Okullar tatil edildi, uçuşlar durduruldu

Okullar tatil edildi, uçuşlar durduruldu

ABONE OL
16:28 - 16/01/2024 16:28
Okullar tatil edildi, uçuşlar durduruldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tehlikeli soğuklar Salı günü ABD’nin batısındaki Rocky Sıradağları, Rocky Sıradağları’nın doğusu boyunca uzanan ve Great Plains olarak bilinen geniş bozkır kesimi ve Ortabatı bölgelerinin büyük bölümünü etkisi altına aldı. Ülkenin orta kesimlerinin büyük çoğunluğunda rüzgarın etkisiyle sıcaklıklar eksi 34,4 derecenin altına düştü.

85 binden fazla ev ve işyeri, Cumartesi günü başlayan yaygın kesintilerin ardından Salı günü erken saatlerde elektriksiz kaldı.

Elektrik kesintilerinin çoğu ABD’nin batı kıyısındaki Oregon eyaletinde yaşandı. Oregon’da hizmet veren elektrik firması Portland General Electric, Salı günü dondurucu yağmur tehdidinin tamirat çabalarını geciktirebileceği konusunda uyardı.

Oregon eyaletinin Portland kentinde kar yağışının yanı sıra şiddetli rüzgar da etkisini gösterdi.

Ulaşım yetkilileri, buzun ağırlığıyla ağaçların ve elektrik hatlarının yollara devrilebileceği, buzlanmanın motorlu araç kullanımını tehlikeli hale getirebileceği nedeniyle bölge sakinlerinden trafiğe çıkmamalarını istedi.

Salı günü Oregon eyaletinin en büyük kenti Portland’da ve ülkenin en büyük dördüncü devlet okulu bölgesinin bulunduğu Chicago ile Teksas eyaletindeki Dallas ve Fort Worth kentleri gibi diğer büyük merkezlerde okullar kapatıldı.

Fırtınalar ve dondurucu soğuklar uçak yolculuklarından Amerikan futbolu ligi NFL playoff maçlarına ve Iowa eyaletindeki Cumhuriyetçi Parti başkanlık ön seçimlerine kadar birçok faaliyeti etkiledi. Olumsuz hava şartları ayrıca ülke çapında çok sayıda can kaybına neden oldu.

Iowa eyaletinin Des Moines kentinde Pazartesi akşamı yapılan Cumhuriyetçi Parti ön seçiminden önce kent çapında belediye işçileri, kaldırımlardaki karları temizledi.

Portland bölgesinde ikisi hipotermi şüphesiyle olmak üzere en az dört kişi hayatını kaybetti. Bir erkek evinin üzerine ağaç düşmesi sonucu hayatını kaybederken, bir kadın da karavanın üzerine ağaç düşmesi sonucu çıkan yangında yaşamını yitirdi.

Yetkililer, ABD’nin Ortabatı eyaletlerinden Wisconsin’de Milwaukee bölgesinde üç evsizin ölümünün araştırıldığını ve muhtemel nedenin hipotermi olduğunu söyledi.

Dondurucu yağmur ve karla karışık yağmurun güneydoğudaki bazı bölgelerde Salı sabahına kadar devam etmesi bekleniyor.

Güney eyaletlerinden Alabama’nın Lawrence, Limestone ve Madison ilçeleri ile Tennessee’nin Franklin ilçesi, Arkansas’nın güneydoğusu, Louisiana’nın kuzeydoğusu ve Mississippi’nin kuzey, orta ve güneybatısının büyük bölümü için kış fırtınası uyarıları yürürlükteydi.

Pazartesi gecesi sıcaklıklar güney eyaletlerinden Mississippi’deki Olive Branch kasabası ve Tennessee eyaletindeki Jackson kentinde eksi 12,2 dereceye kadar düştü.

New York eyaletinin Buffalo kentindeki Highmark Stadyumu’nda Buffalo Bills ve Pittsburgh Steelers Amerikan futbolu maçı öncesinde kar temizleme çalışmaları yapıldı.

Kuzeydoğudaysa dondurucu soğuklar, New York eyaletindeki Orchard Park kasabasında karla kaplı Highmark Stadyumu’na Amerikan futbolu takımı Buffalo Bills’i desteklemeye giden taraftarları durdurmadı.
Buffalo Bills Pazartesi günü, bölgeye 61 santimetreden fazla kar bırakan fırtına nedeniyle 27 buçuk saat ertelenen playoff maçında Pittsburgh Steelers’ı yendi.

Öte yandan seçmenler Pazartesi gecesi eski Başkan Donald Trump’a kayıtlara geçen en soğuk Iowa ön seçimlerini kazandırdı. Des Moines’de sıcaklıklar eksi 19,4 dereceye kadar düşerken, rüzgarın etkisi havanın daha da soğuk hissedilmesine neden oldu.

Ülke genelinde uçak yolcuları gecikmeler ve iptaller yaşadı. Uçuş takip hizmeti FlightAware, Pazartesi günü ABD içinde veya dışında yaklaşık 2 bin 900 uçuş iptali bildirdi.

Sıcaklıkların hafta ortasında yükselmesi bekleniyor. Ancak yeni bir soğuk hava dalgasının kuzeydeki bozkır bölgesiyle Ortabatı eyaletleri üzerinden güneye inerek hafta sonunda Meksika Körfezi kıyısındaki güney eyaletlerine ulaşacağı tahmin ediliyor.

VOA tarafından geçilen Okullar tatil edildi, uçuşlar durduruldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Okullar tatil edildi, uçuşlar durduruldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Okullar tatil edildi, uçuşlar durduruldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.