Rusya’nın İdlib’e Hava Saldırısında Sivil Can Kaybı İddiası

Rusya’nın İdlib’e Hava Saldırısında Sivil Can Kaybı İddiası

ABONE OL
21:30 - 07/11/2022 21:30
Rusya’nın İdlib’e Hava Saldırısında Sivil Can Kaybı İddiası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rus jetlerinin dün Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib kenti yakınlarındaki kampları bombaladığı bildirildi. Görgü tanıkları ve kurtarma ekipleri, muhaliflerin elindeki son kaleye yapılan saldırılarda en az dokuz sivilin öldüğünü söylüyor.

Görgü tanıkları, Suriye ordusuna ait topçu birliklerinin desteğiyle yüksek irtifada uçan savaş uçaklarının, İdlib’in batısındaki kampların yakınındaki ormanlık alana bomba yağdırdığını söyledi.

İsyancı grupların saklandıkları yerleri hedef aldığını söyleyen ve sivillere saldırdığını reddeden Rusya’dan ya da Suriye ordusundaki müttefiklerinden hemen bir açıklama gelmedi.

Muhalefetin sivil savunma ekipleri, kamplara düzenlenen saldırılarda ölenler arasında üç çocuk ve bir kadının bulunduğunu, 70’ten fazla kişinin yaralandığını ve sahra hastanelerine kaldırıldığını kaydetti.

Reuters haber ajansının konuştuğu Beyaz Miğferler’den kurtarma görevlisi Seraj İbrahim, “Burada askeri üsler, depolar ya da isyancı kışlaları yok. Sadece siviller var” dedi. Suriye Sivil Savunma olarak bilinen Beyaz Miğferler, Batı’nın da desteklediği bir kuruluş.

Türkiye sınırı boyunca muhaliflerin elinde bulunan yoğun nüfuslu kuzeybatı bölgesinin nüfusu 4 milyonun üzerinde. Nüfusun çoğu, isyancıların ele geçirdiği toprakları geri alan Rusya önderliğindeki operasyonlar nedeniyle bu bölgeye sürüldü.

Muhalif kaynaklar, cihatçı Heyet Tahrir el Şam örgütü liderliğindeki silahlı gruplardan oluşan bir koalisyon ile Türkiye destekli ana akım isyancıların liderliğindeki bir başka koalisyonun bölgedeki birkaç önemli Suriye ordusu karakoluna saldırarak misilleme yaptığını söyledi.

Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’ın bildirdiğine göre ise Suriye hava kuvvetleri, silahlı isyancıların daha önceki saldırılarına karşılık ülkenin kuzeybatısında bir insansız hava aracı tesisini ve bir militan eğitim kampını vurdu. Suriye devlet medyası herhangi bir çatışma haberi vermedi.

Rusya Savunma Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, İdlib bölgesinde faaliyet gösteren ve terörist olarak tanımladığı isyancıların, insansız intihar uçaklarını kullanarak Lazkiye’deki ana Rus hava üssü Hmeymim’e bir saldırı planladıkları istihbaratına sahip olduğunu söylemişti.

Rus jetleri geçen ay kuzeybatıda rakip isyancı güçler arasında yaşanan çatışmaların ardından Heyet Tahrir el Şam’ın kontrolu altındaki bölgeleri vurarak, bu yılın başından beri nispeten durma noktasına gelen saldırıları yeniden başlattı.

Bölge, Suriye ordusunun ileri karakollarından cephe hatlarına yönelik düzensiz bombardımanlarla vuruldu. İsyancılar da kendi kontrolları altındaki bölgeleri bombaladı.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın güçlerini destekleyen Rusya ile muhalif grupları destekleyen Türkiye arasında yaklaşık üç yıl önce varılan anlaşma, çatışmaları sona erdirmişti.

Esat, Rusya ve İran’ın da yardımıyla 10 yıldan uzun süren savaşın gidişatını değiştirdi ve isyancılara kaybettiği toprakların çoğunu geri aldı.

VOA tarafından geçilen Rusya’nın İdlib’e Hava Saldırısında Sivil Can Kaybı İddiası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’nın İdlib’e Hava Saldırısında Sivil Can Kaybı İddiası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’nın İdlib’e Hava Saldırısında Sivil Can Kaybı İddiası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.