Pakistan’da Sel Felaketinin Boyutları Büyüyor

Pakistan’da Sel Felaketinin Boyutları Büyüyor

ABONE OL
22:01 - 02/09/2022 22:01
Pakistan’da Sel Felaketinin Boyutları Büyüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Pakistan’da ülkenin üçte birini sular altında bırakan yağış ve sel felaketinde ordu güçleri şu ana kadar 2 bin kişinin kurtarıldığını açıkladı. Bölgede yağışlar sürüyor.

Uzmanlar güçlü yağışların küresel ısınmanın etkilerinden biri olduğunu belirtiyor. Pakistan Ulusal Afet Yönetim Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre yoğun yağışlar ve sel nedeniyle şu ana kadar en az bin 208 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden 416’sının çocuk olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler, Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin de katıldığı kurtarma operasyonları için yaklaşık 160 milyon dolarlık bir fon sağlanması çağrısında bulundu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), ülkedeki olumsuz koşullar nedeniyle çok sayıda çocuğun da hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedebileceğine dikkat çekti.

UNICEF Pakistan Temsilcisi Abdullah Fadıl Cenevre’deki basın toplantısında yaptığı açıklamada, ”Şu anda su baskını nedeniyle hızlı biçimde yayılan ishal, kolera, humma ve sıtma gibi pek çok hastalık riski söz konusu. Çok sayıda çocuk daha hayatını kaybedebilir” dedi.

Ülkede selden en fazla etkilenen Dadu bölgesinde bazı köylerin yaklaşık 3,5 metre su altında kaldığı belirtiliyor.

Ordu helikopterlerle köyden şu ana kadar 150 kişinin kurtarıldığını açıkladı. Diğer bazı alanlarda da halk kendi imkanlarıyla barikatlar inşa etmeye çalışıyor.

Ordudan yapılan açıklamada bugüne dek 50 bin kişinin felaket bölgelerinden çıkarıldığı bunlardan bin kadar kişinin de helikopterlerle bulundukları yerlerden alındıkları vurgulandı.

Sadece son 24 saatte bin 991 kişinin bulundukları yerden kurtarıldığı 163 ton da yardım malzemesi dağıtıldığı ifade edildi.

Pakistan’a şu ana kadar aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeler yardım malzemeleri ulaştırdı. Körfez ülkeleri Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de Pakistan’a yardımlar gönderdi.

Meteoroloji uzmanları Eylül ayında Pakistan’da daha da fazla yağış beklendiğini belirtiyor. Pakistan’ın Haziran ve Temmuz arasında normalde alması gereken yağıştan yüzde 190 daha fazla yağış aldığı belirtiliyor.

Öte yandan Pakistan’daki sel ve yağışların ulaşımı da engellemesi hem Pakistan hem de komşu ülke Afganistan için gıda güvenliği açısından ciddi bir tehlike yaratıyor. Afganistan’a giden yardımlar ve gıdanın büyük bölümünün Pakistan üzerinden aktarılıyor olması sorunlara neden oluyor.

VOA tarafından geçilen Pakistan’da Sel Felaketinin Boyutları Büyüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Pakistan’da Sel Felaketinin Boyutları Büyüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Pakistan’da Sel Felaketinin Boyutları Büyüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.