Senato’da Çoğunluk Hangi Partinin Olacak? 

Senato’da Çoğunluk Hangi Partinin Olacak? 

ABONE OL
01:22 - 06/11/2020 01:22
Senato’da Çoğunluk Hangi Partinin Olacak? 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Senatosu’nda hangi partinin üstünlük elde edeceği, henüz açıklığa kavuşmadı. Kontrolun hangi partiye geçeceği Kuzey Carolina, Maine ve Georgia eyaletlerinde devam eden sayım sonuçlarına göre belirlenecek.

Colorado eyaletinden Senato’ya seçilen Demokrat Partili eski Colorado Valisi John Hickenlooper

Demokrat Parti; Colorado eyaletinde John Hickenlooper’ın Cumhuriyetçi Partili Senatör Cory Gardner’ı yenilgiye uğratmasıyla Senato’da kilit bir sandalye elde etmiş oldu. Hickenlooper, Colorado eyaletinin eski valilerinden.

Partilerüstü Cook Political Report’a göre 3 Kasım’da 35 eyalette yapılan Senato seçimlerinde sadece 7 eyalette Demokrat ya da Cumhuriyetçi adaylar arasında çekişme yaşanıyor. Cumhuriyetçi Parti, seçim gününe Senato’da 47’ye karşı 53 sandalye üstünlüğüyle girdi. Ancak bu yılki seçimlerde Senato’daki Cumhuriyetçiler’in üstünlüğü korumak için Demokratlar’a kıyasla iki kat daha fazla sandalyeye sahip çıkmaları gerekiyor.

Alabama eyaletinden Senato’ya seçilen Auburn Üniversitesi eski Amerikan futbolu antrenörü Cumhuriyetçi Partili Tommy Tuberville

Cumhuriyetçi Parti’nin kalesi olarak bilinen eyaletlerden Alabama’da Başkan Trump’ın desteklediği eski Amerikan futbolu antrenörü Tommy Tuberville, Demokrat Partili Senatör Doug Jones’u yenilgiye uğrattı. Alabama eyaletindeki Senato üyeliği, Demokrat Parti’nin elinde olan ve Cumhuriyetçi Parti’ye gitmesine kesin gözüyle bakılan tek sandalyeydi.

Demokrat Parti, Colorado’daki zaferi ve Alabama’daki kaybıyla Senato’da üstünlüğü elde etmek için Joe Biden’ın başkanlığı kazanması durumunda üç, Donald Trump’ın kazanması durumundaysa dört sandalye elde etmek zorunda.

Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar’ın kontrolu elde tutması bekleniyor

ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde Demokrat Parti’nin elindeki çoğunluğu koruması bekleniyor. Ancak Senato’yu kimin kontrol edeceği, Beyaz Saray’ın politikalarını ne kadar başarıyla hayata geçireceği konusunda hayati önem taşıyor. Senato’da çoğunluğu elinde bulunduran parti, Anayasa Mahkemesi ve federal yargıya yapılan atamaları onaylıyor.

Demokrat Partili eski savaş pilotu Amy McGrath, topladığı bağış miktarı açısından üstünlüğe sahip olmasına rağmen seçimi Senato Çoğunluk Lideri Kentucky Senatörü Mitch McConnell’a kaybetti.

Senato Çoğunluk Lideri Kentucky eyaleti Cumhuriyetçi Parti Senatörü Mitch McConnell, kampanya süreci boyunca büyük miktarda bağış toplamayı başaran Demokrat Partili Amy McGrath karşısında beklenen bir zafer elde etti.

McConnell, Salı gecesi yaptığı zafer konuşmasında, seçimlerden sonra Amerika’nın önünde aşması gereken büyük zorluklar olduğunu kaydetti. McConnell, ”Ocak ayında hangi başkan adayının yeni döneme başlayacağını bilmiyoruz, Senato’yu hangi partinin kontrol edeceğini bilmiyoruz. Ama bazı noktalar çoktan açıklığa kavuştu. Önümüzde çok büyük zorluklar olduğunu biliyoruz. Bir sonraki başkanın ülkeyi birleştirmesi gerektiğini biliyoruz” dedi.

Donald Trump’ın seçimi ikinci kez kazanması, Temsilciler Meclisi’ni ise Demokratlar’ın kontrol etmesi durumunda hükümette bölünme ortaya çıkacak. Joe Biden’ın başkanlığı kazanması durumundaysa Demokratlar, hem Temsilciler Meclisi hem de Beyaz Saray’da üstünlüğü ele alacak.

Trump’ın en yakın müttefiklerinden Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Demokrat Partili rakibi Jaime Harrison’u mağlup etti. Güney Carolina Demokrat Parti eski Eyalet Başkanı’nın oğlu olan Harrison, Senato yarışında bir günde 57 milyon dolar bağış toplayarak rekor kırmış ve Demokratlar’ın Senato’da üstünlük elde etme umutlarını körüklemişti.

Senato’da kontrolu hangi partinin ele alacağı, her iki sandalyesi de seçilecek olan Georgia eyaletinden gelecek sonuca bağlı olabilir.

Demokrat Partili Jon Ossoff Georgia eyaletinde Senato mücadelesi veriyor.

Georgia eyaletinde Demokrat Partili Jon Ossoff, Cumhuriyetçi Senatör David Perdue’yle mücadele ediyor. Eyaletteki diğer Senato sandalyesi ise özel seçimle belli olacak. Cumhuriyetçi Partili Senatör Kelly Loeffler ve siyasete yeni giren rakibi Demokrat Partili Raphael Warnock, Cumhuriyetçi Doug Collins’i geride bırakacak yeterli oyu garantiye aldı.

Kelly Loeffler ve Raphael Warnock 5 Ocak 2021’de Georgia’da Senato için ikinci tur seçimde karşı karşıya gelecek.

Loeffler ve Warnock arasında 5 Ocak 2021’de yapılacak ikinci tur Senato seçimi, ABD Senatosu’nun nihai şeklinin önümüzdeki yıla kadar belli olmayacağı anlamına geliyor.

Iowa Senatörü Joni Ernst

Iowa eyaletindeyse Cumhuriyetçi Senatör Joni Ernst, seçimlerden önceki anketlere göre yarışı Demokrat Partili rakibi Theresa Greenfield’ın birkaç puan gerisinde götürüyordu. Hem Ernst hem de Greenfield, ekonomisi tarıma dayalı Iowa’da çiftçi kökenli oldukları vurgusu yaparak seçmenleri cezbetmeye çalışıyordu.

Cumhuriyetçi Parti, Amerika’nın kuzeydoğu eyaletlerinden Maine’de Senatör Susan Collins’i de yakından takip ediyor. Cumhuriyetçi Collins, sonbahar boyunca Demokrat Partili rakibi Sara Gideon’un birkaç puan gerisindeydi.

Kuzey Carolina’daysa Cumhuriyetçi Senatör Thom Tillis, eski eyalet senatörü Demokrat Partili Cal Cunningham’a karşı mücadele ediyor.

Temsilciler Meclisi’nde Demokrat Parti’nin en az beş sandalye daha kazanarak çoğunluğunu pekiştirmesi bekleniyor.

California eyaletinden Kongre üyesi ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin yeni Kongre Ocak ayında toplandığında yeniden bu göreve gelmesi bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Senato’da Çoğunluk Hangi Partinin Olacak?  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Senato’da Çoğunluk Hangi Partinin Olacak?  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Senato’da Çoğunluk Hangi Partinin Olacak?  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.