Scholz ve Von der Leyen’den ‘Marshall Planı’ Çağrısı

Scholz ve Von der Leyen’den ‘Marshall Planı’ Çağrısı

ABONE OL
20:51 - 24/10/2022 20:51
Scholz ve Von der Leyen’den ‘Marshall Planı’ Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna için yeni bir ‘Marshall Planı’nın hayata geçirilmesini önerdi.

Yarın başkent Berlin’de Ukrayna’nın Rusya ile süren savaş ve sonrasında yeniden inşa edilmesi amacıyla düzenlenen uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yapacak olan Scholz’un, Von der Leyen ile birlikte kaleme aldığı ve Alman FAS gazetesinden yayınlanan makalede, Rus işgalinin yol açtığı yıkımın inşası için Ukrayna’nın büyük miktarda mali yardıma ihtiyacı olacağı belirtilirken, 2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa ülkelerinin kalkınması için ABD tarafından yürürlüğe konulan ve Marshall Planı olarak bilinen ekonomik yardım benzeri bir planın yaşama geçirilmesinin şart olduğu dile getirildi.

Ortak makalede, “Ukrayna’da yıkılan binaların, okulların, yok edilen yolların, köprülerin, altyapının ve enerji arzının yeniden inşası; ülkenin hızla ayağa kalkabilmesi için tüm bunları vakit kaybetmeden şimdi ele almamız gerekiyor” denilerek, ülkeye yardımın savaşın bitmesini beklemeden derhal başlatılması talep edildi.

“Ukrayna’nın savaşın sona ermesinin ardından ekonomik olarak yeniden yükselişe geçebilmesi için sağlam bir perspektife ihtiyacı var” denilen yazıda, Dünya Bankası’nın savaşın bugüne kadar yol açtığı zararı 350 milyar Euro olarak tanımladığı, ne Ukrayna ne de tek bir ülke ya da kuruluşun bu yükün üstesinden tek başına gelemeyeceği belirtilirken, Scholz ve Von der Leyen “21. yüzyıl için yeni bir Marshall Planı oluşturmamız şart. Bu şimdi başlaması gereken ve nesiller boyu sürecek bir görev” şeklinde görüş belirtti.

İki lider, AB, G7 ve uluslararası finans kuruluşlarının bu sürece dahil olması gerektiğini vurgulayarak, Ukrayna’ya yardım etmek isteyen ülke ve kuruluşların katkılarının nasıl olacağının yarın Berlin’de düzenlenecek konferansta şekilleneceğini de duyurdu. Scholz ve Von der Leyen “Ukrayna’nın yeniden yapılanması yolu aynı zamanda Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne giden yoludur” derken, Kiev’i desteklemenin AB’nin çıkarına olduğunu da söyledi. Ortak makalede, “Ukrayna aynı zamanda dünya çapında barış içinde birarada yaşamamızın ve refahımızın temeli olan uluslararası kurallara dayalı düzeni savunmaktadır. Dolayısıyla Ukrayna’yı desteklediğimizde hem kendi geleceğimizi hem de ortak Avrupa’nın geleceğini inşa etmiş oluyoruz” denildi.

Zelenski de “Uluslararası yardım gerekiyor” demişti

Daha önce de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile girdikleri savaş sonrasında ülkesini yeniden inşa edebilmek için tarihi Marshall Planı’nın modern benzerinin devreye sokulması gerektiğini söylemişti.

Mayıs ayında Polonya’da düzenlenen “Ukrayna için Uluslararası Bağış Konferansı”nda konuşan Zelenski, “Ukrayna’nın yeniden inşası için şimdiden iddialı bir plan hazırlıyoruz ve tarihi Marshall Planı’nın modern benzeri olacak stratejik bir uluslararası destek planına ihtiyacımız var. Güvenli yaşama geri dönüş, modernleşme ve sosyal kalkınma için para, teknoloji ve uzmanlar gerekiyor” demişti.

Zelenski, bundan kısa bir süre önce Marshall Planı yardımı talebini yineleyerek, ülkesinin yeniden inşasının on yıllar süreceğini ve sadece uluslararası bir ortak girişimle başarılabileceğini ifade etti.

Berlin’deki toplantı bağışçıları belirlemeyi hedefliyor

Berlin’de yarın Başbakanlık himayesinde gerçekleşecek uluslararası toplantıda, Ukrayna’nın yanı sıra AB, G7 ve G20 ülkelerinden temsilciler, uluslararası örgütlerden, sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar ve uzmanlar yer alacak.

Toplantının hedefi, Scholz ve Von der Leyen’in de belirttikleri gibi, Ukrayna’nın yeniden inşası sürecinde gelecek mali yardımları koordine edebilecek bir bağışçılar platformunun oluşturulması. Bu amaçla büyük yeniden imar projelerinin başlatılması ve teknik yardımların da sağlanması hedefleniyor.

VOA tarafından geçilen Scholz ve Von der Leyen’den ‘Marshall Planı’ Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Scholz ve Von der Leyen’den ‘Marshall Planı’ Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Scholz ve Von der Leyen’den ‘Marshall Planı’ Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.