Powell’den Sancılı Enflasyon Süreci Mesajı

Powell’den Sancılı Enflasyon Süreci Mesajı

ABONE OL
18:24 - 26/08/2022 18:24
Powell’den Sancılı Enflasyon Süreci Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, ülke ekonomisinin enflasyonun kontrol altına alınmasından önce “bir süre” sıkı para politikasına ihtiyaç duyacağını, bunun da daha yavaş büyüme, daha zayıf bir istihdam piyasası ve hane halkları ile işletmeler için “biraz sancı” anlamına geldiğini söyledi.

Powell bugün Wyoming’deki Jackson Hole merkez bankacılığı konferansında yaptığı konuşmada, “Enflasyonun düşürülmesi için muhtemelen trendin altında bir büyüme döneminin devam etmesi gerekecek. Ayrıca, işgücü piyasası koşullarında bir miktar yumuşama olması da muhtemel. Daha yüksek faiz oranları, daha yavaş büyüme ve daha yumuşak işgücü piyasası koşulları enflasyonu aşağı çekerken, hane halkları ile işletmelere de bir miktar sancı getirecek” dedi.

Powell, “Bunlar enflasyonu düşürmenin talihsiz maliyetleri. Ancak fiyat istikrarının yeniden sağlanamaması çok daha büyük bir sıkıntı anlamına gelecektir” diye konuştu.

Powell, bu sancı artarken enflasyon sorunu çözülene kadar, halkın Merkez Bankası’ndan hızlı bir şekilde geri adım atmasını beklememesi gerektiğini söyledi. Bazı yatırımcılar işsizliğin çok hızlı artması halinde FED’in ürkeceği, hatta bazıları gelecek yıl faiz indirimine gideceği tahmininde bulunuyor. FED yetkilileri ise son haftalarda bu görüşe şiddetle karşı çıkıyor.

Aksine bazı ekonomi politikası yetkilileri, fiyatların FED’in yüzde 2’lik enflasyon hedefine ikna edici bir şekilde geri dönmemesi halinde, bir resesyonun bile kendilerini caydırmayacağını belirtti.

Powell bugünkü konuşmasında, FED’in hedefine varmadan önce faiz oranlarının ne kadar yükselebileceğine dair bir işaret vermedi, sadece gerektiği kadar yükseleceğini söyledi.

Powell, “Tarihsel kayıtlar, politikayı zamanından önce gevşetmeye karşı güçlü bir uyarı içeriyor. Hedefe ulaşana kadar devam etmeliyiz. Tarih, enflasyonu düşürmenin istihdam maliyetlerinin, gecikmeyle birlikte artacağını ortaya koyuyor” diye konuştu.

Gözler 20-21 Eylül’deki Federal Açık Piyasa Komisyonu toplantısında

Powell, FED’in 20-21 Eylül’de gerçekleştireceği politika toplantısında ne yapabileceği konusunda bir ipucu vermedi. Yetkililerin 50 baz puan ya da 75 baz puanlık bir faiz artışını onaylaması bekleniyor.

Son veriler enflasyonda az bir düşüş olduğunu göstermiş, FED’in yakından izlediği kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Haziran ayındaki yüzde 6,8 seviyesinden Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 6,3’e gerilemişti.

Ancak Powell, Merkez Bankası’nın politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komisyonu’na (FOMC) atıfta bulunarak, “Tek bir aylık iyileşme, enflasyonun aşağıya doğru hareket ettiğinden emin olmadan önce komisyonun görmesi gereken işaretlerin çok gerisinde kalıyor” dedi.

Diğer istatistikler de Powell’ın söylediği gibi “güçlü bir temel ivme” olduğunu ve iş piyasasının, açık pozisyonların işsiz sayısından çok daha fazla olması nedeniyle “açıkça dengesiz” olduğunu gösteriyor.

Powell, faizlerin ne kadar arttırılacağı kararının, daha fazla istihdam ve enflasyon raporunun açıklanmasıyla “gelecek verilerin bütününe ve gelişen görünüme bağlı olacağını” söyledi.

Powell açıklamalarını, COVID-19 salgınının dünya ekonomisine nasıl yeni kısıtlamalar getirdiğini ve bunun merkez bankaları üzerindeki etkilerini tartışmak üzere bir dağ evleri tesisinde toplanan uluslararası politika yapıcılara ve ekonomistlere yaptı.

Kansas City Merkez Bankası’nın ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumda Powell’ın yaptığı konuşma, küresel piyasalar üzerinde etkili olması muhtemel bir ton belirledi.

Powell’in açıklamaları aynı zamanda, büyük merkez bankalarının faiz arttırımlarının ekonomileri yavaşlatmak için yapıldığına ve enflasyon düşene kadar bu kararlılıktan vazgeçmeyeceklerine dair ortak bir mesajdı.

VOA tarafından geçilen Powell’den Sancılı Enflasyon Süreci Mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Powell’den Sancılı Enflasyon Süreci Mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Powell’den Sancılı Enflasyon Süreci Mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.