Sadr’ın Meclisin Feshedilmesi Talebine Ret

Sadr’ın Meclisin Feshedilmesi Talebine Ret

ABONE OL
23:12 - 07/09/2022 23:12
Sadr’ın Meclisin Feshedilmesi Talebine Ret
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Irak’ın en yüksek mahkemesi, ülkenin meclisini feshetmek için anayasal hakka sahip olmadığına karar verdi.

Çarşamba günü açıklanan ve merakla beklenen karar, Irak’ta 11 aydır devam eden siyasi krizin boyutlarını daha da arttırdı.

Irak Anayasa Mahkemesi, anayasa uyarınca, ülkenin önde gelen Şii din adamı Mukteda El Sadr’ın temel taleplerinden biri olan yasama organını feshetme yetkisine sahip olmadığı kararı aldı.

El Sadr geçen Ekim ayında yapılan seçimlerde oyların çoğunu kazanmış ancak çoğunluk hükümeti kuramamıştı. Müritleri, İran’ın desteklediği Şii rakiplerinin hükümeti kurmasını engellemek için Temmuz ayı sonunda Irak Meclisi’ni basmıştı.

Bunu takip eden mitingler, güvenlik güçleriyle çatışmalar, karşı mitingler ve meclis dışında oturma eylemi ile hükümet kurma süreci durdu.

El Sadr şimdi meclisin feshedilmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısında bulunuyor ve İran destekli rakipleriyle güç mücadelesine girmiş durumda.

Daha önce El Sadr’ın talepleri hakkında karar vermeyi daha fazla kargaşa çıkması endişesiyle erteleyen mahkemenin bugünkü kararı, El Sadr’ın talebini kesin bir şekilde reddediyor.

Mahkeme, sorumluluğu, toplanarak meclisi feshedebilecek olan Irak milletvekillerine yüklüyor. Bu yönteme karşı çıkan El Sadr’ın rakipleri ile arasındaki çıkmaz bu nedenle daha da derinleşebilir.

Mahkeme kararının ardından Irak güvenlik güçleri, başkent Bağdat’ta hükümetin merkezi ve Irak’taki siyasi krizin odağı olan Yeşil Bölge’nin kapılarını, El Sadr yanlılarının olası tepkisine karşı kapattı.

El Sadr’a bağlı kişilerle güvenlik güçleri arasında geçen hafta iki gün boyunca süren çatışmalarda en az 30 kişi ölmüş ve Irak sokak savaşının eşiğine gelmişti. Çatışmalar, El Sadr’ın destekçilerine geri çekilme emri vermesiyle durmuştu.

El Sadr’ın çoğunluğu İran’ın desteklediği Şii partilerden oluşan Koordinasyon Çerçevesi’ndeki rakipleri, erken seçime karşı olmadıklarını söylemiş; ancak meclisin yeni bir seçim yasasını oylamak üzere toplanması ve kendini feshetmesi için bastırmışlardı.

El Sadr bu talebe karşı çıktı ve yargıyı yasama organını iptal etmeye çağırdı. Ancak her iki tarafın da erken seçim mekanizmaları konusunda uzlaşmaya yanaşmaması ve bugünkü mahkeme kararı, krizin daha da derinleşmesine neden olacak gibi görünüyor.

VOA tarafından geçilen Sadr’ın Meclisin Feshedilmesi Talebine Ret haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Sadr’ın Meclisin Feshedilmesi Talebine Ret haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Sadr’ın Meclisin Feshedilmesi Talebine Ret haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.