Sanat, siyaset ve kent hareketi Berkin Elvan’ı anma etkinliğinde bir araya geldi

Sanat, siyaset ve kent hareketi Berkin Elvan’ı anma etkinliğinde bir araya geldi

ABONE OL
13:38 - 12/03/2024 13:38
Sanat, siyaset ve kent hareketi Berkin Elvan’ı anma etkinliğinde bir araya geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

2013’te Gezi Parkı protestoları sırasında, Okmeydanı’nda kafasından gaz fişeğiyle vurulan ve 269 gün sonra tedavi gördüğü hastanede 11 Mart 2014’te 15 yaşında hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün 10. yılında düzenlenen törenle anıldı.

Berkin Elvan’ın ailesi ve sınıf arkadaşlarının arşivinden derlenen görsellerden yola çıkarak hazırlanan gösteriye, Berkin’in sevdiği şarkılar ve çizgi filmler eşlik etti; bu repertuarı müzisyen ve dansçılar sahneye taşıdı.

Gezi davasında hüküm giyen hak savunucularının da anıldığı gecede sunucu olmaması ve izleyicilerin performansları alkışlamaması tercih edildi. “Yasımızı sadece şarkılarla paylaşıyoruz” denildi. Tören esnasında salonda bulunan çok sayıda kayıp yakını ve hak savunucusu gözyaşlarını tutamadı.

Berkin Elvan anmasında Adamlar, Baba Zula, Burcu Tatlıses, Burcu Yeşilbaş, Cahit Berkay, Chromas, Derya Köroğlu, Ezgi Aktan, Güney Marlen, İklim Tamkan, Nejat Yavaşoğulları, Ozan Çoban ve Güneş Demir, Yaşlı Amca şarkılarını söylerken, Varyant Kafkas Dans Ekibi’nden Ekim Deniz Arslan ve Yağmur Su Özdemir, Berkin Elvan’ın ilkokulda katıldığı Kafkas dansları videosu ardından sahne aldı.

Erol Babaoğlu, Orhan Aydın, Sevinç Erbulak ve Tilbe Saran’ın şiir okuduğu gecede Berkin Elvan’ın ailesine, çok sayıda kayıp yakını eşlik etti. Törende milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve sanatçılar aileyi yalnız bırakmadı.

“10. Yılında ON’unla”

“Berkin’in bizden koparılmasının 10. yılı. Giyemediği mezuniyet giysisi on yıldır askıda, çekemediği şutlar, dans edemediği sahneler, giremediği sınavlar, çalamadığı ıslıklar on yıllık bir dağ. Mutfak masasında yeri sabit, tabağı boş, sandalyesi boş. Telefonu çalmadı ama çalışıyor. Odası dağılmıyor; sakal yakışacak mıydı bilinmiyor, bıyıkları terlememişti ki daha. Sayısız keşkelerin, donakalan hayallerin, dinmeyen hasretin, sönmeyen yangının 10 yılı. Berkin’in adı adliyelerde, Berkin’in adı meydanlarda, Berkin’in adı sloganlarda, Berkin’in yokluğu onuncu yılında Gezi’de atan her yürekle oradan oraya. Tutulamayan yas reva değil insana. Artık tam hakkıyla bu yası tutma vakti. O’nu anıyoruz, onsuzluğun onuncu senesi” çağrısıyla duyurulan gece, Berkin Elvan’ın adını taşıyan Youtube kanalından canlı yayınlandı.

Törene Hatay’dan gelerek katılan Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz VOA Türkçe’ye, “Biz 11 yıldır bu acıyı yaşıyoruz. Berkin’imizi 269 gün hastane kapısında bekleyen annesi ve bizlerin acısı ilk günkü gibi taze. Bu acıların üzerine biz depremi yaşadık, acılar bitmiyor. Bitmesi için mücadele ediyoruz. Evlatlarımızın katilleri yargılanana kadar mücadelemiz devam edecek. Onları unutmayacağız unutturmayacağız” dedi.

VOA tarafından geçilen Sanat, siyaset ve kent hareketi Berkin Elvan’ı anma etkinliğinde bir araya geldi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Sanat, siyaset ve kent hareketi Berkin Elvan’ı anma etkinliğinde bir araya geldi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Sanat, siyaset ve kent hareketi Berkin Elvan’ı anma etkinliğinde bir araya geldi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.