Olimpiyat Oyunları Kapsamında Yoğun Diplomatik Temaslar

Olimpiyat Oyunları Kapsamında Yoğun Diplomatik Temaslar

ABONE OL
17:57 - 05/02/2022 17:57
Olimpiyat Oyunları Kapsamında Yoğun Diplomatik Temaslar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Pekin’de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyat Oyunları’nın ev sahibi Çin’in lideri Xi Jinping, oyunların açılış törenine katılan çok sayıda ülke lideriyle bir araya geldi. Jinping’in en dikkat görüşmesi Rusya lideri Vladimir Putin’le yaptığı görüşme oldu.

Tayvan konusu ve NATO’nun genişlemesine karşı ortak görüşlerde buluşan Jinping ve Putin zirvesi dışında Çin lideri Sırbistan, Mısır, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan liderleriyle de görüşmeler gerçekleştirdi.

Dün yapılan 2022 Kış Olimpiyat Oyunları açılış törenine 30’dan fazla ülkenin devlet ve hükümet başkanları katıldı. Çin’in Uygur bölgesindeki müslüman azınlığa uyguladığı muameleler nedeniyle ABD ve bazı batılı ülkelerse oyunları diplomatik olarak boykot etme kararı almıştı. Bu sebeple ABD ve Avustralya gibi ülkelerden oyunların açılışına diplomatik temsilci katılmadı.

Çin’in hükümeti tarafından yayımlanan gazetesi Global Times, batı medyasında açılışa sadece otoriter rejime sahip yönetimlerden liderlerin katıldığı yönündeki değerlendirmeleri eleştirdi ve bunların “zamanı geçmiş Çin karşıtı klişe söylemler” olduğunu yazdı.

Dün düzenlenen davet, Çinli yetkililerin 2019 yılının sonunda COVID-19 salgınının başlamasından bu yana katıldıkları ilk kalabalık etkinlik oldu.

Çin lideri Xi Jinping, yaptığı açıklamada açılışta kendisini yalnız bırakmayan ülke liderlerine teşekkür etti. Xinping ayrıca olimpiyat oyunlarının düzenlenmesi ve organizasyonu konusunda Çin’e destek veren tüm uluslararası kurumlar ve kişilere de teşekkürlerini iletti.

Xinping, yaptığı konuşmada, COVID-19 salgınına rağmen oyunların planlandığı şekilde düzenlenebilmesi için ellerinden gelen tüm çabayı sarf ettiklerini de dile getirdi.

Liderlerle temaslar

Global Times gazetesi, Xinping’in liderlerle yaptığı görüşmelere ilişkin haberinde Rusya lideri Putin’le yapılan görüşmenin son derece önemli geçtiğine değindi. Gazete Çin ve Rusya’nın uluslararası alanda stratejik denge, dünya barışı ve istikrarı sağlanması konusunda önemli garantiler sağladığını yazdı. Global Times gelinen noktayı ABD tarafından belirlenmeyen yeni bir dönemin başlangıcı olarak nitelendirdi.

Rusya lideri Vladimir Putin ve Çin lideri Xi Jinping 2022 Kış Olimpiyat Oyunları açılış töreni vesilesiyle bir araya geldi.

Dün Putin’le görüşen Xinping bu sabah da Mısır, Kazakistan ve Sırbistan cumhurbaşkanlarıyla başbaşa görüşmelerde bulundu. Çin Xinhua haber ajansı, Xinping’in liderlerle, altyapı yatırımları, işbirlikleri ve COVID-19’la mücadele gibi konularda fikir alışverişlerinde bulunduğunu duyurdu.

Ajansın geçtiği habere göre Xinping, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’la ikili ilişkilerin derinleştirilmesi ve Türkmenistan’da Çin’e doğal gaz satışına ilişkin konuları görüştü.

Xi Jinping, Özbekistan Cumhurbalkanı Mirziyoyev’le görüşürken Çin Başbakanı Li Keqiang da Ekvador Cumhurbaşkanı Lasso, Singapur Cumhurbaşkanı Yacob ve Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’u kabul etti.

VOA tarafından geçilen Olimpiyat Oyunları Kapsamında Yoğun Diplomatik Temaslar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Olimpiyat Oyunları Kapsamında Yoğun Diplomatik Temaslar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Olimpiyat Oyunları Kapsamında Yoğun Diplomatik Temaslar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.