SDG’den ‘IŞİD’i Engelledik’ Açıklaması

SDG’den ‘IŞİD’i Engelledik’ Açıklaması

ABONE OL
22:13 - 31/01/2022 22:13
SDG’den ‘IŞİD’i Engelledik’ Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Suriye Demokratik Güçleri, ülkenin kuzeydoğusunda IŞİD’in ele geçirdiği hapishanenin artık tamamen kendi kontrolları altında olduğunu açıkladı. SDG, yaptığı açıklamada, dengelerin sürekli değiştiği bölgede aşırılık yanlılarının daha fazla sayıda saldırı başlatma planlarını engellediğini de bildirdi.

Kürt güçlerinin liderliğindeki ABD destekli grup ayrıca, denetimleri altındaki gözaltı merkezlerinde ve kamplarda bulunan binlerce IŞİD militanı ve ailelerinin sorumluluğunu üstlenmesi için uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu.

Suriye Demokratik Güçleri, en az 3 bin IŞİD tutuklusunu barındıran ve El Sina olarak da bilinen Guveyran hapishanesinde 10 gün süren çatışmalarda 120’den fazla SDG savaşçısı ve hapishane çalışanının öldüğünü kaydetti. Açıklamada saldırıyı ilk başlatanlar da dahil olmak, yaklaşık 374 IŞİD militanının da öldürüldüğü belirtildi.

20 Ocak’ta Suriye’nin en büyük gözaltı merkezlerinden birine yapılan saldırı Haseke şehrini çatışma bölgesine çevirmiş, binlerce Suriyeli kaçmak zorunda kalmıştı. Çatışmaya ABD liderliğindeki koalisyon kuvvetleri de dahil olmuş, koalisyon hava saldırıları düzenlemiş ve bölgeye Bradley Savaş Araçları’nda Amerikalı askerler gönderilmişti.

Hapishane saldırısı, IŞİD’in 2019’da kendi ilan ettiği hilafetin düşüşünden bu yana en büyük operasyonu oldu ve militanlarının hem Suriye’de hem de Irak’ta örgütün güçlenebileceği korkularını körükleyen ölümcül saldırıları sırasında düzenlendi.

SDG komutanı Nevruz Ahmed bugün düzenlediği basın toplantısında, IŞİD hapishane saldırısının bir dizi terörist tutukluyu serbest bırakmayı amaçladığını, ancak aynı zamanda IŞİD’in uzun süredir hazırlandığı daha geniş bir komplonun parçası olduğunu söyledi.

SDG’den Türkiye’ye suçlama

Ele geçirilen belgelere ve saldırganlardan bazılarının itiraflarına göre, aşırılık yanlısı grup, Suriye’nin doğusunda Haseke, Şeddade ve Deyrizor’un diğer mahallelerine saldırılar planlamıştı. Ayrıca binlerce IŞİD üyesi aileye ev sahipliği yapan El Hol kampına eş zamanlı saldırılar da planlar arasındaydı.

SDG komutanı Ahmed, IŞİD’in bölgeye büyük bir saldırı başlatmak, terörü yeniden yaymak, bölge halkını karanlığa gömmek ve terör örgütünü yeniden canlandırmak istediğini söyledi.

Nevruz Ahmed ayrıca, Türkiye’yi hapishane saldırısını kolaylaştırmak ve organize etmekle suçladı, ancak kanıt sunmadı.

Açıklamada, ‘’El Sina hapishanesine yapılan saldırıda yaşananlar, saldırının siyasi koşullara yatırım yaptığını ve bazı bölge devletlerinin doğrudan veya dolaylı olarak yardım ettiğini doğruluyor. Bu bağlamda, Türk devletinin rolü en belirgindi. IŞİD terör örgütünün El Sina’ya terör saldırısından ve örgütün varlığını sürdürmesinden en çok Türkiye Devleti sorumludur. Türkiye’nin kuzey ve doğu Suriye’ye yönelik saldırıları ve sürekli tehditleri, IŞİD terör örgütüne yeniden nefes alma ve yeniden yapılanmaya zemin hazırlama konusunda moral veriyor. Resulayn ve Tel Abyad gibi işgal altındaki alanlar da IŞİD’in kendisini örgütlemesi ve unsurlarını eğitmesi için en güvenli ve en korunaklı alanlara dönüştürüldü. Hapishaneye saldıran bazı teröristler o bölgelerden geldi. Bu temelde, bölgeye yönelik terör saldırılarından Türk Devleti sorumludur’’ denildi.

Ahmed, saldırının Suriye’nin kuzeydoğusundaki binlerce örgüt tutuklusu ve ailelerinin devam eden varlığına yönelik radikal çözümlere ihtiyaç olduğunu gösterdiğini ve IŞİD teröristlerinin yargılanmasının ve hüküm giymesinin hızlandırılması gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price da hapishane saldırısına verdikleri etkili yanıttan dolayı SDG’yi övdü.

Price, yazılı açıklamasında, “IŞİD’in çaresiz ve şiddet içeren taktikleri, terör grubunun yenilebilecek ve yenilmesi gereken bir tehdit olmaya devam ettiğini dünyaya ciddi bir şekilde hatırlatıyor” dedi.

Price, “SDG’nin ABD ve koalisyon güçleriyle ortaklaşa yaptığı etkin müdahale sayesinde, gözaltındaki IŞİD üyelerini kurtarma girişimi sırasında üst düzey IŞİD liderleri yakalandı veya öldürüldü” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen SDG’den ‘IŞİD’i Engelledik’ Açıklaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. SDG’den ‘IŞİD’i Engelledik’ Açıklaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan SDG’den ‘IŞİD’i Engelledik’ Açıklaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.