Rus barış güçleri Dağlık Karabağ’dan çekilmeye başladı

Rus barış güçleri Dağlık Karabağ’dan çekilmeye başladı

ABONE OL
19:47 - 17/04/2024 19:47
Rus barış güçleri Dağlık Karabağ’dan çekilmeye başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rus güçleri, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ ve diğer bölgelerinden çekilmeye başladı. Rus güçlerinin üç yıldan uzun süren bölgedeki varlığı, Moskova’ya stratejik Güney Kafkasya bölgesinde askeri bir dayanak sağlıyordu.

Kremlin ve Bakü, Çarşamba günü Rus barış güçlerinin bölgeden çekilmeye başladığını doğruladı.

Bu gelişme, Ermenistan’ın Rus sınır muhafızlarının Erivan’daki Zvartnots Havalimanı’ndan ayrılmasını istediği ve Gürcistan’da protestocuların Rusya yanlısı olduğunu söyledikleri hükümetle karşı karsıya geldiği bir dönemde gerçekleşiyor.

Moskova, 2020’de Azerbaycan ile etnik Ermeni güçler arasında altı hafta süren çatışmaları durduran anlaşmaya aracılık etmişti.

Anlaşma kapsamında Kasım 2020’de Dağlık Karabağ’ın ayrılıkçı bölgesine yaklaşık 2 bin Rus barış gücü konuşlandırılmıştı.

Barış güçlerinin bölgedeki varlığına rağmen Azerbaycan, Dağlık Karabağ’ı geçen Eylül’de geri aldı.

Azerbaycan’ın bölgeyi geri alması bölgede yaşayan 120 bin etnik Ermeni’nin göçüne ve ayrılıkçı bölgedeki etnik Ermeni liderlerin tutuklanmasına neden olmuştu.

Aynı dönemde Ermenistan, Moskova’yı Ermeni çıkarlarını korumamakla suçladı. Rusya ise bu suçlamayı reddetti.

Rus zırhlı personel araçlarının Rusya’nın güneyindeki Dağıstan bölgesine doğru ilerlediği iddia edilen bir video, Çarşamba günü Azerbaycan’da sosyal medyada yayınlandı.

Azerbaycan basınında Rusya’nın Karabağ ve yakın bölgelerden çekildiği yönündeki haberler sorulduğunda Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, “Evet gerçekten de durum bu” dedi. Peskov, konu hakkında ayrıntılı bir açıklama yapmadı.

Azerbaycan haber ajansı APA, Salı günü geç saatlerde Rus barış güçlerinin bölgeden çekilmeye başladığını duyurdu.

APA’daki haberde ayrıca, birkaç gün önce Azerbaycan’ın Kelbecer şehrinde Ermeniler için önemli sayılan bir manastırda bulunan Rus personelinin ekipmanlarıyla birlikte bölgeden ayrıldığı belirtildi.

APA, Azeri polis memurlarının bölgede bulunan Rus güçlerinin yerini aldığını söyledi.

Azerbaycan’ın resmi haber ajansı Azertac’ta yer alan habere göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dış politika danışmanı Hikmet Hacıyev, Ruslar ile çekilme anlaşmasının imzalandığını doğruladı.

Azertac’taki habere göre Hacıyev, “10 Kasım 2020’de imzalanan üçlü Bildiri uyarınca geçici olarak Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarında konuşlanan Rus barış güçlerinin erken geri çekilmesine her iki ülkenin liderleri tarafından karar verildi” dedi.

Hacıyev, “Azerbaycan ve Rusya savunma bakanlıklarının bu kararın uygulamaya geçmesi için gerekli önlemleri almasıyla süreç başladı” diye de konuştu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Azeri güçlerini Karabağ’da durdurmak için müdahale etmedikleri gerekçesiyle eleştirdiği barış güçlerinin anlaşmaya göre 2025 yılına kadar bölgede kalması planlanıyordu.

Dağlık Karabağ’ın Azeri kontrolüne girmesiyle birlikte Paşinyan, ülkesinin, Ermenistan’da bir dizi askeri tesise sahip olan Rusya ile geleneksel ittifakını açıkça sorguladı.

Paşinyan, Batı ile daha yakın ilişkiler kurmaya başladı.

Ermenistan ayrıca Rus sınır muhafızlarından 1 Ağustos’tan itibaren ülkenin Erivan’daki Zvartnots Havalimanı’ndaki görevlerinden ayrılmalarını istedi.

VOA tarafından geçilen Rus barış güçleri Dağlık Karabağ’dan çekilmeye başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rus barış güçleri Dağlık Karabağ’dan çekilmeye başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rus barış güçleri Dağlık Karabağ’dan çekilmeye başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.