Rıza Sarraf, Halkbank ve SBK davalarında 2023 yılında neler yaşandı?

Rıza Sarraf, Halkbank ve SBK davalarında 2023 yılında neler yaşandı?

ABONE OL
20:44 - 01/01/2024 20:44
Rıza Sarraf, Halkbank ve SBK davalarında 2023 yılında neler yaşandı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de Türkiye’yi çok yakından ilgilendiren üç farklı davayla ilgili 2023 yılında herhangi bir nihai karar çıkmadı. Rıza Sarraf, Halkbank ve Sezgin Baran Korkmaz (SBK) davalarında alınacak nihai kararlar 2024 yılına ertelendi.

2016 yılında Rıza Sarraf’ın Miami Havaalanı’nda yakalanmasının ardından, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde başlayan yargı süreci 8’inci yılına girdi.

Dava sürecinde suçunu itiraf ettikten sonra tanık olarak eski Halkbank Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla’nın yargılanmasında çok önemli itiraflarda bulunan Rıza Sarraf’ın, dava sürecinin 8’inci yılına girilirken, cezasının açıklanacağı karar duruşmasının hala yapılmamış olması dava sürecinde akılları karıştıran en önemli soruların başında geliyor.

Rıza Sarraf davasında 2019 yılından itibaren sanık olarak yargılanan Halkbank’la ilgili davada ise dört yıl geçmesine rağmen bankanın ABD’de yargılanıp yargılanmayacağı sorusunun cevabı hala devam eden yargı sürecinde cevap bekliyor.

Dava dosyasında kaydı yok ancak SBK ABD’de serbest

ABD’de Türkiye’yi yakından ilgilendiren diğer bir dava da Sezgin Baran Korkmaz’ın Utah eyaletinde devam eden yargı süreci. Kara para aklamaktan suçlanan, bulunduğu Avusturya’dan hem Türkiye hem de ABD’nin yargılanması için kendi ülkelerine iadesini istediği Korkmaz konusunda sıkı bir mücadele yaşanmıştı. Avusturya Adalet Bakanlığı, suçun ABD’de işlenmiş olması, aklandığı iddia edilen kara paranın da Amerikan hazinesine ait olması gerekçesiyle tercihini ABD’den yana kullanmıştı.

Tutuksuz yargılanan ve New York’ta olduğu iddia edilen Korkmaz’ın 2024 yılının Nisan ayında mahkeme karşısına çıkması bekleniyor. Korkmaz’ın yargılandığı davayla ilgili dosyalar arasında ne şartla tutuksuz yargılandığı ya da kefalet karşılığında mı tutuksuz yargılanacağıyla ilgili herhangi bir resmi belge yer almıyor.

2023 yılında Rıza Sarraf davasında beş yeni gizli dosya daha eklendi

Türkiye’de olduğu kadar Amerikada’da da medyanın gündeminde olan Rıza Sarraf davasında 2023 yılında beş ayrı gizli dosya işleme konuldu. Rıza Sarraf davasındaki gizli dosya sayısı 50’yi aştı. 80 yaşını geride bırakan davanın hakimi Richard Berman, geçtiğimiz yıllarda bazı dosyalarda gizlilik kararını kaldıracağını ifade etmiş olsa da 2023 yılında hiçbir dosyadaki gizlilik kararını henüz kaldırmadı.

Rıza Sarraf davasında yapılan işlem sayısı 2023 yılında 726’ya ulaştı. 2023 yılında, 28 Mart’ta bir, 18 Temmuz’da bir, 5 Ekim’de iki ve son olarak 8 Kasım’da bir dosya davaya gizlilik kaydıyla eklendi.

Halkbank ABD’de yargılanacak mı?

2019 yılında Rıza Sarraf davasına sanık olarak eklenen Halkbank davasında 2023 yılında önemli gelişmeler yaşandı. Halkbank, bir alt seviyedeki temyiz ve federal mahkemenin Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında bankanın yargılanabileceğine hükmetmesi sonrasında ABD’nin en yüksek mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi’ne alt mahkemelerin kararını bozması talebiyle başvurdu.

ABD Anayasa Mahkemesi, Halkbank’ın Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında yargılamadan muaf olduğu iddiasını kabul etmese de bankanın içtihat hukuku kapsamındaki itirazının bir alt mahkemede yeniden değerlendirilmesine hükmetti.

Halkbank davası böylece, 2023 yılında bir kez daha öncesinde aleyhine karar veren İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ne geri döndü.

Halkbank, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ne savunmasıyla ilgili sunduğu dilekçede, bankanın yüzde 91’inin Türkiye Cumhuriyeti Varlık Fonu’na ait olduğu, bankanın Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’ (FSIA) kapsamına girdiği ve bu nedenle ABD’de yargılanamayacağı görüşünü yineledi.

Halkbank, davanın aleyhlerine sonuçlanması halinde hem bankalarının hem de Türkiye’nin zarar göreceğini öne sürdü. Banka, ABD’nin aleyhlerine hazırladığı iddianamede yer alan suçlamalarla ilgili eylemlerin Türkiye’de, Türk egemenliğinin sınırları içinde gerçekleştiğini belirterek “Bu dava, nihai olarak başarılı olursa, Halkbank’ın faaliyet kabiliyetini zayıflatacak, aynı zamanda Türkiye’ye doğrudan zarar verecektir” ifadesini kullandı.

İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi yargıcı Debra Ann Livingston, Halkbank’ın daha önce 11 Aralık’ta yapılacağı açıklanan temyiz duruşmasını savcılığın talebiyle ertelediğini açıkladı.

Halkbank’ın temyiz duruşması 28 Şubat 2024 tarihinde New York’taki İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nin bulunduğu Manhattan’da yapılacak.

“Üç davanın ortak yanı hukuki teamüllerin dışına çıkılması”

Türkiye’yi ilgilendiren üç davayı da başlangıçlarından itibaren yakından izleyen New York Barosu avukatı Cahit Akbulut, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, benzerlikler taşıdıklarını söylediği her üç davada da hukuki taammümlerin dışına çıkıldığına dikkat çekti.

Akbulut, sekiz seneden beri süren Rıza Sarraf davasında mahkemenin henüz bir karar veremediğini belirterek, “Amerika’da suçlu bulunup da cezası kesilmeyen ender davalardan biri haline dönüştü. Resmi dosyasından takip ettiğimiz kadar bu yıl da (2023) dahil olmak üzere Rıza Sarraf davasına içinde ne olduğunu bilmediğimiz birçok yeni gizli dosya ekleniyor. Ama cezasının kesilmemesi ve sıklıkla serbest kaldığı yönünde beyanlar ve görüntülerle karşılaşıyoruz. Şu ana kadar izlediğimiz ilginç davalardan bir tanesi” dedi.

SBK davasıyla ilgili de görüşlerini paylaşan Akbulut, “Sezgin Baran Korkmaz’ın da apar topar Amerika’ya getirilmesi, uzun süre hapis istemiyle yargılanmasına rağmen yine resmi kayıtlara yansımayan bir şekilde serbest kaldığını görüyoruz. Bunun yanısıra Halkbank davası da bir türlü sonuçlanmıyor. Dört yılı aşkın bir süredir Halkbank’ın ABD’de yargılanıp yargılanamayacağı hukuki açıdan Anayasa Mahkemesi de dahil olmak üzere belirlenmeye çalışılıyor. Halkbank davası, Anayasa Mahkemesi’ne gidip döndükten sonra şimdi bir alt temyiz mahkemesinde görülüyor. Her üç dava birbirinden ilintisiz görünse bile birbirleriyle bağlantılı olarak hareket ettiğini düşünüyorum’’ dedi.

“İnanmamak istesem de bu davalar siyasi bir gücün kontrolünde”

Avukat Akbulut, “İnanmamak istesem de bu davaların siyasi bir gücün kontrolünde yönetildiğini düşünüyorum. Bu davalar nedeniyle Türkiye’ye bir baskı yaratıldığını ya da yaratılacağını tahmin ediyorum. Bu yüzden bu davalarla ilgili hukuki sürecin devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

Daha önce Türkiye ve Amerika Dışişleri Bakanları arasındaki görüşmelerde Halkbank davasının da masada olduğunun resmen açıklanmasının bu davaların siyasileştiğinin en büyük göstergesi olduğunu belirten Akbulut, “Ben de davaların hukuki olarak devam etmesine inanmak istesem de yaşananlar bu yönde düşünmemi engelliyor. Sekiz senedir Rıza Sarraf suçlu bulunmasına rağmen cezası verilmiyor. Bu durumu başka türlü izah etmemiz mümkün değil” dedi.

“Bir anda ortaya çıkan Rıza Sarraf bir anda ortadan kayboldu”

Avukat Akbulut, Rıza Sarraf’ın serbest bırakıldığı iddialarını oldukça kafa karıştırıcı bulduğunu vurgulayarak, “Rıza Sarraf’ın serbest kaldığı ve çiftliği olduğuyla ilgili haberleri başından beri şüpheyle yaklaşarak izledim. Sarraf’ın kendini adeta ifşa eder gibi bir anda ortaya çıkması ve böyle bir serbestlik verilmesi ihtimalinin çok düşük olduğunu düşünüyorum. O zaman bir anda ortaya çıkan Rıza Sarraf şimdi bir anda ortadan kayboldu. Yaşadığı, at çiftliği kurduğu iddia edilen bölge çok sayıda Türk’ün yaşadığı bir bölge. Eğer Rıza Sarraf orada uzun bir süredir yaşıyor olsaydı, mutlaka bir Türk’ün gözüne çarpardı. O bölgede yüzü oldukça tanınan bir kişinin bir Türk ile karşılaşmaması mümkün olamaz. Onun orada bir at çiftliği kurması, orada yaşaması, yaşadığı yeri ve yaptıklarını ulu orta Facebook’tan paylaşması bana bir kurgu gibi geliyor. Kendisi gözetimli serbest olabilir ancak bu onun istediği zaman istediği yerde yaşayacağı manasına gelmez” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Rıza Sarraf, Halkbank ve SBK davalarında 2023 yılında neler yaşandı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rıza Sarraf, Halkbank ve SBK davalarında 2023 yılında neler yaşandı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rıza Sarraf, Halkbank ve SBK davalarında 2023 yılında neler yaşandı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.