“Salgın Etkisini Yitirdi”

“Salgın Etkisini Yitirdi”

ABONE OL
20:44 - 02/03/2022 20:44
“Salgın Etkisini Yitirdi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’de 1 Mart’ta Corona virüsü enfeksiyonu nedeniyle 24 saatte 204 kişinin yaşamını yitirmesine karşın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açık havada artık zorunlu olmadığını açıkladığı maske kullanımı için toplu taşıma gibi kapalı ortamlarda “zorunluluk” ifadesinden kaçındı ve “maske yanımızda olmalı, bireysel korunma dönemi” dedi.

Türkiye’nin iki yıl önce Mart ayında ilk resmi vaka açıklamasıyla pek çok yasak getirereek mücadele etmeye çalıştığı Corona virüsü salgınında, 2022 yılı başından bugüne yeniden vaka ve can kayıplarında artış olduğu görülüyor. Ancak aşı olmayı teşvik eden Türk Tabipleri Birliği gibi sağlık meslek örgütleri ve uzmanların tepkiyle karşıladığı PCR testi zorunluluklarını gevşetme ve karantina süresini 14 günden 7 güne düşürme kararlarının ardından bugün de tartışmalı kararlar açıklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgında Şubat’ın son haftasında günlük can kaybı sayısının 260’ın üzerinde seyrettiği günlerde maske zorunluluğunu kaldırma yönünde yapacağı önceden duyurulan açıklamasını ertelemişti. Bakan Koca, Çarşamba günü “Hayatımızı yeniden düzenlemek için gerekli değişiklikleri yapmanın zamanı geldi” ifadesiyle akşam basın toplantısı düzenledi ve beş maddede önlemlerin rafa kaldırılacağını duyurdu. Koca, Bilim Kurulu üyelerinin görüşleri hakkında da “Bilim insanlarımızdan henüz erken diyen, bekleme taraftarı olanlar da var” sözüyle bu kararların fikir birliği içinde alınmadığını da açıklamış oldu.

Bakan Koca, “Bildiğiniz gibi ülkemizde de bazı kısıtlamalarda kalkmıştı. Karantina ve izolasyon süreleri, tarama testleri gibi birçok uygulamada daha önce değişikliğe gittik. Bu adımların isabetli olduğunu görüyoruz. COVID-19’la mücadele bundan sonra aşıyla verilecek. İki yıllık ısrarlı, planlı mücadelede şimdi sıra salgını toplumsal hayatımızın hakim unsuru olmaktan çıkarmakta, bir bakıma salgın esaretinden gerçek hayata geçmekte ve bazı serbestliklerle psikolojimizi yenilemekte. Bundan sonra birincisi artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. İkincisi, kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse ve mesafe varsa maske takmak artık şart değil. Üçüncüsü, yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşta HES kodu kontrolü yapılamayacak. Dördüncüsü, hastalık belirtesi olmayan kişilerden test istenmeyecek. Beşincisi, okullarda 2 vaka çıkması halinde sınıfın kapanması uygulaması sona erecek” açıklamasını yaptı.

“Salgın” kelimesini kullanmama yaklaşımını anlattı

Sağlık Bakanı Koca, “Salgın etkisini yitirdi, somut gözle görülen gerçek budur. Salgın kelimesine eskisi kadar vurgu yapmaya gerek yoktur. Salgınla toplum olarak, kısıtlamalarla mücadele etme döneminden bireysel olarak korunma dönemine geçmeliyiz. Kişisel korunmada eğer istersek süregelen alışkanlıklarımızı sürdürebiliriz” dedi.

Koca, “Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz. Maskeyi gerektiğinde hemen takmak üzere yanımızda taşıyoruz. Özellikle büyüklerimizle, kronik hastalarla biraradayken maske günlük hayatımızın vazgeçilmezi olmalıdır” dedi, ancak toplu taşıma gibi kapalı ortamlarda nasıl maske kullanılacağı konusunda “bireysel korunmayı” vurgulayan ifadeler kullandı.

Müzik yasağında İçişleri Bakanlığı’nı işaret etti

Sağlık Bakanı Koca, hastalar ve maske kullanımıyla ilgili sorular üzerine “COVID’li hastaların izolasyon süreciyle ilgili daha önce aldığımız kararlarda bir değişiklik yok. Yedinci günden sonra bir semptom yoksa karantina bitiyor. Kararların ne zaman geçerli olacağını İçişleri Bakanlığımız genelgeyle duyuracak. Mesafenin korunmadığı alanlarda, uçak, otobüs, tiyatro, sinema gibi sağlık kuruluşları gibi alanlarda, okulların kapalı alanları gibi yerlerde maskeleri kullanmaya devam ediyoruz. Bunun dışında kapalı alan olup mesafe korunabiliyor ise bu durumda maskeyi takmanın şart olmadığını söylüyoruz. Herhangi bir COVID, nezle ve üst solunum yolu hastalıkları olan, semptom gösteren vatandaşlarımızın maske takması gerektiğini biliyoruz” diye konuştu.

Koca, salgın gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle hayata geçirdiği ve eğlence mekanlarıyla müzisyenlerce tepkiyle karşılanan müzik yasağıyla ilgili ise “Müzik yasağıyla ilgili de Bilim Kurulu’nun aldığı bir karar yok. Onun da yakın zamanda kalkacağı kanaatindeyim” yanıtını verdi.

TTB “aşılı nüfus sadece yüzde 32” ifadesiyle uyardı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise akşamki açıklaması öncesinde Bakan Koca’ya önlemleri azaltmaması gerektiği yönünde çağrıda bulundu.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bugün videolu mesajıyla “Her hafta 1500’den fazla insanımızı yitirirken ve üç doz aşılı olanların toplam nüfusa oranı yüzde 32 iken; maske, mesafe, temizlik, havalandırma, dönüşümlü çalışma gibi önlemler ve aşılama halen çok önemli” sözleriyle Bakan Koca’ya önlemleri gevşetmeme çağrısı yaptı.

“Bugün itibariyle salgınla mücadele ve aşılama halen çok önemli” diyen Fincancı, her hafta 500 bin üzerinde yeni hasta ortaya çıktığını ve 1 Mart itibariyle Türkiye’de aktif 616 bin 964 Covid-19 hastası bulunduğunu ifade etti. Fincancı, Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarıyla kamuoyuna sanki yüzde 80’inin üzerinde aşılama varmış gibi gösterildiğini, ancak 12 yaş üstü nüfusta tam aşılanmış yani üç doz aşı yaptırmış kişi sayısına bakıldığında bunun toplam ülke nüfusuna oranının sadece yüzde 32 olduğunu söyledi. Fincancı, Bakan Koca’nın bu akşamki açıklamaları aksine “Önlemler alınmadan COVID-19 ile mücadele edebilmek hele bu rakamlar söz konusuyken mümkün değil. Her hafta yitirdiğimiz 1500’den fazla insanımız ile biz bu yükü hep birlikte taşıyoruz” dedi.

TTB ayrıca “Her hafta binden fazla yurttaşı COVID-19 sonucu kaybederken, günlük yapılan toplam aşı sayısı da 100 binin altına düştü. Aşılanması gereken on milyonlarca kişi için hiçbir şey yapmayıp maske serbestisiyle uğraşan Sağlık Bakanlığı’nı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz” mesajıyla Türkiye’deki aşılanma oranındaki düşüklüğü grafikle vurguladı.

CHP’nin Ankara Milletvekili, göz hastalıkları uzmanı Murat Emir, Bakan Koca’nın açıkladığı karara tepki göstererek Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Sağlık çalışanları emeğinin hakkını beklerken gele gele maske serbestisi geldi. Maskeleri çıkartmanın bedelini Bakanlık ödemiyor ama vatandaşlar canı ile ödüyor” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen “Salgın Etkisini Yitirdi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Salgın Etkisini Yitirdi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Salgın Etkisini Yitirdi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.