Pakistan’ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif göreve başladı, ekibine IMF ile görüşme talimatı verdi

Pakistan’ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif göreve başladı, ekibine IMF ile görüşme talimatı verdi

ABONE OL
00:01 - 05/03/2024 00:01
Pakistan’ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif göreve başladı, ekibine IMF ile görüşme talimatı verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pakistan’da Şahbaz Şerif, belirsiz bir ulusal seçimin koalisyon hükümetinin kurulmasında gecikmelere neden olmasından yaklaşık dört hafta sonra, Pazartesi günü yemin ederek resmen ikinci kez başbakanlık koltuğuna oturdu.

72 yaşındaki Şerif, hapisteki eski başbakan İmran Han’a yakın milletvekillerinin protestolarına rağmen parlamentonun kendisini başbakan seçmesinden bir gün sonra, ülkenin başkenti İslamabad’daki cumhurbaşkanlığı makamında düzenlenen yemin töreniyle resmen göreve başladı.

Başbakanlık’tan geç saatlerde yapılan açıklamada, Şerif’in törenden sonraki ilk toplantısının maliye ekibiyle olduğu ve ekibine Uluslararası Para Fonu (IMF) ile genişletilmiş finansman kolaylığı için görüşmelere başlamaları talimatını verdiği belirtildi. Mevcut anlaşmanın süresi Nisan ayında doluyor.

Açıklamada, “Ülke ekonomisini iyileştirmek için yetki aldık ve bu hükümetimizin en önemli önceliği” denildi.

Şerif, devlet televizyonundan canlı yayınlanan ve sivil, askeri ve bürokratik çevrelerden ileri gelenlerin katıldığı törende yemin ederken şervani adı verilen siyah geleneksel bir ceket giydi.

Pakistan’da 8 Şubat’ta yapılan seçimlere mobil internet hizmetlerinin kapatılması, tutuklamalar ve şiddet olayları damgasını vurmuştu.

Sonuçların açıklanmasının alışılmadık şekilde gecikmesi, oylamaya hile karıştırıldığı suçlamalarını tetiklemişti.

İmran Han’ın desteklediği adaylar en çok sandalyeyi kazanırken Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) ve Pakistan Halk Partisi (PPP) koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaştı.

PML-N’ye Şahbaz Şerif’in ağabeyi, üç kez başbakanlık yapmış Navaz Şerif öncülük ediyor. Ancak Navaz Şerif başbakanlık görevini üstlenmemeye karar verdi.

Genç kardeş Şahbaz Şerif ise seçimlere hazırlanmak üzere parlamentonun lağvedildiği Ağustos ayına kadar yürüttüğü göreve geri dönmüş oldu.

Ekonomistler, yatırımcılar ve yabancı başkentler şimdi Şerif’in kabineyle ilgili, özellikle de önemli finans portföyüne ilişkin yapacağı açıklamayı yakından izliyor olacak.

Açıklanacak maliye bakanı, milyarlarca dolarlık yeni bir finansman anlaşması için IMF ile zorlu görüşmelere liderlik etmek zorunda kalacak.

Reuters haber ajansına konuşan PML-N kaynakları, dört kez maliye bakanlığı yapmış olan İşak Dar’ın en önde gelen aday olduğunu, ancak diğer bazı adayların da ciddi olarak değerlendirildiğini söyledi.

VOA tarafından geçilen Pakistan’ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif göreve başladı, ekibine IMF ile görüşme talimatı verdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Pakistan’ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif göreve başladı, ekibine IMF ile görüşme talimatı verdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Pakistan’ın yeni başbakanı Şahbaz Şerif göreve başladı, ekibine IMF ile görüşme talimatı verdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.