Rusya Laçin Koridoru Sorununu Çözmeye Çalışıyor

Rusya Laçin Koridoru Sorununu Çözmeye Çalışıyor

ABONE OL
16:49 - 24/01/2023 16:49
Rusya Laçin Koridoru Sorununu Çözmeye Çalışıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Laçin koridoru konusundaki anlaşmazlığı çözmek için yoğun çaba sarf ettiğini açıkladı. Söz konusu bölge, Ermenistan ve Dağlık Karabağ arasındaki tek geçiş yolu.

Dağlık bölgedeki yol, çevre aktivisti olduğunu söylediği kişilerin yolun üzerine kurdukları çadırlar nedeniyle 12 Aralık tarihinden bu yana kapalı durumda. Dağlık Karabağ bölgesinde yaşayan etnik Ermeniler için söz konusu yol gıda, erzak, ilaç ve akaryakıt temini için hayati önem taşıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Pazartesi günü yaptığı açıklamada yolun acilen açılması çağrısı yaptı. Bölgede önemli bir etkiye sahip Rusya’nın aynı zamanda Laçin koridoru boyunca bir barışgücü de bulunuyor. Koridorun faaliyete geçmemesi Ermenistan tarafından tepkilere neden oluyor.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’nın hem Ermenistan hem de Azerbaycan’la bu noktada dikkatli ve zor bir çalışma yürüttüğünü söyledi. Peskov, gazetecilerin sorularına karşın ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın çağrısına dair bir yorum yapmadı.

Ermenistan, söz konusu karayolu üzerindeki protesto ve eylemin Azerbaycan hükümeti tarafından organize edildiğini ve Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeniler’i zor durumda bırakmak için yapıldığını öne sürüyor. Çevrede eylem yapan ve yolu kapatan eylemciler de bölgedeki yasadışı madencilik faaliyetlerini protesto ettiklerini dile getiriyorlar.

Azerbaycan ve Ermenistan 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra Dağlık Karabağ konusunda iki ayrı savaş yaşadı. Son olarak 2020 yılında yaşanan çatışmaların ardından Dağlık Karabağ konusunda Azerbaycan askeri ve diplomatik alanda bir başarı sağladı.

VOA tarafından geçilen Rusya Laçin Koridoru Sorununu Çözmeye Çalışıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya Laçin Koridoru Sorununu Çözmeye Çalışıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya Laçin Koridoru Sorununu Çözmeye Çalışıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.