Olası İsrail kara harekatı öncesi Gazze’de insani durum her geçen saat kötüleşiyor

Olası İsrail kara harekatı öncesi Gazze’de insani durum her geçen saat kötüleşiyor

ABONE OL
21:28 - 16/10/2023 21:28
Olası İsrail kara harekatı öncesi Gazze’de insani durum her geçen saat kötüleşiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gazze’de insani durum her geçen saat zorlaşıyor. Bombalar binaları yıkıyor, hastaneler yaralılarla dolup taşıyor, içme suyu ve gıda tükeniyor. Gazze’nin kuzeyi boşalırken, yüzbinlerce Gazzeli’nin kuzey bölgesindeki evlerini terk ederek güneye gittiği belirtiliyor.

İçme suyu noksanlığı nedeniyle insanlar su bulmak amacıyla çukur kazıyor, deniz suyundan içme suyu elde etmeye çalışıyor.

Bununla birlikte Gazze’de son deniz suyunu tuzdan arındırma tesisinin kapandığı da gelen bilgiler arasında.

Mecburiyetten tuzlu su içiyorlar

Bazıları tuzlu su içmeye hazır. Muhammed Saqr da onlardan biri. Saqr, plastik tenekeleri tuzlu suyla doldurduklarını, kendisinin tuzlu su içmeye hazır olduğunu belirtiyor ve “başka ne yapabilirim?” diye soruyor.

“Save the Children” adlı yardım kuruluşu, Gazze’nin güneyinde bazı bölgelere su akışının yeniden sağlandığını ancak yakıt ve elektrik olmadan suyun topluma ulaşmasının mümkün olmayacağını kaydetti.

İsrail’in de Han Yunus bölgesinin doğusuna kısmen su akışına olanak sağladığı belirtiliyor ama bunun boyutunun ne kadar olduğu netleşmiş değil.

Han Yunus’ta iki gönüllü plastik kapları evlerini terk edenler için suyla dolduruyor.

Filistin Su İdaresi’ne göre, bölgedeki çatışmadan önce bile Gazze’deki suyun yüzde 90’ı içilemez durumdaydı.

250 bin Gazzeli BM okulları ve kuruluşlarına sığındı

Bu arada 250 bin Gazzeli Birleşmiş Milletler okulları ve kuruluşlarına sığınmış durumda.

Gazze’de İsrail bombaları sonucu yıkılan binaların altında 1000 kişinin kayıp olduğu belirtiliyor.

7 Ekim’den bu yana İsrail hava saldırılarında Gazze’de yaklaşık 3 bin Filistinli yaşamını yitirdi, yaklaşık 10 bini de yaralandı.

Hayatını kaybedenlerden 700’den fazlası çocuk ve aralarında 11 Filistinli gazeteci de bulunuyor.

İsrail: “Rehineler serbest bırakılmadan abluka kaldırılmayacak”

Gazze’ye kara harekatına hazırlanan İsrail sınıra binlerce asker yığmış durumda ve bölgeye yönelik tam bir abluka uyguluyor.

İsrail, bölgeye yardımın ulaşması için ateşkes konusundaki uluslararası çağrılara kulaklarını tıkamış görünüyor.

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, İsrailli rehineler serbest bırakılmadan ablukanın kaldırılmayacağını belirtti. İsrail 199 İsrailli’nin Hamas’ın elinde rehin olduğunu açıkladı.

BM yetkilisi: “Gazze boğuluyor”

Gazze’ye yardımın ulaşması için diplomatik çabalar devam ediyor. Birleşmiş Milletler Mülteci Dairesi’nden Philippe Lazzarini, “Gazze’de su ve elektrik tükeniyor. Aslında Gazze boğuluyor ve dünya da görünen insanlığını kaybetti” ifadelerini kullandı.

Çöp yığınları da Gazze’de bir başka sorun. Sokaklardaki çöp yığınları evlerinden olup barınaklarda yaşayanlar için sağlık krizi endişelerini de arttırıyor.

Han Yunus’ta bir temizlik görevlisi çöplerin bu şekilde yığılmaya devam etmesi halinde bunun hastalıklara ve salgınlara neden olacağını kaydediyor.

Doktorlar her geçen saat hava saldırıları nedeniyle artan, aralarında çocukların da olduğu yaralılarla ilgilenmekte zorlanıyor.

Hastanelerde aşırı doluluk yaşanıyor. İlaçlar tükenmek üzere. Yeterli kaynak olmadığı için sadece çok acil vakalar ameliyata alınabiliyor.

Morglar da aynı şekilde aşırı dolmuş durumda. Soğutucular kısa sonra çalışamaz hale gelebilir.

Gözler Refah sınır kapısında

İsrail’in Gazze’ye uyguladığı abluka Mısır sınır kapısı Refah’ı oldukça önemli hale getirmiş durumda.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın “yeniden açılacak” açıklamasına rağmen kapı hala açılmış değil.

Bölgeye gönderilen yardım malzemeleri sınır kapısında bekliyor.

VOA tarafından geçilen Olası İsrail kara harekatı öncesi Gazze’de insani durum her geçen saat kötüleşiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Olası İsrail kara harekatı öncesi Gazze’de insani durum her geçen saat kötüleşiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Olası İsrail kara harekatı öncesi Gazze’de insani durum her geçen saat kötüleşiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.