgındı” demişti.

McConnell, 2016 yılının başlarında dönemin başkanı Barack Obama’nın ABD Anayasa Mahkemesi’ndeki boş bir koltuk için Merrick Garland’ı aday göstermesini Cumhuriyetçiler’in engellemesiyle ‘ın sert liderlik anlayışını ortaya sermişti.

McConnell, o dönemde, başkanlık seçimlerine çok az bir süre kaldığını ve seçmenlerin başkanlık için oylarını kullanırken Anayasa Mahkemesi’nin alacağı şekle de karar vermeleri gerektiğini savundu.

2020’de, bu kez başka bir başkanlık seçiminden sadece haftalar önce tekrar harekete geçen McConnell, tam tersi bir yaklaşımla, o zamanki Başkan Trump’ın muhafazakar yargıç Amy Coney Barrett’ı Anayasa Mahkemesi’e aday göstermesini sağlamış ve 3’e karşı 6’lık muhafazakar çoğunluğu sağlamlaştırdı.

McConnell, Demokratlar’ın hedeflerini engelleme konusundaki istekliliği nedeniyle “Azrail” lakabını keyifle benimsemişti.

Senato’nun iki numaralı Cumhuriyetçi Senatörü John Thune, John Cornyn ve John Barrasso’nun partinin Senato liderliği görevi için yarışması bekleniyordu. Başka hangi senatörlerin yarışa katılabileceği ise belirsizdi.

VOA tarafından geçilen Kentucky Senatörü Mitch McConnell, 17 yıl yürüttüğü Cumhuriyetçi Parti Senato liderliği görevini bırakacağını açıkladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kentucky Senatörü Mitch McConnell, 17 yıl yürüttüğü Cumhuriyetçi Parti Senato liderliği görevini bırakacağını açıkladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kentucky Senatörü Mitch McConnell, 17 yıl yürüttüğü Cumhuriyetçi Parti Senato liderliği görevini bırakacağını açıkladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.