Pelosi’nin Asya Ziyareti Başladı

Pelosi’nin Asya Ziyareti Başladı

ABONE OL
23:23 - 31/07/2022 23:23
Pelosi’nin Asya Ziyareti Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, bugün dört Asya ülkesini kapsayan seyahatine başladı. Pelosi’nin ofisinden seyahatinin Tayvan’ı kapsayıp kapsamayacağıyla ilgili açıklama yapılmadı.

Tayvan’ın ana karaya bağlanmasını isteyen Çin, Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret edebileceği söylentileri karşısında rahatsızlığını dile getirmişti.

Pelosi’nin ofisinden yapılan basın açıklamasında ”Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya’nın dahil olduğu Hint-Pasifik bölgesine giden Kongre heyetine liderlik ediyor” denildi.

Açıklamada, ziyaretin bu ülkeleri kapsayacağı belirtildi, ancak Pelosi’nin başka duraklar yapıp yapmayacağı belirtilmedi.

Açıklamada seyahatin Hint-Pasifik bölgesinde karşılıklı güvenlik, ekonomik ortaklık ve demokratik yönetim konularına odaklanacağı kaydedildi.

Heyette Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Gregory Meeks de yer alıyor.

Çin, Amerikalı yetkililerin Tayvan ziyaretlerinin adadaki bağımsızlık yanlılarına cesaret vereceği görüşünde. Washington ”tek Çin” politikasını benimsiyor ve Tayvan’ı diplomatik olarak tanımıyor ancak ABD yasalarına göre adaya kendini savunmasını sağlayacak gereçleri sağlamakla yükümlü. Kongre’de de Tayvan’a desteğin arttırılması için baskı artıyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin tartışılan olası Tayvan ziyaretinin ABD’nin adaya desteği konusunda önemli bir mesaj vermesi bekleniyor.

Xi’den ”ateşle oynayan yanar” mesajı

Ancak Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Perşembe günkü telefon görüşmesinde Başkan Joe Biden’a Washington’un ”tek Çin” politikasına bağlı kalması gerektiği uyarısında bulundu ve ”ateşle oynayan yanar” demişti.

Biden ise Xi’ye ABD’nin Tayvan politikasının değişmediğini ve Washington’un Tayvan Boğazı’nda statükoyu değiştirecek ya da barışla istikrarı baltalayacak tek taraflı çabalara şiddetle karşı çıktığını hatırlatmıştı.

Çarşamba günü Biden, ABD askeriyesinin Pelosi’nin olası Tayvan ziyaretinin ”şu anda iyi bir fikir olmadığı” görüşünde olduğunu belirtmişti.

ABD’de Temsilciler Meclisi’nin bir başkanının Tayvan’a son ziyareti 1997 yılında gerçekleşmişti. ABD hükümetini oluşturan iki eşit yapıdan biri olan Kongre’den yapılan seyahatler üzerinde yönetim çok az etkiye sahip.

Pelosi’nin Asya turu, Çinli ve Amerikalı liderler için politik olarak hassas bir zamana denk geliyor.

Xi’nin bu yıl yapılacak Komünist Parti kongresinde üçüncü dönem için seçmesi beklenirken, ABD’de Biden’ın Demokrat Partisi Kasım ayında yapılacak ara seçimlerde ABD Temsilciler Meclisi’nin kontrolunu elinde tutmak için zorlu bir mücadele verecek.

VOA tarafından geçilen Pelosi’nin Asya Ziyareti Başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Pelosi’nin Asya Ziyareti Başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Pelosi’nin Asya Ziyareti Başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.