Rusya’dan Ukrayna Sınırından Asker Çekme Açıklaması

Rusya’dan Ukrayna Sınırından Asker Çekme Açıklaması

ABONE OL
13:57 - 15/02/2022 13:57
Rusya’dan Ukrayna Sınırından Asker Çekme Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna ve Avrupa’da Rusya’nın yarın bir askeri operasyon yapacağına dair korkuların dile getirildiği bir atmosferde Rusya, Ukrayna sınırından askerlerini çekmeye başladığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna sınırı yakınında haftalardır konuşlandırılan Rus kuvvetlerinin tatbikat sonrası “garnizonlarına geri dönmeye başladığını” duyurdu.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada “Görevlerini tamamlayan güney ve batı askeri bölgelerinin birlikleri, demiryolu ve karayolu ulaşım araçlarına yüklenmeye başladı ve bugün garnizonlarına dönmeye başlayacak” dedi.

Bu duyuru, 2021’in sonundan beri devam eden Ukrayna krizinin başından bu yana Rusya’dan beklenen geri çekilmenin ilk işareti olarak algılandı. Rusya’da da gelişme üzerine piyasalar hareketlendi. Rus para birimi uluslararası piyasalarda değer kazandı.

Haftalar süren müzakerelerin ardından, Rusya’dan diyaloğun sürmesi için beklenen jest, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un bugünkü görüşmesinden hemen önce geldi.

Aralık ayından bu yana Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker yığan Rusya’nın, son hareketliliğin ardından bu hafta Ukrayna’yı işgal edeceği korkuları artmıştı.

Washington yönetiminden, “ağır bir saldırı için her türlü koşullar oluştu” uyarısı gelirken Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’nin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’la görüşmesinin ardından, dün akşam saatlerinde “Rusya 16 Şubat Çarşamba günü saldırabilir” açıklaması da gerilimi tırmandırdı.

Moskova’ysa bu açıklamalar karşısında “herhangi bir savaş arzusu olmadığını, sadece Batı’dan “Rusya’nın güvenliği için Ukrayna’nın asla NATO üyesi olmayacağı konusunda garanti istediklerini” yineledi. Rusya’nın Belarus’la yürüttüğü ortak tatbikatınsa 20 Şubat’a kadar süreceği açıklanmıştı.

VOA tarafından geçilen Rusya’dan Ukrayna Sınırından Asker Çekme Açıklaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’dan Ukrayna Sınırından Asker Çekme Açıklaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’dan Ukrayna Sınırından Asker Çekme Açıklaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.