Patrondu işsiz kaldı

Patrondu işsiz kaldı

ABONE OL
10:11 - 04/01/2021 10:11
Patrondu işsiz kaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Restoran ve catering firması sahibi Şevket Aldemir,‘’Yıllık 6 milyon lira cirom vardı, şimdi işsizim’’ dedi.

İşletmeleri 9 aydır kapalı olan restoran, catering ve eğlence işyeri sahipleri, para kazanamadıkları için borçlarını ve işlerini döndürebilmek için kredi talebinde bulundukları bankalardan ‘’kırmızı çizik’ yediklerini belirterek, kira ve kredi desteği bekliyor.  Antalya’da catering ve restoran işletmeciliği yapan ve işyerleri 9 aydır kapalı olan Şevket Aldemir, ‘’Yıllık 6 milyon lira cirom vardı, şimdi işsizim’’ dedi.

Antalya’da faaliyette bulunan restoran, catering, nargile kafe ve eğlence işletmelerin temsilcileri bir araya gelerek, sektörde yaşanan sorunları tartıştı. İşletme sahipleri kamuoyu oluşturmak için işyerlerine durumlarını anlatan afişler asıp, siyasi parti il başkanlarını ziyaret edip sorunlarını anlatacak. Siyasi parti Genel Başkanlarına rapor verecek.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 37. Grup Restoran, Yiyecek – İçecek ve Eğlence Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Şeyhmus Kökerer,  ATSO’ya kayıtlı 950’si pasif 2 bin 590 üye, Antalya Kahveciler Odası’na bin, Lokantacılar Odası’na da kayıtlı 3 bin olmak üzere sektörde 6 bin 590 üye olduğunu söyledi.

Kira ve borçları ödeyemez hale geldiklerini ve işletmelerin ayakta kalabilmesi için yüksek faizle kredi çekmek zorunda kaldıklarını belirten Kökerer, şunları kaydetti.

‘’Düşük faizli, ertelemeli krediye ulaşamıyoruz. İşletmelerimizin kapalı olması nedeniyle ellerimizdeki stoklu ürünler de ziyan oldu. Bu işletmeler 9 aydır iş yapamıyor. Nargile kafeler kapalı olmasına rağmen 4 bin 950 lira Nargile Ruhsat Belgesi alındı, Yatırmayanların ruhsat belgeleri iptal edildi. Yiyecek-içecek, yemek sektöründe stoklu çalışılır. En büyük sorunlarımızdan birisi stoklu çalıştığı için stoktaki ürünlerimizin ziyan olması. Bir üyemizin 330 bin liralık ürünü ziyan oldu, çöpe atıldı.’’

Bankalardan ‘kırmızı  çizik’ yedik

Sektörün en önemli sorunlarının başında da kira geldiğini ifade eden Kökerer, şöyle devam etti.

‘’Kirasını ödeyemeyen işletmelerin bir kısmı kapatıldı, bir kısmının ürünleri de icrada satıldı. İşyerlerimizin açılacağına inandığımız için, ayakta durabilmek için kredi çektik. Belirlenen tarihlerde iş yerlerimiz açılmadığından dolayı kredileri ödeyemedik. Çoğu arkadaşımız bankalardan ‘kırmızı çizik’ yedi. KGF’ndan 1 yıl ertelemeli kredi olanağı tanındı ama bankalara para gelmediği için alamadık. Diğer kredilerimizi kapatabilmek için yüksek faizle kredi çekmek zorunda kalıyoruz.  Ödemelere Nisan ayında başlanacak. Umarım salgın biran önce biter ve yapılandırmamızı yaparız. Yoksa yapılandırmayı da ödeyemeyeceğiz. Kira ve kredi borçları işyerleri açılıncaya kadar düşük faizle ertelenmeli.’’

Kökerer, meslek odalarına aidatların, belediyelere vergilerin ve ruhsat ücretlerinin ödenmesine devam edildiğini, ödenmemesi halinde faiz işletildiğini sözlerine ekledi.

Satacak bir şeyimiz kalmadı

Antalya Atatürk Parkı İşletmecileri ve Esnafları Derneği Başkanı İhsan Üre de, esnafın kredi çekemez hale geldiğini söyledi. Atatürk Parkı’nda 16 işletmede yaklaşık 750 kişiye istihdam ettiklerini anlatan Üre, şöyle konuştu.

‘’Uzun süredir kapalı durumdayız. Biz restoran, cafe ve canlı müzik yapan işletmeler olarak ‘paket servisi’ yapma şansımız yok. Geç saatlere kadar hizmet veren bir sektörüz. Bu süreçte çoğu esnaf birikiminin tamamını satarak günü kurtarmaya çalışıyor. Bizim artık satacak bir şeyimiz kalmadı. Bizler Büyükşehir Belediyesi’nin kiracısıyız ve borçluyuz.  Artık ayakta duramıyoruz. Kapalı süreçte bizden kira alınmamalı. Bizler yıllardır sicili en temiz olanaklara sahiptik. Şu süreçte ise hepimiz bankalarda ‘kırmızı çizik’ yedik, sicilimiz bozuldu.”

Patrondum işsiz kaldım

Antalya’da restoran-cafe ve catering işletmecisi Şevket Aldemir ise 2019 yılında 6 milyon lira ciroya sahip olduğunu, ancak işletmelerinin kapalı olması yüzünden para kazanamadıklarını ve ellerindeki birikimleri de bitirdiklerini söyledi. Aldemir, şöyle devam etti.

‘’Kapalı dükkana 200 bin lira borcum var. İş yerlerimize zarar gelmesin diye bekçi tuttuk onların maaşını ödüyoruz. 6 bin lira parkın temizlik ve peyzaj ücreti, 26 bin lira da dükkan kirası ödüyorum. 1 bardak çay satmadan 350 bin lira borçlandım diyebilirim… Kazancı olmayan bir işletme neyi taksitle ödeyecek? Bankalar kredi vermiyor. 2019 yılı cirom 6 milyon lira idi.  2020’de 1 lira cirom yok. Bankalar bize cirodan dolayı kredi vermiyor. Devlet tarafından kapatılmış bir işletmenin cirosu olabilir mi? Şu anda elde var sıfır. 1 daire, 1 dükkan ve 2 araba sattım. Birikimlerimizi satıyoruz. 9 ay önce patrondum, şimdi işsizim.’’

Antalya Atatürk Parkı İşletmecileri ve Esnafları Derneği Başkan Yardımcısı ve Roberts Cafe işletme sahibi Mesut Kırank da turizm destek kredisi kullanmak istediğini ancak kabul edilmediğini bildirdi. Kırank, ‘’Bankalara müracaat ettik. Bankacı (Turizm geliriniz olmadığı için bundan faydalanamıyorsunuz) dedi.  Oysa turizmciler bizim sektöre göre çok güzel sezon geçirdi. 200 – 300 liraya sattıkları odaları bin liraya, bin 500 liraya sattılar. Devlet kredi verdiği zaman kapalı olan işletmeleri hiç düşünmüyor.’’

ATSO) Başkanı Davut Çetin de kira stopajının kaldırılmasını, kira indirimi, kira kredisi gibi yeni desteklerin verilmesini istedi. Çetin, ‘’Her geçen gün ciddi bir kayıptır. Artık yiyecek-içecek hizmetleri gibi sektörlerde bıçak kemiğe dayanmıştır. Birçok işletme yok olma riski ile karşı karşıyadır. En fazla kaybedenler ise kapanan restoranlar olmuştur.” dedi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.