“Rusya’yı payına düşeni ödemeyen NATO üyesine saldırması için cesaretlendireceğim”

“Rusya’yı payına düşeni ödemeyen NATO üyesine saldırması için cesaretlendireceğim”

ABONE OL
15:40 - 11/02/2024 15:40
“Rusya’yı payına düşeni ödemeyen NATO üyesine saldırması için cesaretlendireceğim”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eski Başkan Donald Trump NATO üyesi bir ülke lideriyle yaptığı konuşmaya atıfta bulundu. Trump, söz konusu ülkenin liderinin ittifak içinde payına düşeni ödemediği takdirde ve Rusya’nın saldırması halinde ne yapacağını sorduğunu, kendisinin de “Sizi korumayacağım, ne yapmak istiyorlarsa yapması konusunda da cesaretlendireceğim” dediğini aktardı.

“Büyük bir ülkenin lideri” olarak nitelediği kişinin NATO içinde maddi yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve Rusya’nın saldırması halinde kendisinin ne yapacağını, böyle bir durumda Amerika’nın yardıma gelip gelmeyeceğini sorduğunu anlatan Trump, “Paranı ödemiyor musun? İhmal mi ediyorsun? Hayır seni korumayacağım, aslında ne yapmak istiyorlarsa yapmaları konusunda cesaretlendireceğim” dediğini anlattı.

Trump bu açıklamayı Güney Carolina’da Cumhuriyetçi seçmenlere hitaben yaptığı konuşmada dile getirdi.

NATO ülkeleri ittifaka üye herhangi bir devletin saldırıya uğraması halinde söz konusu devleti savunma taahhüdünde bulunuyor.

Beyaz Saray’dan Trump’ın açıklamalarına tepki geldi.

Bir Beyaz Saray sözcüsü Trump’ın söylediklerinin Amerika’nın en yakın müttefiklerine katil rejimler tarafından saldırıları cesaretlendirdiğini belirtti.

Sözcü, Trump’ın söylediklerinin dehşet verici ve dengesiz olduğunu, aynı zamanda Amerika’nın ulusal güvenliğini, küresel istikrarı ve ülke ekonomisini tehlikeye attığını da vurguladı.

NATO ve AB’den tepki

NATO’dan yapılan açıklamada ise herhangi bir üyeye yapılan saldırının güçlü bir karşılık göreceği belirtildi.

Açıklamada müttefiklerin birbirlerini korumayacağı yönündeki söylemlerin Amerika dahil bütün üyelerin güvenliğine zarar verdiği, Amerikalı ve Avrupalı askerleri riske attığı belirtildi.

Bu arada Trump’ın söylediklerine Avrupa Komisyonu üyesi Thierry Breton’dan da tepki geldi. Breton, “Söyledikleri Amerikan görüşünün önemli bir bölümünü yansıtıyor ama Amerikan demokrasisi hasta. 80 yaşın altında lider bulmakta zorluk çeken bir demokrasi” ifadelerini kullandı.

Breton, “Artık savunma üretim kapasitemizi artırmama seçeneğimiz yok. Toplu olarak savunmaya 230 ila 240 milyar Euro harcıyoruz. Bu miktarı 140 milyar artıracağız. Rusya’nın 2023’te savunma için harcaması 62 milyardı” dedi.

Thierry Breton, “Elbette bu bizim güvenliğimiz için olacak. Ancak güvenliğimiz aynı zamanda Ukrayna’nın güvenliğine de bağlı. Şu anda bir savunma sanayii savaşının içindeyiz. Sanayilerimiz Rusya’dan çok daha fazlasını üretiyor” değerlendirmesinde bulundu.

VOA tarafından geçilen “Rusya’yı payına düşeni ödemeyen NATO üyesine saldırması için cesaretlendireceğim” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Rusya’yı payına düşeni ödemeyen NATO üyesine saldırması için cesaretlendireceğim” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Rusya’yı payına düşeni ödemeyen NATO üyesine saldırması için cesaretlendireceğim” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.