‘‘Rusya Mariupol’de Çocuk Hastanesini Vurdu’’

‘‘Rusya Mariupol’de Çocuk Hastanesini Vurdu’’

ABONE OL
21:55 - 09/03/2022 21:55
‘‘Rusya Mariupol’de Çocuk Hastanesini Vurdu’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Donetsk Bölgesel Askeri Yönetim Başkanı Pavel Kirilenko, güneydeki Mariupol kentinden sivillerin tahliye edilmesi için uzlaşılan ateşkes sırasında, Rusya’nın bir çocuk hastanesini hava saldırısıyla vurduğunu belirtti.

Kirilenko saldırıda aralarında biri doğum yapan bir kadın olmak üzere 17 kişinin yaralandığını bildirdi.

‘‘Rusya doğrudan hastaneyi hedef aldı’’

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de Twiter’dan yaptığı açıklamada saldırıyı ‘‘acımasız’’ olarak niteledi ve ‘‘Rus birlikleri doğrudan doğum hastanesini hedef aldı. Halk, çocuklar enkaz altında’’ dedi.

Rusya ise Ukrayna’da sivilleri hedef aldığı iddialarını reddediyor. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Reuters haber ajansının konuyla ilgili yorum talebine ‘‘Rusya sivil hedeflere ateş açmaz’’ yanıtını verdi.

Rusya sivillerin Mariupol’den ve kuşatma altındaki diğer kentlerden güvenli şekilde çıkabilmeleri için ateşi durduracağını bildirmişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı büyük zarar gören binanın görüntülerini yayınladı. Yetkililer henüz olayda can kaybı olup olmadığını bilmediklerini kaydetti.

‘‘Rusya Mariupol’den tahliyeleri engelliyor’’

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda Rus destekli ayrılıkçı bölgeler ile Moskova’nın 2014 yılında Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım arasında kalan güney limanı Mariupol çevresindeki ateşkesi bozduğunu söyledi.

Kuleba Twitter’dan yaptığı açıklamada ‘‘Rusya Mariupol’de 400 binden fazla kişiyi tutsak etmeye devam ediyor, insani yardımı ve tahliyeleri engelliyor. Ayrım gözetmeksizin yapılan bombardıman sürüyor. Neredeyse 3 bin yeni doğan bebeğin ilaca ve gıdaya ihtiyacı var’’ dedi.

Yerel yetkililer Çarşamba günü bazı sivillerin aralarında Ukrayna’nın doğusundaki Sumi’nin ve güneydeki Enerhodar’ın da olduğu yerlerden güvenli koridorlar aracılığıyla çıktıklarını bildirdi.

Ancak yerel yetkililer Rus güçlerinin Kiev’in dışındaki Bucha kasabasından 50 otobüslük bir konvoyun sivilleri tahliye etmesini önlediklerini öne sürdü. Konvoyun ayrılması için görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

Her iki taraf da birbirini, Rus güçlerinin bir haftadan uzun süredir kuşatma altında tuttuğu Mariupol’den sivillerin tahliye edilmesi için yapılan ateşkesi ihlal etmekle suçluyor.

‘‘Gıdaya, suya, elektriğe erişimleri yok’’

Kızılhaç Salı günü kentteki koşulların ‘‘kıyameti’’ andırdığını söylemiş ve kent sakinlerinin aralıksız devam eden bombardıman karşısında yeraltına sığındıklarını, gıdaya, suya, elektriğe ve ısıtmaya erişimleri olmadığını belirtmişti.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Cenevre’de bulunan insan hakları ofisi hastane saldırısı haberleri gelmeden önce Ukrayna’da saldırının başlamasından bu yana 516 sivilin öldüğünü ve 908 kişinin ise yaralandığını doğruladıklarını bildirdi.

Ukrayna Enformasyon Dairesi ise Rus işgalinin başlamasından bu yana yalnızca Mariupol kentinde bin 170 sivilin hayatını kaybettiğini kaydetti. Belediye Başkan Yardımcısı Serhiy Orlov, ölenlerin 47’sinin bugün kitle mezarlarına gömüldüğünü söyledi. Orlov, halkın kar eriterek içme suyu sağlamaya çalıştığını aktardı.

Johnson: ‘‘Savunmasızları hedef almak ahlaksızlık’’

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, saldırıyı kınayan ilk liderlerden oldu. Johnson Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Korunmasız ve savunmasızları hedef almaktan daha ahlaksız çok az şey var” sözlerini kullandı.

Johnson, “İngiltere, Ukrayna’ya kendini hava saldırılarına karşı savunması için daha fazla destek arayışında. Putin’i korkunç suçlarından sorumlu tutacağız’’ dedi.

Öte yandan ABD, Rus ordusunun Ukrayna’da güdümsüz bombalar kullandığını ve bu bombaların hedefi vurma kapasitesinin kısıtlı olduğunu belirtti. Üst düzey bir savunma yetkilisi, bu durumun sivil can kayıplarını ve sivil altyapıya zararı arttırabileceği uyarısından bulundu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in yaklaşık iki hafta önce Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından 2 milyon kadar kişi ülkeden kaçtı. Moskova işgali ‘‘özel askeri operasyon’’ olarak nitelendiriyor.

VOA tarafından geçilen ‘‘Rusya Mariupol’de Çocuk Hastanesini Vurdu’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘‘Rusya Mariupol’de Çocuk Hastanesini Vurdu’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘‘Rusya Mariupol’de Çocuk Hastanesini Vurdu’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.