Pentagon’dan Türkiye’ye F-16 Desteği 

Pentagon’dan Türkiye’ye F-16 Desteği 

ABONE OL
20:26 - 29/06/2022 20:26
Pentagon’dan Türkiye’ye F-16 Desteği 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Pentagon’un Türkiye’nin F-16 savaş uçaklarını filosunu modernleştirme planlarına tam destek verdiğini söyledi.

Pentagon’da Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, telekonferans yoluyla düzenlenen basın brifinginde bir gazetecinin, ABD’nin Türkiye’ye olası F-16 satışına nasıl baktığı sorusunu yanıtladı.

Türkiye’nin “çok kabiliyetli, çok değerli ve stratejik bir NATO müttefiki” olduğunu kaydeden Wallander, Ankara’nın savunma alanında sahip olduğu güçlü kabiliyetlerin NATO’nun güçlü savunma kapasitelerine katkıda bulunduğunu belirtti.

“Dolayısıyla ABD Savunma Bakanlığı Türkiye’nin F-16 filosu için modernleştirme planlarına tam destek veriyor” diyen ABD Savunma Bakan Yardımcısı, bu planlar üzerinde halen çalışıldığını ifade etti.

Celeste Wallander, “Bunlar, sözleşme süreçlerimiz üzerinden etraflıca ele alınıyor. Ancak ABD, Türkiye’nin savaş uçakları filosunu modernleştirmesini destekliyor çünkü bu, NATO’nun ve dolayısıyla ABD’nin güvenliğine bir katkı” diye konuştu.

ABD yönetiminin daha önce sıcak baktığının sinyallerini verdiği Türkiye’ye F-16 satışı konusunun bugün NATO zirvesi sırasında Başkan Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmenin önemli gündem maddelerinden birini oluşturduğu tahmin ediliyor.

Türkiye geçen Ekim ayında ABD’den Lockheed Martin yapımı 40 F-16 savaş uçağı ve envanterindeki uçaklar için de yaklaşık 80 modernizasyon kitinin alımı için talepte bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, ABD’yi F-16’lar konusunda “oyalama taktiği” yürütmekle eleştirmişti. Erdoğan, ABD ile bu aralar en önemli konunun F-16 meselesi olduğunu vurgulayarak, “F-16 meselesi şu anda hala masada. Orada da yine bir oyalama taktiği gidiyor” demişti.

Erdoğan bugün Biden’la görüşmesinin başında yaptığı açıklamadaysa F-16 konusuna değinmedi, uzun bir aradan sonra Biden’la tekrar görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ABD’den başka ülkelere silah satışının gerçekleşebilmesi için Kongre’nin de bu satışa yeşil ışık yakması gerekiyor ancak bazı Kongre üyeleri Türkiye’ye silah satışına karşı çıkıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı geçen Mart ayında Türkiye’ye satışa karşı çıkan ABD Kongresi’nin bazı üyelerine mektup göndermiş, savunma ticareti alanında ABD’nin Türkiye’yle “uygun” bağlarının olmasının Amerikan çıkarlarına hizmet edeceğini belirtmişti.

“ABD, İsveç ve Finlandiya’ya itirazını kaldırması için Türkiye’ye herhangi bir şey önermedi”

Amerikalı yetkililer, Washington’un, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itirazını kaldırması için savaş uçakları satışına desteğini açıkladığı şeklindeki görüşleri reddetti.

Reuters haber ajansına göre, üst düzey bir yönetim yetkilisi, İsveç ve Finlandiya’yla anlaşmanın parçası olarak, “ABD’nin Türkiye’ye herhangi bir şey önermediğini ve Türkiye tarafından da herhangi bir talep almadığını” söyledi.

Yetkili, Amerikalı yetkililerin Türkiye’nin F-16 talebi hakkında teknik görüşmeleri sürdürdüğünü belirtti.

VOA tarafından geçilen Pentagon’dan Türkiye’ye F-16 Desteği  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Pentagon’dan Türkiye’ye F-16 Desteği  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Pentagon’dan Türkiye’ye F-16 Desteği  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.