Olası Suriye Operasyonuna Mitingle Tepki

Olası Suriye Operasyonuna Mitingle Tepki

ABONE OL
00:42 - 07/08/2022 00:42
Olası Suriye Operasyonuna Mitingle Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye, Suriye’nin kuzeyine operasyon yapma planını gündemde tutarken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Diyarbakır’daki mitingde, bu planlara tepki gösterdi. Konuşmalarda, olası operasyonların Türkiye’deki krizi derinleştireceği vurgulandı.

HDP ve DBP tarafından İstasyon Meydanında düzenlenen mitinge, sıcak havaya rağmen binlerce kişi katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’de katıldığı mitingde çok sayıda milletvekili de hazır bulundu. Mitingde sık sık Abdullah Öcalan’ı övücü sloganlar atılması, polisle tertip komitesi arasında gerginliğe neden oldu. Müzik sisteminin başında görevlendirilen polisler, sloganları müzikle bastırmak isteyince tartışma yaşandı. HDP milletvekillerinin araya girmesiyle gerginlik büyümedi.

Alanın başka bir noktasında ise Aysel Tuğluk’un posteri nedeniyle tartışma yaşandı. Demans hastası olan ancak cezaevinden tahliye edilmeyen eski HDP Milletvekili Tuğluk’un durumuna dikkat çekmek isteyen HDPli milletvekilleri, posteri açık halde alana getirmek istedi ancak polis izin vermedi. Bunun üzerine HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ile polis arasında tartışma yaşandı.

Gündem sınır ötesi operasyonlar

Mitingde ilk sözü alan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, sınır ötesi operasyonlara dikkat çekti. Irak’ın kuzeyinde yapılan operasyonların hedefinin, Kürt bölgesini ilhak etmek olduğunu öne süren Aydeniz, son günlerde sıkça gündeme gelen Suriye operasyonuna da değindi. Suriye’nin kuzeyine yapılacak bir operasyonun, Türkiye’yi daha fazla krize sokacağını savunan Aydeniz, Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin Türkiye’ye tehdit olmadığını söyledi.

Suriye operasyonunun karşısında duracaklarını hatırlatan Aydeniz, “Güney Kürdistan’da sonuç alamayanlar, kendine milliyetçi dalga oluşturup yakta tutamayanlar bugün de Rojava’ya savaş açmanın hesaplarını oluşturuyorlar. Biz diyoruz ki Efrin de Serêkanî’de ne yaptınız da bundan sonra da gidip Rojava’da, Suriye’de, aynı şeyi yapmanın derdine düşmüşsünüz. Suriye’ye ve Rojava’ya savaş açmak bu ülkenin daha fazla kriz yaşaması demektir. Biz bu savaşların karşısında duracağız, bu savaşları kendi bekaları için açıyorlar. Bugün Rojava’dan tek bir çakıl taşı buraya atılmamışken kendi bekaları için savaş planlarını gündeme alıyorlar” dedi.

“Kapı kapı dolaşıp savaş izni istiyorlar”

Daha sonra söz alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da sınır ötesi operasyonlara değindi. Türkiye’nin kapı kapı dolaşarak operasyon için izin istediğini savunan Sancar “Güney Kürdistan’da yürüttükleri politikalar bu coğrafyayı bir savaş meydanına çevirme hedeflerinin bir parçasıdır. Şimdi de Rojava’ya saldırı planları yapıyorlar. Şimdi de Kürtlerin oradaki iradesini kırmak için kapı kapı dolaşıp savaş izni istiyorlar. Tahran’dan Soçi’ye her kapıyı çalıyorlar” diye konuştu.

Sancar, operasyon planlarının Türkiye’nin milli güvenlik meselesi olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Bu iktidarın Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik savaş planları, milli güvenlik meselesi değildir. Bu iktidarın Kuzey ve Doğu Suriye’ye müdahale senaryoları, bu ülkenin beka meselesine dayanmıyor. Nedir sebebi? İktidarın varlığını sürdürmesidir. Evet, bir beka sorunu varsa o da bu iktidarın beka sorunudur”

Muhalefete ‘Milliyetçilik’ çağrısı

Sancar konuşmasında, muhalefetin milliyetçilik yarışına girmemesi tavsiyesinde bulundu. Operasyon planlarına karşı ortak mücadele planları yapan Sancar, “Bütün demokrasi güçlerine çağrımızdır: Bu planların, amaçlarının farkında olalım. Bu planları boşa çıkarmak için ortak mücadelede buluşalım. Diğer muhalefet partilerine de çağrımızdır; bu ülkede gerçekten demokrasinin en asgarisini getirmek istiyorsak bu planların farkında olalım. Diğer muhalefet partileri bu iktidarla milliyetçilik yarışına girerlerse bu ülke, bu kısır döngüden kurtulamaz” şeklinde konuştu.

Sancar, Kürt sorununun çözümü için Öcalan’a rolünü oynayacak şartların sağlanmasını da istedi.

VOA tarafından geçilen Olası Suriye Operasyonuna Mitingle Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Olası Suriye Operasyonuna Mitingle Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Olası Suriye Operasyonuna Mitingle Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.