Pakistan’da Binlerce Kişilik Mitingle Başbakan Khan’a İstifa Çağrısı

Pakistan’da Binlerce Kişilik Mitingle Başbakan Khan’a İstifa Çağrısı

ABONE OL
14:11 - 14/12/2020 14:11
Pakistan’da Binlerce Kişilik Mitingle Başbakan Khan’a İstifa Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pakistan’ın ikinci büyük kenti Lahor’da toplanan binlerce kişi, Başbakan İmran Khan’ın istifasını istedi. Muhalif partiler birliği lideri, başkente bir yürüyüş başlatacaklarını söyledi ve askerin karşılarına çıkmaması konusunda uyarıda bulundu.

Muhalif 11 siyasi partiyi temsil eden Pakistan Demokratik Hareketi mitinginde konuşan Maulana Fazlur Rehman, Lahor’da “Halkın önünden çekilin” mesajı verdi.

Rehman, Başbakan İmran Khan’ın istifa etmemesi halinde Ocak ayının sonunda, başkent İslamabad’a bir protesto yürüyüşü başlatacaklarını açıkladı.

Miting, muhalif kanattaki 11 siyasi parti tarafından ortaklaşa düzenlendi

İslam Cemaati Uleması adlı siyasi partinin lideri olan Rehman, Başbakan Khan’ı en sert eleştiren isim olarak tanınıyor. Rehman, bir muhalefet bloğu kurulmasına da öncülük etti.

Lahor’da haftasonu düzenlenen mitinge onbinlerce kişinin katıldığı belirtiliyor. Lahor ülkede siyasetin başkenti olarak biliniyor.

Bağımsız bir Pakistan’ın kurulması ve İngiltere’den ayrılma fikri de 1940 yılında bu şehirde hayat bulmuştu. Ülkenin en büyük siyasi partisi Pakistan Halk Partisi de burada kuruldu. İktidardaki Pakistan Tehreek e Insaaf partisi de 2011 yılında iktidar yürüyüşüne Lahor’dan başlamıştı. Bu sebeple muhalif hareketin de başlangıç noktasının başkent yerine Lahor olmasının sembolik önemi bulunuyor.

Muhalefet partileri, ordunun ve istihbarat biriminin başındaki üst düzey yetkilileri, son seçimleri İmran Khan’ın kazanmasını sağlamakla suçluyor. Bu sebeple muhalifler Başbakan İmran Khan kadar ordu ve istihbarat yöneticilerini de ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan sorumlu tutuyor.

Eski Pakistan Başbakanı Nawaz Şerif de yaptığı açıklamada, “Tek sorumlu İmran Khan mı yoksa sizin oylarınızı çalıp onu iktidara getirenler mi?” diyerek ordu ve istihbarata atıfta bulundu. Şerif’in partisi de muhalif birliğinin içerisinde yer alıyor.

Ordu, seçime müdahale ettikleri iddialarını reddediyor. Başbakan İmran Khan da muhalifleri, kendileri iktidardayken ülkenin tüm varlığını çalan yağmacılar olarak nitelendiriyor.

Muhalifler, haftasonu düzenledikleri mitingi başarılı olarak nitelendirirken Başbakan Khan, aksini iddia etti.

Khan, Twitter hesabından paylaştığı mesajında “Acınası bir durum. Muhalifler, COVID19’un arttığı bir sırada, para, zaman ve çaba harcayarak, çalışanların hayatlarını tehlikeye atarak, halkın güvenliği ve sağlığı konusunda ne kadar ilgili olduklarını gösterdiler” ifadelerini kullandı.

Khan’ın partisinden yetkililer, muhaliflerin mitingde ciddi bir kalabalık toplayamadığını söyledi. Parti yetkilileri, muhalifleri halkın sağlığını riske atmakla suçladı.

Pencap eyaleti Adalet Bakanı Raja Basharat, “Eğer bugünden sonra Lahor’da Corona vaka sayıları artarsa bunun sorumlusu muhalefet liderleri olacak” dedi.

Pakistan’da bugüne kadar yaklaşık 441 bin kişi Corona virüsüne yakalandı. Salgın nedeniyle ülkede yaklaşık 9 bin kişiyse hayatını kaybetti. Geçen hafta Muhan şehrinde düzenlenen benzer bir muhalif mitingin ardından bölgedeki hastanelerde doluluk oranının yüzde 64’e ulaştığı, Başbakan Khan tarafından açıklanmıştı.

VOA tarafından geçilen Pakistan’da Binlerce Kişilik Mitingle Başbakan Khan’a İstifa Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Pakistan’da Binlerce Kişilik Mitingle Başbakan Khan’a İstifa Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Pakistan’da Binlerce Kişilik Mitingle Başbakan Khan’a İstifa Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.