“Rusya, Gıdayı Silah Olarak Kullanmayı Sonlandırmalıdır”

“Rusya, Gıdayı Silah Olarak Kullanmayı Sonlandırmalıdır”

ABONE OL
11:46 - 01/11/2022 11:46
“Rusya, Gıdayı Silah Olarak Kullanmayı Sonlandırmalıdır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD, Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasını askıya almasına tepki vermeye devam ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Rusya, kendi başlattığı savaşta gıdayı bir kez daha silah olarak kullanıyor” dedi.

Price, dün düzenlediği basın toplantısında, devam eden gıda güvenliği krizini aşmaya yönelik en etkili adımın, Rusya’nın mevcut mutabakata derhal dönmesi ve Ukrayna’ya karşı savaşını sonlandırması olduğunu vurguladı.

Dışişleri Sözcüsü, “Karadeniz tahıl girişimi ile gelişen ülkeleri de içine alacak şekilde 9 milyon metrik tonu aşkın tahıl sevk edilmiş ve küresel gıda fiyatları düşmüştür. Girişim, büyük başarı sağlamıştır ve devam etmelidir. Rusya, gıdayı silah olarak kullanmayı sonlandırmalıdır” diye konuştu.

Price, Rusya’nın anlaşmayı askıya almasının küresel gıda güvenliği üzerinde zararlı etkileri olduğunu belirterek, anlaşmayla ilgili belirsizlik nedeniyle gıda fiyatlarının arttığını söyledi.

Konunun sadece Rusya ve Ukrayna arasındaki ikili bir mesele olmadığını belirten Ned Price, girişim kapsamında ihraç edilen buğdayın yüzde 66’sının gelişmekte olan ülkelere, yüzde 19’unun ise az gelişmiş ülkelere gittiğine dikkat çekti.

ABD Başkan Joe Biden da Moskova’nın anlaşmayı askıya almasını kastederek “Yaptıklarının hiçbir haklı yanı yok, Birleşmiş Milletler o anlaşmayı müzakere etti ve bu da nihai olmalı” demişti.

Rusya geçen haftasonu, Ukrayna’dan tahıl ihracatını sağlayan anlaşmayı askıya aldığını açıklamıştı. Ancak tahıl taşıyan gemilerin dün Ukrayna limanlarından yola çıkmaya devam ettiği basına yansıdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, Rusya’nın yaşadığı tereddüte rağmen, Türkiye’nin Karadeniz’de tahıl ihracatı anlaşmasını sürdürme çabalarına devam edeceğini söylemişti.

VOA tarafından geçilen “Rusya, Gıdayı Silah Olarak Kullanmayı Sonlandırmalıdır” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Rusya, Gıdayı Silah Olarak Kullanmayı Sonlandırmalıdır” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Rusya, Gıdayı Silah Olarak Kullanmayı Sonlandırmalıdır” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.