Putin İlhak Yasasını İmzaladı

Putin İlhak Yasasını İmzaladı

ABONE OL
10:52 - 05/10/2022 10:52
Putin İlhak Yasasını İmzaladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki dört bölgeyi resmen ilhak eden yasayı imzaladı.

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk ile güneydeki Herson ve Zaporijya’yı kapsayan ilhak kararını Ukrayna ve Batı tanımıyor.

Rus parlamentosunun alt kanadından yapılan açıklamada, “Putin, Donetsk ve Luhansk ile Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya Federasyonu’na katılmasına ilişkin dört federal anayasa yasasını imzaladı” denildi.

Rusya’nın 7 aydır devam eden savaştaki ilhak hamlesinin ve kısmi seferberlik kararının, Ukrayna’nın Rusya’nın ele geçirdiği toprakları geri almaya başlamasının ardından gelmesi dikkati çekti.

Moskova, 2 hafta önce ilan ettiği “kısmi seferberliğin” savaş alanındaki bir dizi gerilemeyi tersine çevirmeye yardımcı olabileceğini umuyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün RIA haber ajansına verdiği demeçte, Rusya’nın şimdiye kadar 200 binden fazla yedek askeri çağırdığını söyledi.

Ancak pek çok Rus erkeğinin Ukrayna’da savaşmak yerine ülkeyi terk ettiği basına yansıyor.

“Ukrayna ordusu büyük ilerlemeler kaydetti”

Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski dün akşamki konuşmasında, Ukrayna ordusunun geçen hafta Rus güçlerine karşı büyük ve hızlı ilerlemeler kaydettiğini belirterek, Rusya’nın ilhak ettiğini ilan ettiği güney ve doğu bölgelerindeki çok sayıda kasabanın geri alındığını kaydetti.

Zelenski, “Sadece bu hafta, Rusya’nın sözde referandumundan bu yana, düzinelerce yer Rusya’dan kurtarıldı. Bunlar Herson, Harkiv, Luhansk ve Donetsk bölgelerinde bulunuyor” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir videoda, Ukrayna bayrağının Herson’daki Davydiv Brid köyüne çekildiği görülüyor.

Ukraynalı yetkililer ve bölgedeki Rus destekli bir yetkili, Ukrayna güçlerinin Pazartesi günü stratejik Dinyeper Nehri boyunca ilerleyerek birkaç köyü geri aldığını açıklamıştı.

Ukrayna güçlerinin doğuda ise Donetsk’in kuzeyindeki ana Rus kalesi olan Lyman kasabasını ele geçirdikten sonra saldırılarını genişlettiği bildiriliyor.

Putin, Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya’da yapılan referandumlardan sonra geçen hafta bu bölgelerin ilhak edildiğini açıklamıştı.

BM Genel Kurulu’nda oylama

Diğer yandan, ABD Başkanı Joe Biden Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD’nin Ukrayna’ya Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) rampaları da dahil olmak üzere 625 milyon dolarlık yeni güvenlik yardımı sağlayacağını söyledi.

Biden ayrıca ABD’nin Rusya’nın Ukrayna topraklarını ilhak etmesini “asla tanımayacağını” yineledi. Avrupa Birliği de Moskova’nın “yasadışı ilhakını” reddetmiş ve askerlerini koşulsuz olarak geri çekmeye çağırmıştı.

BM Genel Kurulu’nun gelecek hafta Rusya’nın eylemini kınayan bir karar tasarısını oylamasının bekleniyor. Rusya geçen hafta 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nde benzer bir kararı veto etmişti.

VOA tarafından geçilen Putin İlhak Yasasını İmzaladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Putin İlhak Yasasını İmzaladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Putin İlhak Yasasını İmzaladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.