Rekabet Kurumu’ndan Meta’ya Threads-Instagram arası veri paylaşımı nedeniyle geçici tedbir kararı

Rekabet Kurumu’ndan Meta’ya Threads-Instagram arası veri paylaşımı nedeniyle geçici tedbir kararı

ABONE OL
14:27 - 18/03/2024 14:27
Rekabet Kurumu’ndan Meta’ya Threads-Instagram arası veri paylaşımı nedeniyle geçici tedbir kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye Rekabet Kurumu, META’ya, Instagram ve Threads platformları arasındaki veri paylaşımı nedeniyle geçici bir tedbir kararı aldı.

Rekabet Kurumu, Aralık ayında Facebook’un ana şirketi META hakkında bir soruşturma başlattı. Soruşturma aşamasında Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada “META hakkında, Threads ve Instagram uygulamalarını bağlamak suretiyle hâkim durumunu kötüye kullandığı şüphesi üzerine başlatılan soruşturmada geçici tedbir kararı verildi” denildi.

“META’nın, Instagram hesaplarına dayalı Threads profili oluşturan kullanıcıların verilerini, kullanıcılara onay seçeneği sunmaksızın birleştirmesinin; soruşturma tamamlanana kadar telafisi güç zararlara yol açacağı değerlendirildi” açıklamasıyla soruşturmanın sürmekte olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca;

META’nın pazarda uzun yıllardır faaliyet göstermesi sebebiyle kapsamlı ve detaylı bir veri birikimine sahip olduğu,
Bu durumun META’ya hizmet geliştirme amacıyla daha fazla kaynak ayırabilmesine imkan sağladığı ve rakiplerin reklam verenlere ve dolayısıyla finansal kaynaklara erişimini zorlaştırdığı, bu çerçevede META’nın faaliyetlerinin pazarda giriş engeli oluşturduğu,
META’nın sunduğu temel hizmetler ve ilişkili hizmetler ile birlikte bir ekosistem olarak faaliyette bulunduğu, bu durumun, META’nın her bir hizmetten edindiği gücü ve birikimi diğer bir hizmetine aktarmasını mümkün kıldığı ve pazar gücünü artırdığı, tespit edildi” denildi.

Tedbir kararı, elde edilen verilerin birleştirilmesinin engellenmesini kapsıyor.

Ayrıca şirketin kullanıcılara veri paylaşımı konusunda gönderdiği bir bildirim mesajı nedeniyle ayrı bir soruşturma kapsamında Meta’ya günlük 4,7 milyon lira para cezası verildi.

Şirketin Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetleri arasındaki veri paylaşımına ilişkin bildirimin yeterli bilgi sağlamadığı ve yeterince şeffaf olmadığı belirtildi.

Kullanıcı bildiriminin aynı zamanda kullanıcılara, rekabet karşıtı endişeleri gidermek için yeterli görülmeyen veri paylaşımını onaylamaları konusunda rehberlik etmek üzere tasarlandığı da kaydedildi.

VOA tarafından geçilen Rekabet Kurumu’ndan Meta’ya Threads-Instagram arası veri paylaşımı nedeniyle geçici tedbir kararı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rekabet Kurumu’ndan Meta’ya Threads-Instagram arası veri paylaşımı nedeniyle geçici tedbir kararı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rekabet Kurumu’ndan Meta’ya Threads-Instagram arası veri paylaşımı nedeniyle geçici tedbir kararı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.