Riyad’daki Süper Kupa Finali’nde “yurtta sulh, cihanda sulh” krizi

Riyad’daki Süper Kupa Finali’nde “yurtta sulh, cihanda sulh” krizi

ABONE OL
00:33 - 30/12/2023 00:33
Riyad’daki Süper Kupa Finali’nde “yurtta sulh, cihanda sulh” krizi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fenerbahçe ve Galatasaray arasındaki Türkiye Süper Kupası Finali’nin bu akşam Riyad’da oynanması beklenirken, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç’un yaptığı “Maça ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ pankartıyla çıkacaktık, anladığım kadarıyla otoriteler bunu kabul etmemişler” açıklaması, iki kulübün, istekleri kabul edilmediği sürece maça çıkmama ihtimalini doğurdu.

Kulüplerin maça çıkmama iddiası, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıptop’un RadyoGol’e yaptığı, “İstiklal Marşı ile ilgili taahhütname var. Suudiler bu taahhütnameye uymak zorunda. Şu anda konuyla ilgili toplantılar devam ediyor” açıklamasıyla büyüdü.

Gelişmeler üzerine TFF, basın mensuplarına “Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır” açıklaması gönderdi.

Fenerbahçe Spor Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkanı, gazeteci Uğur Dündar X hesabından yaptığı duyuruda, “Suudi Arabistan’da oynanacak Süper Kupa Finali için Kulübümüzün ve Galatasaray’ın ortak duruşları ve TFF’nin girişimi sonucu maç öncesindeki seremonide İstiklâl Marşımız okunacak ve karşılaşma öyle başlayacak” dedi.

İlk kez Suudi Arabistan’da oynanacak

Cumhuriyet’in 100. yılı olması nedeniyle hem Sarı Kırmızılı hem de Sarı Lacivertli yönetici ve taraftarların karşı çıktığı kupa finalinin, tarihinde ilk kez Suudi Arabistan’da oynanacak. Bu karşılaşma, 2006’ya kadar Cumhurbaşkanlığı Kupası adı altında oynanan finalin 57’ncisi olacak.

Maça yeterince ilgi olmaması nedeniyle geçen hafta yapılan indirimle en ucuz bilet 79 TL’ye (10 Suudi Arabistan Riyali) satılırken en pahalı bilet 142 bin TL’den (18 bin Suudi Arabistan Riyali) satılıyor.

25 bin seyirci kapasiteli Al Awwal Park’ta (Kral Suud Üniversitesi Stadyumu) şu ana kadar 23 bin biletin satıldığı bildiriliyor.

108 milyon liralık para ödülü var

Zafere ulaşan takım kupa ile birlikte 65 milyon TL’lik (2,2 milyon dolar) ödülün sahibi olurken, kaybeden takım 43 milyon TL (1 milyon 450 bin dolar) ile ödüllendirilecek.

Süper Lig karşılaşmasında geçen hafta, Fenerbahçe’nin evi Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda karşı karşıya gelen Türk futbolunun iki devi yenişememişti.

Fenerbahçe’de Fred var, Galatsaray’da Ziyech yok

Sarı Lacivertli ekip Kadıköy’deki karşılaşmada, üç maçlık kırmızı kart cezası nedeniyle orta sahadaki yıldızı Fred’den yararlanamamıştı. Bu ceza Süper Kupa’da geçerli olmadığı için Fred maçta forma giyebilecek. Fenerbahçe’de tek eksik Brezilyalı stoper Rodrigo Becao.

Galatasaray ise bu yıl büyük umutlarla Chelsea’dan transfer ettiği ve Kadıköy’deki maçta da ilk on birde oynattığı Hakim Ziyech’i kamp kadrosuna almadı. Davinson Sanchez, Sergio Oliveira ve Angelino da Riyad’a götürülmedi.

İki kulübün yurt dışındaki dördüncü finali

Fenerbahçe ve Galatasaray 116 yıllık rekabetlerinde bugüne kadar, tümü Almanya’da olmak üzere üç kez yurtdışında maç yaptı.

Bu karşılaşmalardan ilki Almanya’daydı. 3 Ağustos 1980’de Offenbach am Main şehrinde oynanan Vatan Kupası’nda İstanbul’un Sarı Lacivertli kulübü 3-2 galip geldi.

Bu maçtan 16 yıl sonra yine Almanya’da karşı karşıya gelen ezeli rakipler bu kez berabere kaldı. 17 Temmuz 1996’da Frankfurt şehrinde oynanan Gurbet Kupası golsüz sonuçlanınca kupa sahipsiz kaldı.

21 Temmuz 2010’da Mönchengladbach’ta düzenlenen Spor Toto Dostluk Kupası’nda 1-0 galip gelen Fenerbahçe bu rekabette ikinci kez gurbette kupa kaldırmayı başardı.

Kupayı en çok kazanan Galatasaray

İki takımın Süper Kupa karnesinde ise Galatasaray ağır basıyor. İlk kez 1966 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası olarak oynanan ve 2006 yılında adı Süper Kupa’ya çevrilen Türk futbolunun en büyük kupasını İstanbul’un Sarı Kırmızılılar’ı 16 kez kazandı.

1963-2006 arasında Cumhurbaşkanlığı Kupası adıyla oynanan finalde ilk şampiyonluğu Beşiktaş’ı 2-0 yenerek kazanan Galatasaray, en son 2019’da kupayı kaldırdı.

İlk kupasını 1968’te kaldıran Fenerbahçe ise toplam dokuz kez müzesine götürdüğü kupaya en son 2014’te ulaşabildi. İki kulüp Süper Kupa’da altı kez karşılaştı

İstanbul’un iki devi Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda ilk kez 1973’te kozlarına paylaştı. Cumhuriyet’in 50. yılında yapılan bu ilk finali Fenerbahçe 2-1 kazandı.

Sarı Lacivertliler 1985 ve son kez bu kupayı kazandığı 2014’te Galatasaray’ı finalde devirirken, Sarı Kırmızılılar 1996, 2012 ve 2013’te Fenerbahçe’ye üstünlük sağlamayı başardı. Bu yılki finalde taraflardan biri eşitliği bozacak.

VOA tarafından geçilen Riyad’daki Süper Kupa Finali’nde “yurtta sulh, cihanda sulh” krizi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Riyad’daki Süper Kupa Finali’nde “yurtta sulh, cihanda sulh” krizi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Riyad’daki Süper Kupa Finali’nde “yurtta sulh, cihanda sulh” krizi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.