Ortadoğu turunu sürdüren Blinken, Mısır’dan Katar’a geçti

Ortadoğu turunu sürdüren Blinken, Mısır’dan Katar’a geçti

ABONE OL
18:02 - 06/02/2024 18:02
Ortadoğu turunu sürdüren Blinken, Mısır’dan Katar’a geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’de yeni bir geçici ateşkes ve Filistinli sivillere yönelik insani yardımların arttırılması için bölge turunu sürdürüyor.

İlk durağı Suudi Arabistan’dan bugün Mısır’a geçen Blinken, Kahire’de Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile biraraya geldi. Blinken görüşmeden sonra Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani ve Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman El Sani ile görüşmek üzere hemen Doha’ya yola çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı’nın gece İsrail’de olması ve Çarşamba sabahı İsrailli yetkililerle görüşmelere başlaması bekleniyor. Blinken, Batı Şeria’da da Filistin Yönetimi ile görüşecek.

ABD, Mısır ve Katar, çatışmalara birkaç hafta ara verilmesini ve Hamas’ın Gazze’de tuttuğu rehinelerin serbest bırakılmasını öngören ateşkes teklifinin hazırlanmasında rol oynadı. ABD, ateşkes önerisini “güçlü, zorlayıcı bir teklif” olarak tanımlıyor.

Katar ve Mısır bu teklifi, rehineleri serbest bırakmayı kabul etmeden önce İsrail’in çekileceğine dair garanti istediğini söyleyen Hamas’a geçen hafta iletti.

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi gazetecilere yaptığı açıklamada “Top şu anda Hamas’ın sahasında” dedi. Yetkili, Mısır ve Katar’ın Hamas’ı ateşekesi kabul etmeye zorladığını ancak nihayetinde kararın Hamas’a ait olduğunu söyledi.

Ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir Hamas yetkilisi bugün Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Filistinli İslamcı hareketin savaş sona ermedikçe ve İsrail güçleri Gazze’yi terk etmedikçe rehinelerin serbest bırakılmayacağı yönündeki tutumundan geri adım atmadığını açıkladı.

Kasım ayı sonunda yapılan bir önceki geçici ateşkes bir hafta sürmüş ve Gazze’deki 100’den fazla rehine ile İsrail’in elindeki 240 Filistinli mahkum serbest bırakılmıştı.

Amerikalı bir yetkili, Blinken’ın Ortadoğu’daki temasları sırasında hassas görüşmelerin beklendiğini söyledi. Yetkili, Gazze’de insani bir duraklamanın sağlanmasının, şeridin yeniden imarı, Filistin Yönetimi’nin reformu, Gazze’nin yönetimi, iki devletli bir çözümün sürdürülmesi ve İsrail ile Suudi Arabistan arasında normalleşmenin kolaylaştırılması gibi kilit konuların hızla ele alınması için hayati önem taşıdığını söyledi.

VOA tarafından geçilen Ortadoğu turunu sürdüren Blinken, Mısır’dan Katar’a geçti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ortadoğu turunu sürdüren Blinken, Mısır’dan Katar’a geçti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ortadoğu turunu sürdüren Blinken, Mısır’dan Katar’a geçti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.