“Rusya Kuzey Kore’den Roket ve Top Mermisi Alıyor”

“Rusya Kuzey Kore’den Roket ve Top Mermisi Alıyor”

ABONE OL
23:14 - 15/11/2023 23:14
“Rusya Kuzey Kore’den Roket ve Top Mermisi Alıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerikan istihbaratı, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Ukrayna’da yürüttüğü savaş için Kuzey Kore’den, roket ve top mermisi satın alma sürecinde olduğunu bildirdi.

İstihbarat bulgularını adını açıklamadan değerlendiren Amerikalı bir yetkili, Rusya’nın yüzünü, dünyanın geri kalanından tecrit edilmiş bir ülke olan Kuzey Kore’ye çevirmesinin “Rus ordusunun kısmi olarak ihracat sınırlamaları ve yaptırımlar nedeniyle Ukrayna’da ciddi tedarik sıkıntısı yaşamaya devam ettiğinin” göstergesi olduğunu kaydetti.

Amerikan istihbaratı, Rusya’nın gelecekte de Kuzey Kore’den ilave askeri teçhizat alma yoluna gidebileceğine inanıyor. İstihbarat bulguları ilk kez New York Times gazetesi tarafından haberleştirilmişti.

Amerikalı yetkili, Rusya’nın Kuzey Kore’den satın almayı planladığı silahların miktarı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Son bulgular, Biden yönetiminin kısa süre önce Rus ordusunun, Ağustos ayında Ukrayna’da cephede kullanılmak üzere İran yapımı insansız hava araçları tedarik ettiğini doğrulamasının ardından geldi.

Beyaz Saray, geçen hafta Rusya’nın Tahran’dan edindiği İran yapımı insansız hava araçlarında, teknik sorunlarla karşılaştığı istihbaratına ulaştıklarını bildirmişti.

Rusya, geçen ay İran’dan Muhacir-6 ve Şahid serisi insansız hava araçları tedarik etmişti. Biden yönetimi, bu adımın, Rusya’nın Ukrayna’da kullanmak üzere İran’dan yüzlerce insansız hava aracı elde etme planının bir parçası olduğunu kaydediyor.

Batılı ülkeler, Rusya’yla aralarına mesafe koyarken Ukrayna krizinden Amerika’yı sorumlu tutan, Batı’nın “hegemonya politikasını” kınayan ve Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonlarını meşru müdafaa olarak gerekçelendiren Kuzey Kore, son dönemde Rusya’yla yakınlaşmaya çalışıyor .

Kuzey Kore, Ukrayna’nın doğusunda Rusya işgali altında olan bölgeleri yeniden yapılandırmak için bu bölgelere inşaat işçisi gönderme isteği imasında da bulundu.

Kuzey Kore’nin Moskova Büyükelçisi kısa süre önce Donbas’taki Rusya destekli ayrılıkçı bölgelerin temsilcileriyle görüştü. Kuzey Koreli Büyükelçi, “işçi göçü alanında” işbirliği yapma arzusu ortaya koydu.

Kuzey Kore, Temmuz ayında Rusya ve Suriye dışında Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıyan tek ülke oldu.

Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah ihraç etmesi, Birleşmiş Milletler’in Kuzey Kore’yi başka ülkelerle silah alışverişinde bulunmasını yasaklayan kararının ihlali anlamına geliyor. Kuzey Kore’nin Rusya işgali altındaki Ukrayna topraklarına işçi göndermesi de, Birleşmiş Milletler’e üye tüm ülkelerin 2019 yılına kadar topraklarındaki Kuzey Koreli işçileri ülkelerine geri göndermelerini öngören bir başka kararın da ihlali olarak kabul ediliyor.

Çin ve Rusya’nın Birleşmiş Milletler’in Kuzey Kore’ye uyguladığı yaptırımlara tam olarak uymadığına ilişkin şüpheler mevcuttu. Bu durum, Kuzey Kore’yi nükleer silahlardan arındırmak için Amerika liderliğinde atılan adımları da zora sokuyor.

Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah tedarik etme şeklindeki kışkırtıcı adımı, Biden yönetiminin, Kuzey Kore’nin nükleer silah elde etmek için faaliyetlerini hızlandırması üzerine giderek daha çok kaygılandığı döneme denk geldi.

Bu yıl 30’dan fazla balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore, 2017 yılından bu yana ilk kez kıtalararası balistik füze fırlatma denemesinde de bulundu.

Amerika, Rusya’nın dezenformasyon operasyonu planlarını öne çıkarmak ve Moskova’nın Ukrayna savaşını yürütmede karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek için sık sık elde ettiği istihbarat bulgularının gizlilik derecesini düşürerek açıklamalar yapıyor. Ukrayna’nın Rusya’ya kıyasla çok daha küçük olan ordusu, askeri açıdan üstün olan Rus kuvvetlerine karşı direnç göstermeye devam ediyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, kısa süre önce ülkeleri arasında “kapsamlı”, “stratejik ve taktiksel” işbirliği yapmak amacıyla mektuplaştı. Moskova, Amerika ve Güney Kore’nin geniş kapsamlı ortak askeri tatbikatlarını kınayan açıklamalarda bulundu. Kuzey Kore, bu tatbikatları, işgal provası olarak kabul ediyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler’in Kuzey Kore’ye uyguladığı yaptırımların gevşetilmesi çağrısında bulunuyor. Güvenlik Konseyi, 2006 yılından bu yana Kuzey Kore’ye karşı 11 tur yaptırım kararı aldı. Rusya ve Çin, Mayıs ayında, bu yılki füze denemeleri nedeniyle Kuzey Kore’ye yeni ekonomik yaptırımlar uygulanması yönünde Amerika’nın attığı adımı veto etti.

Moskova ve Pyongyang arasındaki ilişkiler, Kuzey Kore’nin 1948 yılındaki kuruluşuna dayanıyor. Sovyetler Birliği, o dönemde, Kuzey Kore’nin şu anki lideri Kim Jong Un’un dedesi Kim İl Sung’u ülkenin ilk lideri olarak görevlendirmişti. Sovyetler Birliği yardımları, 1990’lı yılların başında dağılmasından önce on yıllar boyunca Kuzey Kore ekonomisinin ayakta kalmasına destek sağlamıştı.

Moskova o dönemden bu yana Güney Kore yatırımlarını çekme umuduyla Seul ile resmi diplomatik ilişkiler oluşturdu, Kuzey Kore’yle olan ve Sovyetler Birliği zamanından kalan askeri ittifakın süresini uzatmadı. Ancak Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, 2000 yılında seçilmesinden sonra ülkesinin Kuzey Kore’yle olan bağlarını yeniden inşa etmeye başladı. Putin’in bu adımı, Rusya’nın geleneksel nüfuz bölgelerini yeniden elde etme ve Amerika’yla başa çıkmak için daha fazla müttefiki arkasına alma hamlesi olarak değerlendiriliyor.

VOA tarafından geçilen “Rusya Kuzey Kore’den Roket ve Top Mermisi Alıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Rusya Kuzey Kore’den Roket ve Top Mermisi Alıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Rusya Kuzey Kore’den Roket ve Top Mermisi Alıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.