Rusya’dan Ukrayna’ya yoğun füze saldırısı

Rusya’dan Ukrayna’ya yoğun füze saldırısı

ABONE OL
14:27 - 22/03/2024 14:27
Rusya’dan Ukrayna’ya yoğun füze saldırısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın dün gece boyunca 90’dan fazla füze atarak ve 60 İran yapımı insansız hava aracı (İHA) kullanarak ülkesine ölümcül bir saldırı dalgası başlattığını söyledi.

Zelenski, “Dünya, Rus teröristlerin hedeflerini olabildiğince net bir şekilde görüyor: Enerji santralleri ve enerji tedarik hatları, bir hidroelektrik barajı, konutlar, hatta bir troleybüs” dedi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı saldırılarda en az iki kişinin öldüğünü, 14 kişinin yaralandığını ve üç kişinin de kayıp olduğunu açıkladı.
Volodimir Zelenski saldırıların ardından bir kez daha Batı’dan daha fazla silah talebinde bulundu.

Ülkesinin hava savunma sistemlerine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ukrayna Cumhurbaşkanı, “Ortaklarımız tam olarak neye ihtiyacımız olduğunu biliyor. Bizi kesinlikle destekleyebilirler” dedi.

Cuma günü gerçekleştirilen saldırılardan biri, Ukrayna’nın güneydoğusundaki Avrupa’nın en büyük nükleer santralini besleyen iki elektrik hattından birinin kopmasına neden oldu.

Ukrayna Enerji Bakanı German Galushchenko Facebook’tan yaptığı açıklamada, “Düşman şu anda Ukrayna enerji endüstrisine son zamanların en büyük saldırısını gerçekleştiriyor” dedi ve bombardımanın Zaporijya elektrik santralini besleyen enerji nakil hatlarından birini devre dışı bıraktığını sözlerine ekledi.

Avrupa’nın en büyük nükleer enerji tesisi olan ve Ukrayna tarafından işletilen Zaporijya, savaşın ilk günlerinde Rus birlikleri tarafından ele geçirilmişti.

“Son derece tehlikeli bir durum”

Ukrayna’nın atom enerjisi operatörü Energoatom, “Bu durum son derece tehlikeli ve acil bir duruma yol açma riski taşıyor” açıklamasında bulundu.

Son elektrik hattının da kesilmesi halinde, “santralin güvenli çalışma koşullarının ciddi ihlali anlamına geleceği” belirtildi.

Savaşın başlangıcından bu yana Zaporijya elektrik santralinde, acil durum dizel jeneratörlerinin kullanılmak zorunda kaldığı çok sayıda kesinti yaşandı.

Energoatom, “Bunların arızalanması durumunda nükleer ve radyasyon kazası tehdidi ortaya çıkacaktır” uyarısında bulundu.

Zaporijya valisine göre, bugün erken saatlerde bölgeye isabet eden 12 Rus füzesi birkaç evi yıktı ve bilinmeyen sayıda insanı yaraladı.

Vali Ivan Fedorov Telegram hesabından, “İlk haberlere göre yedi ev yıkıldı, 35 ev de hasar gördü” diye yazdı ve insanların yaralandığını ekledi.

2022’den beri Rusya’nın kontrolü altında olan Mariupol şehrinin Ukraynalı belediye başkanının danışmanı Petro Andryushchenko da Telegram’da yaptığı açıklamada, bir Rus füzesinin yine Zaporijya’daki Dinyeper hidroelektrik istasyonunda bir troleybüsü vurduğunu ve troleybüste seyahat eden sivillerin öldüğünü söyledi.

Batıdaki Khmelnytskyi kentinin belediye başkanı Oleksandr Symchyshyn, altyapı ve konut binalarının hasar gördüğü “korkunç bir sabah yaşadıklarını” kaydetti.

Symchyshyn Telegram’da, “Siviller arasında kurbanlar ve kayıplar var” diye yazdı.

VOA tarafından geçilen Rusya’dan Ukrayna’ya yoğun füze saldırısı; Zelenski yeniden yardım çağrısında bulundu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’dan Ukrayna’ya yoğun füze saldırısı; Zelenski yeniden yardım çağrısında bulundu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’dan Ukrayna’ya yoğun füze saldırısı; Zelenski yeniden yardım çağrısında bulundu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.