ÖNCE SAĞLIK!

ABONE OL
23:58 - 09/08/2023 23:58
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bugün sağa-sola dokunmadan siyasetin pek ilgi duymadığı üvey evlat yerine konulmalarına rağmen mesleklerine bağlılıklarını -birebir tanık olduğum-sağlıkçıların özverili çalışmalarını okurlarımla paylaşmak istedim.

Dünyamızı karartan milyonlarca insanın yaşamını yitirdiği PANDEMİ salgınında, sağlık emekçileri en büyük bedeli ödediler.

Salgından etkilenen, hastalığın bulaştığı her yaşta insanlar doğal olarak hastanelere koştu.

İnsanların ilk kez karşılaştığı bu korkunç hastalık karşısında zengin ve sağlık bakımından sorunsuz ülkeler bile başlarda çaresiz kaldılar.

Pandemi salgınında en ağır bedeli doktorlar ve hemşireler, sağlık elemanları ödedi.

Binlerce doktor, hastabakıcı her birimde sağlıkçı hayatını kaybetti.

Doktor olan kızım, hastaneden alacağı virüsleri bize ve ailesine bulaştırmasın diye torunumuzu dışarıda açık havada uzaktan gözlerimizle seviyorduk.

Komşu, akraba, arkadaşlarla evlerde görüşme dönemi sona ermişti.

Pandemi nedeniyle 2023 yılı Mayıs başına kadar Türkiye’ye gelemedik.

Zorunlu bir nedenle eşimin tedavisini yarım bırakarak Yalova-Çınarçık’taki evimize gelince bende belirginleşen bel ağrısı ve eşimin iki omuzunda olan Donuk Omuz tedavisi için Çınarcık Devlet Hastanesinde Fizik Tıp ve Rehabilitasyon Kliniğinde FTR Yusuf Dinçer’den randevu aldık.

Uzman Doktor Yusuf Dinçer, röntgenlerimizi anlayacağımız şekilde sabırla açıklarken Fizik Tedavisi gerektiğini ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama araştırma Merkezine yönlendirdi.

Doktor Yardımcısı ZEKİ BEY, Fizik Tedavi bölümünde Danışma ve Planlamada görevli Senem Hanım ile Şirin Hanımlarla tanıştırdı.

Onlarla bize uygun tedavi saatlerini bizim olurumuzu alarak belirlediler.

Şirin Hanım bizi yukarıdaki Fizik Tedavi bölümüne götürüp, tedavi uzmanı EL NARA ve NURİYE Hanımlarla tanıştırdı..

Eşimi EL NARA, beni NURUYE elektrotlu Ultrason ile fizik tedavisine aldılar. 

Ultrason tedavisinden sonra alt katta Uzman Fizyoterapist İbrahim Bey ve Aslı Hemşire kas geliştirme, rahatsız olan vücut uzuvlarını özel olarak belirlenmiş hareketlerle ağrılardan kurtarıp o bölgenin normale döndürme hareketlerini öğretiyorlardı.

Benim anlatmak istediğim elbette bu tedavi (sağaltım) şekil ve teknik yöntemleri değildi.

Bu birimde çoğunluğu ‘’genç kızlardan’’ oluşan ekibin uyumu ve özverili tutumlarıdır.

Çocuklarımızdan daha genç, olmalarına rağmen; ağırbaşlı, içtenlikli, üstlendikleri görevi sadece para kazanmak için değil, çalışma yaşamının değeri sayılan ‘’işlerini severek yapmayı içselleştirmişlerdi.

Ben, bir eğitimci olarak öğrencilerime; ‘’işini en iyi düzeyde severek yapmayı ve haklarını da almak için sonuna kadar mücadele etmeyi’’ ilke edinmelerini önerirdim.

Bu genç kızlar, genç yaşlarına rağmen işlerini severek yapmaktalar.

Sağlık sorunları olan her katmandan, her yaştan sağlıklılarını tekrar kazanmak için gelen erkek ya da kadın hastalara kısa sürede kendilerini kabul ettirmeleri, sevdirmeleri gerçekten önemli bir niteliktir.

Birbirlerini tamamlamaları, gelen stajyerlere içtenlikli yardımcı olmaları, onlara işlerinin inceliklerini bir arkadaş gibi anlatmaları gerçekten örnek bir niteliktir.

Sanki özenle seçilmişler gibi bu örnek gençler hem kadrolu değil, hem asgari ücret gibi günümüzde onların emeklerinin çok altında maaş almaları bir yana bu konuda tek kelime etmemeleri bile önemli bir erdemdir.

Neredeyse yirmi günde bu gencecik kızlar sayesinde yalnız biz değil tüm diğer tedaviye gelen değişik yaş ve mesleklerdeki kadın-ve erkeklerle dost ve arkadaş gibi olmuştuk!

Uzman Fizyo tedavi uzmanı İbrahim Bey, felçli bir hastayı, yere basamayan engelli küçücük bir çocuğu tedavi ederken çocuğun boynuna sarılması, felçli ve sadece engelli araba ile gelen yaşlı hanımı kısa sürede destekle yürümeye başlatmasını takdirle izliyorduk.

Hayat pahalılığının zirvede olduğu bu dönemde böylesi özverili insanları beğenmek, methetmek yetmez!

Böylesi özverili sağlık emekçilerinin hak ettikleri daha iyi yaşam düzeyine ulaşmaları için ilgili makamları uyarmak bizim görevimiz olmalı.

Sağlık bir insan için en önemli değerdir.

Sağlık arızamızı onaran tüm sağlıkçılar toplumun olmazsa olmazlarıdır.

İyi ki onlar var!

Boşuna dememişler

 ‘’Önce sağlık!’’ diye

 

YILDIZ AKALIN

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (5)
    • YILDIZ Akalin

      Hepinize, hepimizden selamlar, sevgiler, teşekkürler…

      Yanıtla
      +0
      -0
    • YILDIZ Akalin

      Sevgili Şirin, gerçekten sizin bölümde başta Dr. Yusuf Bey, ve tüm çalışanların içtenlikli olmaları yanında görevlerini severek yapmaları gerçekten sadece sağlıkta değil, tüm devlet kurumlarına örnek alınması gereken bir insancıl grup çalışmasıdır. Oraya şifa bulmak için gelen insanların sizin bu ayırımsız, sevecen tutumlarınız karşısında sanki bir aile üyeleri gibi davranışları, sizi benimsemeleri çok önemli bir kazanımdır.
      İnsan eğitimi ve psikolojisi kapsamında olan mesleki yaşamımda az rastladığım bu birliktelik takdire şayandır. Üstelik, devletin bu üstün hizmet anlayışını örnek alarak ödüllendirmesi gerekir. Asgari ücret yetmezliği yanında kadronuzun bile olmamasını bile konu etmediniz. Ben sonradan sizin dışınızda öğrendim. Umarım devlet sizin gibi görevini olağanüstü koşullarda severek yapan değerlere karşı görevini yerine getirir.
      Hepinize tekrar selamlar, sevgiler, teşekkürler. İyi ki varsınız!

      Yanıtla
      +0
      -0
    • Elnara

      Yüreğinize, kaleminize sağlık Yıldız amca 🙏biz sana teşekkür ederiz❤

      Yanıtla
      +0
      -0
    • Senem

      Teşekkür ederiz😊 Yazınıza, emeğinize sağlık. Sizin gibi insanlar iyi ki var!

      Yanıtla
      +0
      -0
    • Şirin Serdar

      Okurken gözlerim doldu çok duygulandım. Bizim emeğimizi görüp onuda makaleye dökmek, beni çok mutlu etti! Elinize, emeğinize sağlık… Ne diyeceğimi bilemiyorum sadece bir TEŞEKKÜR borçluyum size 🤝

      Yanıtla
      +0
      -0