“Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafı kontrol altına alındı”

“Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafı kontrol altına alındı”

ABONE OL
11:31 - 07/05/2024 11:31
“Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafı kontrol altına alındı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ordusu, Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafının kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

Ordudan (IDF) yapılan açıklamada, “Refah geçişinin Gazze tarafında operasyonel kontrol sağlandığı” kaydedildi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan IDF, başlatılan operasyondan önce Refah’ın doğusundaki sivil halktan El Mavasi bölgesine gitmesinin istendiğini ve tahliyenin sağlandığını kaydetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ordunun Refah’a girerek rehinelerin serbest bırakılmasını ve Hamas’ı yenilgiye uğratmayı hedeflediğini söyledi.

Refah şehrinde, Gazze’nin kuzeyinden kaçan 1,5 milyon kişi yaşıyor. İsrail ordusunun dün duyurduğu kara harekatı hazırlığından sonra çok sayıda Filistinli şehri terketmiş, Refah’ın kuzeyindeki Han Yunus’a doğru hareket etmişti.

İsrail, dün gece boyunca güneydeki Refah’ı havadan vurdu. “Binlerce Hamas üyesini ve onlarca rehineyi barındırdığını” söylediği Refah kentine kara operasyonu yapmak istediğini bir süredir belirten İsrail ayrıca, “Refah’ı almadan Gazze’de zafer kazanmanın mümkün olmadığını” savunuyordu.

Gazze sınır yetkililerinden bir sözcü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Gazze’ye yardımların ulaştırılmasında önemli bir güzergâh olan Refah Sınır Kapısı’nın İsrail tankları nedeniyle kapalı olduğunu söyledi.

Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’ndan, yedi aydır savaşın devam ettiği ve Birleşmiş Milletler’in kıtlık riski uyarısında bulunduğu Gazze Şeridi’ne yardım sağlanıyordu.

ABD ve Batı ülkeleri Refah’a olası saldırının insani bir felakete neden olacağı uyarısında bulunuyordu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail tanklarının Refah Sınır Kapısı’ndan girdiği haberlerinin ardından bu sabah gazetecilere yaptığı açıklamada, “Korkarım ki bu yine çok sayıda can kaybına, sivil kayıplara neden olacak. Gazze’de güvenli bölge yok” dedi.

Ateşkes müzakereleri

Hamas dün, yedi aydır süren savaşta Mısır’ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde ortaya konan ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini açıklamıştı.

Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, teklifin İsrail’in asıl taleplerinden uzak olduğu, yine de ateşkes anlaşmasına ilişkin görüşmelere devam etmek üzere müzakerecilerin Mısır’a gönderileceği belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby dün düzenlenen basın toplantısında, Hamas’ın yanıtını incelediklerini ve bölgedeki ortak ve müttefik ülkelerle görüşeceklerini belirtti.

Biden yönetimi, Refah’taki sivillerin korunmasına yönelik uygulanabilir bir plan olmadan İsrail’in askeri harekat düzenlemesine karşı çıkmıştı.

Hamas’ın İsrail sınırını aşarak geçen yıl 7 Ekim’de başlattığı saldırılarda 1200 kişi ölmüş, 200’den fazla kişi de rehin alınmıştı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne başlattığı misilleme saldırılarında ise Filistin sağlık yetkililerine göre şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 34 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

VOA tarafından geçilen “Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafı kontrol altına alındı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafı kontrol altına alındı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafı kontrol altına alındı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.