Referandumlar Sürerken Ukrayna’da Yeni Saldırılar Rusya’da Seferberlik Karşıtı Protestolar

Referandumlar Sürerken Ukrayna’da Yeni Saldırılar Rusya’da Seferberlik Karşıtı Protestolar

ABONE OL
21:40 - 24/09/2022 21:40
Referandumlar Sürerken Ukrayna’da Yeni Saldırılar Rusya’da Seferberlik Karşıtı Protestolar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna’nın işgal altındaki bazı bölgelerinde Moskova’nın’nın ilhak bahanesi olarak kullandığı referandum oylamaları sürerken Rus güçleri Ukrayna şehirlerine yeni saldırılar düzenledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisi son Rus bombardımanında en az üç kişinin öldüğünü ve 19 kişinin yaralandığını açıkladı.

Moskova’nın atadığı yetkililerin Rusya’ya katılma referandumları düzenlediği bölgelerden biri olan Zaporijya’nın Ukraynalı valisi Oleksandr Staruk, bir Rus füzesinin şehirdeki bir apartmana isabet ettiğini ve bir kişinin öldüğünü, yedi kişinin de yaralandığını söyledi.

Ukrayna ve Batılı müttefikleri güneydeki Herson ve Zaporijya ile doğudaki Luhansk ve Donetsk bölgelerinde yapılan referandumların hiçbir yasal gücü olmadığını söylüyor.

Referanduma karşı çıkanlar, oylamaların Moskova’nın Rusya sınırından Kırım Yarımadası’na kadar uzanan Ukrayna topraklarını ele geçirmek için gayrimeşru bir girişim olduğunu iddia ediyorlar.

Luhansk Valisi Serhiy Hayday oylamanın “daha çok silah namluları altında yapılan bir kamuoyu yoklamasına benzediğini” söyledi ve Moskova’nın desteklediği yerel yetkililerin seçim görevlilerine eşlik etmek ve Rusya’ya katılmaya karşı oy kullanan kişilerin isimlerini not etmek üzere silahlı güçler gönderdiğini öne sürdü.

Donetsk Valisi Pavlo Kirilenko, “Nüfusun yarısı Rus terörü ve sürekli bombardıman nedeniyle Donetsk bölgesinden kaçarak ayaklarıyla Rusya’ya karşı oy kullandı, diğer yarısı ise kandırıldı ve korkutuldu” dedi.

Dün başlayan referandumları yürütmek için seçim görevlileri, güvenlik gerekçesiyle polis memurları eşliğinde oy pusulalarını evlere taşıdı ve seyyar oy kullanma merkezleri kurdu. Oylamaların Salı günü tamamlanması planlanıyor.

Rus parlamentosu ‘ilhak’ yasasını geçirmeye mi hazırlanıyor?

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’nın ise 29 Eylül’de Ukrayna’nın Rus işgali altındaki bölgelerinin Rusya’ya katılmasını öngören yasa tasarısını görüşebileceği bildirildi.

Rus haber ajansı TASS’ın ismini vermediği bir Duma kaynağına dayandırdığı haberine göre parlamento, Ukrayna’nın Rus işgali altındaki bölgelerinin Rusya’ya bağlanmasına ilişkin bir yasa tasarısını, dört bölgede yapılan referandumların sona ermesinden iki gün sonra yani Perşembe günü görüşebilir.

Rus Interfax haber ajansı da bir kaynağın, parlamentonun üst kanadının tasarıyı aynı gün görüşebileceğini söylediğini aktardı. RIA Novosti haber ajansı da ismi açıklanmayan bir kaynağa dayanarak Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Cuma günü her iki meclisin olağanüstü ortak oturumunda resmi bir konuşma yapmaya hazırlanıyor olabileceğini bildirdi.

Zelenski’den Rus askerlere sabotaj ve firar çağrısı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, işgal altındaki bölgelerdeki Ukraynalılar’ı referandumları baltalamaya ve “bu saçmalığı” gerçekleştiren kişiler hakkında bilgi paylaşmaya çağırdı.

Zelenski ayrıca Rus askerlere, Vladimir Putin’in Çarşamba günü açıkladığı kısmi asker seferberliği kapsamında askere çağrılmaları halinde orduyu sabote etme ve firar etme çağrısında bulundu.

Zelenski, “Rus ordusuna girerseniz, düşmanın herhangi bir faaliyetini sabote edin, herhangi bir Rus operasyonunu engelleyin, işgalciler ile üsleri, karargahları, mühimmat depoları hakkında bize önemli bilgiler sağlayın” dedi.

Putin subayların emirlerine itaat etmeyen, firar eden ya da düşmana teslim olan askerlerin cezalandırılmasını sertleştiren ve hızla onaylanan bir yasa tasarısını bugün imzaladı.

Putin’in açıkladığı kısmi seferberlik, yedi aylık savaşı çoğu Rus’un hayatına müdahale etmeyen “özel bir askeri operasyon” olarak gösterme çabasından keskin bir kaymaya işaret etti.

Rus lider ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu, emrin yakın zamanda görev yapmış ya da özel kabiliyetli yedek askerler için geçerli olduğunu söyledi. Ancak Rusya’da neredeyse her erkek 65 yaşına kadar yedek asker olarak kabul ediliyor ve Putin’in kararnamesi daha geniş bir çağrı için kapıyı açık bırakıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, kısmi seferberliğin başlangıçta Ukrayna’daki sayıca az gönüllü kuvvetlerini güçlendirmek için yaklaşık 300 bin askerle takviye yapmayı amaçladığını söyledi.

Yetkililer, Putin’in iktidarını sarsabilecek askere çağırma konusunda kamuoyunda oluşan korkuları yatıştırmak için, yüksek teknoloji, iletişim ya da finans sektörlerinde çalışan pek çok Rus’un askerlikten muaf tutulacağını açıkladı.

Rus Aeroflot ve diğer havayolu şirketlerinin bazı pilotlarına çağrı tebligatı yapıldığının bildirilmesi üzerine, pilotlar ve trafik kontrolörleri sendikaları hızla harekete geçerek, hükümetten kendilerinin de seferberlik kapsamı dışında tutulacağına dair taahhüt aldı.

Polis bugün Rusya’nın çeşitli kentlerinde düzenlenen seferberlik karşıtı gösterileri dağıtmak için hızla harekete geçti ve 100’den fazla katılımcıyı gözaltına aldı.

Çarşamba günü düzenlenen savaş karşıtı gösterilerde bin 300’den fazla protestocu gözaltına alınmış ve birçoğuna derhal mahkeme celbi gönderilmişti.

Devlet televizyonundan eleştiri

Devlet kontrolundaki televizyon kanalı RT’den ise beklenmedik bir eleştiri geldi.

RT Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, askeri yetkilileri, Putin’in söz verdiği gibi belirli becerilere sahip ve yakın zamanda askerlik yapmış kişileri çağırmak yerine seferberlik hedeflerini karşılamak için rastgele insanları aceleyle görevlendirmeye çalıştıkları için sert bir şekilde eleştirdi.

Simonyan, askere alınmaması gereken kişileri toplayarak “insanları delirttikleri” için askerlik şubelerine ateş püskürdü; “Sanki Kiev tarafından bunu yapmakla görevlendirilmişler gibi” dedi.

Çeçen liderden polislerin savaşa dahil edilmesi önerisi

Ukrayna’da savaşmak üzere güçlerini gönderen ve defalarca daha sert eylem çağrısında bulunan, Putin’e yakın Çeçen lider Ramazan Kadirov ise Moskova’nın polis ve güvenlik güçlerinde çalışanları çatışmalara daha geniş bir şekilde dahil etmesi önerisinde bulundu.

Seferberlikten kaçanları korkak olmakla itham eden Kadirov, toplam 5 milyon personeli olan polis ve çeşitli paramiliter kurumların, orduyla birlikte çok daha iyi eğitilmiş ve motive edilmiş bir muharebe gücü oluşturacağını savundu.

Kadirov, “Personelin yüzde 50’sini görevlerini yerine getirmeye bırakırsak, diğer iki buçuk milyon kişi herhangi bir Batı ordusuna darbe vurabilir ve yedek askere ihtiyacımız kalmaz” dedi.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Bulgakov görevden alındı

Putin’in seferberlik emri, Moskova’yı kuzeydoğu Harkiv bölgesinin geniş alanlarından geri çekilmeye zorlayan ve Moskova’nın askeri planlamasındaki hataları ortaya çıkaran yenilginin ardından geldi.

Savunma Bakanlığı bugün, General Dimitri Bulgakov’un lojistikten sorumlu savunma bakan yardımcılığı görevinden alındığını duyurdu.

Bakanlık Bulgakov’un görevden alınma nedenini açıklamadı ancak bu hamle yaygın olarak Ukrayna’daki operasyonların desteklenmesindeki kusurlar nedeniyle bir ceza olarak yorumlandı.

VOA tarafından geçilen Referandumlar Sürerken Ukrayna’da Yeni Saldırılar Rusya’da Seferberlik Karşıtı Protestolar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Referandumlar Sürerken Ukrayna’da Yeni Saldırılar Rusya’da Seferberlik Karşıtı Protestolar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Referandumlar Sürerken Ukrayna’da Yeni Saldırılar Rusya’da Seferberlik Karşıtı Protestolar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.