‘‘Savaş Küresel Büyümeyi Yüzde 1’den Fazla Azaltabilir’’

‘‘Savaş Küresel Büyümeyi Yüzde 1’den Fazla Azaltabilir’’

ABONE OL
14:59 - 17/03/2022 14:59
‘‘Savaş Küresel Büyümeyi Yüzde 1’den Fazla Azaltabilir’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) göre Ukrayna krizi bu yıl küresel ekonomik büyümeyi yüzde 1’den fazla azaltabilir ve enflasyonu yüzde iki buçuk puan arttırabilir. OECD, bunlar karşısında önlem olarak hedefli hükümet harcamalarının arttırılmasını tavsiye etti.

OECD açıklamasında, üye ülkelerin hükümet harcamalarını gayrisafi milli hasılalarının binde 5’i oranında yükseltmesinin enflasyon artışına yol açmadan savaşın ekonomik etkilerini yarı yarıya azaltabileceği bildirildi.

OECD’nin savaşın ekonomik etkilerine dair tahminine göre, Avrupa’nın Rusya’dan enerji ithalatına bağımlı olması nedeniyle savaşın Euro bölgesi ekonomisine olumsuz etkisi yüzde 1,4; ABD’de ise yaklaşık binde 9 olabilir.

Küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yalnızca yüzde 2’sini oluşturan Rusya ve Ukrayna, otomobillerde kullanılan katalitik konvertörlerden gübreye kadar birçok ürünün imalatında kullanılan hammaddelerin başlıca üreticileri olarak enerji ve emtia piyasaları üzerinde çok büyük etki sahibi.

Enerji ve emtia fiyatlarındaki artış zaten yükselen enflasyon üzerinde yeni bir baskı oluştururken OECD, merkez bankalarının para politikasını normalleştirmeye odaklanması gerektiğini belirtti. Ancak bunun savaşın ekonomik etkilerinin en kötü yansıdığı ülkelerde daha yavaş bir büyümeyi beraberinde getireceğini ekledi.

Açıklamada merkez bankalarının, büyük bir stresin ortaya çıkması durumunda, mali piyasaların işleyişini sürdürmesi için müdahale etmeye hazır olması gerektiği de kaydedildi.

Enerji ve gıda maliyetleri artarken birçok hükümet, tüketicilere ve işyerlerine yardım yaptı. Bazı hükümetler fiyat kontrolu, vergi ve fiyat indirimi gibi önlemler aldı.

OECD, hükümetlere bu tür önlemlerin hedefli ve geçici olmasına odaklanmaya dikkat etmeleri çağrısında bulundu ve ek harcamaların maliyetini karşılamak için beklenmedik kazançları vergilendirebileceklerini söyledi.

VOA tarafından geçilen ‘‘Savaş Küresel Büyümeyi Yüzde 1’den Fazla Azaltabilir’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘‘Savaş Küresel Büyümeyi Yüzde 1’den Fazla Azaltabilir’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘‘Savaş Küresel Büyümeyi Yüzde 1’den Fazla Azaltabilir’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.