Ramazan Bayramı Gazze savaşının gölgesinde kutlanıyor

Ramazan Bayramı Gazze savaşının gölgesinde kutlanıyor

ABONE OL
22:02 - 10/04/2024 22:02
Ramazan Bayramı Gazze savaşının gölgesinde kutlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünyanın dört bir yanında Müslümanlar Ramazan Bayramı’nı aile buluşmaları ve tatlı ikramlarıyla kutladı. Ancak kutlamalar, Gazze Şeridi ‘nde giderek kötüleşen insani krizin ve Batılı müttefiklerinin altı ay süren savaşın ardından çatışmaları durdurma çabalarına rağmen İsrail’in Refah kentine yönelik olası saldırısının gölgesinde kaldı.

İstanbul’da binlerce kişi bayram namazı için Aya Sofya Camii’nde toplanırken, bazıları Filistin bayrakları taşıdı ve Gazze’deki Filistinliler’e destek sloganları attı. Çok sayıda kişi dört yıl önce camiye dönüştürülen Aya Sofya’nın önündeki meydana seccadelerini sererken, içerisi bayram namazı için gelenlerle doldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bayram mesajında, “insanlığın vicdanında kanayan bir yara” olarak nitelediği Gazze’ye destek verdi. Gazze’deki çatışmalar nedeniyle bayramın buruk geçtiğini söyleyen Erdoğan, “On bir ayın sultanı olan Ramazan-ı Şerif’i Gazze’nin yanı sıra gönül coğrafyamızın farklı köşelerinde yaşanan acılar ve zulümler sebebiyle buruk karşıladık, buruk geçirdik. Gazze 7 Ekim’den beri sadece bizim değil, tüm insanlığın kalbinde, tüm insanlığın vicdanında kanayan bir yara oldu” dedi.

Türkiye’nin Gazze’ye gönderdiği yardımlara değinen Erdoğan, “Bu zor günlerinde Filistin halkının yanında olduğumuzu gösterdik. İnşallah bundan sonra da Gazze’de akan kan duruncaya ve Filistinli kardeşlerimiz 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan özgür Filistin devletine kavuşuncaya kadar desteğimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Gazze’de buruk bayram

Filistinliler, bayramın ilk günü Gazze savaşında hayatını kaybeden yakınlarının mezarlarını ziyaret etti. Çatışmalar Ramazan Bayramı’na gölge düşürürken Filistinliler bir caminin enkazının yanında ve harabeye dönen sokaklarda dua etti.

Dünyanın dört bir yanında milyonlarca Müslüman bayramı ziyafetler ve aile buluşmalarıyla kutlasa da Gazze’de çok az kişi Ramazan Bayramı’yla teselli bulabiliyor.

Gazzeliler altı aydan uzun süredir devam eden savaşın ardından, İsrail’in bombardımanı, kara harekâtı ve insani krizden kurtulmaya odaklanmış durumda.

Gazze’nin güneyinde İsrail’in kara harekatı düzenlemeyi planladığı Refah’ta yaşayan ve İsrail saldırısında yaralandıktan sonra tekerlekli sandalyeye mahkum olan Mahmud El Hamadey, geçmiş yıllarda ailesi ve dostlarıyla toplandıkları bayramları hatırlıyor.

Hamaydeh, “Geçen bayrama kıyasla bugün benim için yürek parçalayıcı. Çocuklarıma bakıyorum ve kalbimin kırıldığını hissediyorum. Onlarla oturduğumda ağlamaya başlıyorum, geçen günler için üzülüyorum. Geçen bayramı ve bu bayramı hatırlıyorum. Geçen bayram etrafım çocuklarımla çevriliydi, onlara sevinçle bakıyordum. Ama bugün yaralıyım, hareket edemiyorum ya da hiçbir yere gidemiyorum” diyor.

Savaş ve mezhepsel katliamlara aşina olan Ortadoğu’da diğer ülkelerde de Müslümanlar savaşın sona ermesi için dua etti.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta yaşayan Ömer Nizar Kerim, “Filistin’deki kardeşlerimiz için kıza zamanda rahatlama ve zafer dileyerek yüzümüzü Allah’a dönüyoruz. Bugün bu mübarek yerden Gazze’deki halkımıza ve Filistin’deki halkımıza bir mesaj gönderiyoruz” dedi.

Ürdün’deyse Filistin destekçileri, Gazze halkıyla dayanışma içinde olduklarını göstermek için Amman’daki İsrail Büyükelçiliği yakınında toplandı.

Afrika ve Güneydoğu Asya’daki kutlamalarda da Gazze gündemdeydi

Gazze’deki savaş Kenya’nın başkenti Nairobi’deki Rahma Camii’nde de duaların odak noktasıydı.

İmam Abdulrahman Musa, “Filistin’deki kardeşlerimizi unutmamalıyız. Onlar haksız bir saldırıya ve çok fazla şiddete maruz kaldılar ve dünya bunu sessizce izliyor” dedi.

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya’da nüfusun neredeyse dörtte üçü, yerel dilde “mudik” olarak bilinen ve her yıl heyecanla beklenen memlekete dönüş için yola çıktı.

220 milyon nüfuslu Endonezya’da kutlamalara Lebaran adı veriliyor. Yaklaşık 193 milyon Endonezyalı aileleriyle birlikte bir hafta boyunca kutlama yapmak üzere memleketlerine gitti.

Ramazan Bayramı öncesinde pazarlar kıyafet, ayakkabı, kurabiye ve tatlı alışverişi yapanlarla dolup taştı. İnsanlar bayramı sevdikleriyle birlikte kutlamak üzere köylerine dönmek için büyük şehirlerden yola çıktı. Otobüs ve tren istasyonlarında uzun kuyruklar oluştu.

Güneydoğu Asya’nın en büyük camisi olan Cakarta’daki Büyük İstiklal, bayram namazını kılmaya gelenlerle doldu. Bayram namazı sırasında Gazze’deki Müslümanlar için dua edildi.

Endonezya Cami Konseyi Danışma Kurulu Başkanı Jimly Asshiddiqie, “Şimdi Müslümanlar’ın ve gayrimüslimlerin insani dayanışma gösterme zamanıdır. Çünkü Gazze’deki çatışma dini bir savaş değil, insani bir sorundur” dedi.

Pakistan’da camilerde ve pazar yerlerinde güvenliği sağlamak üzere 100 binden fazla polis ve paramiliter güç görevlendirildi.

Malezya’da etnik Malay Müslümanlar, bir market zincirinde “Allah” kelimesinin basılı olduğu çorapların infiale yol açmasından birkaç hafta sonra ülke genelinde camilerde sabah namazı kıldı.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim bayram arifesinde yayınladığı mesajda birlik ve uzlaşma çağrısında bulunarak hiçbir grubun din ya da başka bir nedenle dışlanmaması gerektiği mesajını verdi.

VOA tarafından geçilen Ramazan Bayramı Gazze savaşının gölgesinde kutlanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ramazan Bayramı Gazze savaşının gölgesinde kutlanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ramazan Bayramı Gazze savaşının gölgesinde kutlanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.