“Saldırıya kendi seçtiğimiz zaman ve şekilde karşılık vereceğiz”

“Saldırıya kendi seçtiğimiz zaman ve şekilde karşılık vereceğiz”

ABONE OL
10:28 - 30/01/2024 10:28
“Saldırıya kendi seçtiğimiz zaman ve şekilde karşılık vereceğiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ürdün-Suriye sınırındaki üste 3 ABD askerinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırının ardından Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’ın seçenekleri değerlendirdiğini bildirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, “Kendi seçtiğimiz zamanda karşılık vereceğiz” dedi.

Başkan Biden Pazartesi sabah saatlerinde ulusal güvenlik ekibini topladı. Toplantıya Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines ve Ulusal Güvenlik Ortadoğu Koordinatörü Brett McGurk katıldı.

Beyaz Saray’da düzenlenen günlük basın toplantısında konuşan John Kirby, Başkan Biden’ın seçenekleri değerlendirdiğini ve can kaybı olduğu göz önünde bulundurularak bir karşılık verileceğini söylemekle yetindi; seçenekler konusunda bir ayrıntı vermedi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken da bölgenin, 50 yıldan fazladır hiç bu kadar tehlike olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i ağırlayan Blinken ortak basın toplantısında, “Ortadoğu’da son derece istikrarsız bir dönemden geçiyoruz. İddia ediyorum ki, en azından 1973’ten bu yana, hatta belki de ondan da önce, bölgede şu anda karşı karşıya olduğumuz kadar tehlikeli bir durumla karşılaşmamıştık” dedi.

Blinken, ABD’nin tepkisinin “çok düzeyli olabileceğini, aşamalı olarak gelebileceğini ve zaman içinde sürdürülebileceğini” kaydetti.

Ekim ayından bu yana Ortadoğu’daki ABD güçlerine yönelik 165 saldırı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda, 34 ABD askerinin de yaralandığı ancak bu sayının da değişebileceği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı, saldırıda hayatını kaybeden askerlerin kimliklerini 46 yaşındaki William Jerome Rivers, 24 yaşındaki Kennedy Ladon Sanders ve 23 yaşındaki Breonna Alexsondria Moffett olarak açıkladı.

İki askeri Amerikalı yetkiliye göre, Ekim ayı ortasından bu yana Ortadoğu’daki ABD askerleri en az 165 kez saldırıya uğradı.

“Amerikan insansız hava aracıyla karıştırıldı” iddiası

Associated Press haber ajansı ve Wall Street Journal ile New York Times gazetelerinin haberine göre iki Amerikalı yetkili, saldırıyı gerçekleştiren insansız hava aracının (İHA) üsse dönen ABD’ye ait İHA ile karıştırılmış olabileceğini söyledi.

İsmini vermemek koşuluyla AP’ye konuşan iki yetkili, İHA Kule 22 olarak bilinen üsse yaklaşırken, ABD’ye ait insansız hava aracının da aynı dakikalarda havada olduğu ve üsse dönmek üzere olduğunu söyledi.

Yetkililer ilk incelemeye göre, düşmana ait İHA’nın bu nedenle ABD’nin hava savunma sistemini atlatmış olabileceği ihtimali bulunduğunu belirtti.

Pentagon: “Saldırı Kataib Hizbullah’ın izlerini taşıyor”

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Sabrina Singh Pazartesi günü Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, saldırının Irak’ta varlık gösteren İran destekli Kataib Hizbullah (Hizbullah Tugayları) grubunun izlerini taşıdığını söyledi.

Pentagon sözcüsü, “Savaş istemiyoruz ancak adım atacağız ve askerlerimize yönelik saldırılara karşılık vereceğiz” dedi.

Savunma Bakanı Lloyd Austin, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmenin ardından saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Başkan ve ben ABD askerlerine yönelik saldırıları tolere etmeyeceğiz; ABD’yi ve kuvvetlerimizi savunmak için gereken adımları atacağız” dedi.

Biden yönetimi Ortadoğu’da ABD askerlerini hedef alan saldırılardan, İran’ın desteklediği, kaynak sağladığı ve eğittiği milis grupları sorumlu tutuyor. İran ise saldırıların arkasında olduğunu reddetti.

ABD askerlerinin hayatını kaybettiği saldırı, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın genişlemesini engellemeye çalışan Biden yönetimini halihazırda gergin olan Ortadoğu’da hassas bir durumla karşı karşıya bırakıyor.

VOA tarafından geçilen “Saldırıya kendi seçtiğimiz zaman ve şekilde karşılık vereceğiz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Saldırıya kendi seçtiğimiz zaman ve şekilde karşılık vereceğiz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Saldırıya kendi seçtiğimiz zaman ve şekilde karşılık vereceğiz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.