“Odak Azerbaycan ve Ermenistan’ın Ateşkese Bağlılığı” 

“Odak Azerbaycan ve Ermenistan’ın Ateşkese Bağlılığı” 

ABONE OL
09:53 - 16/09/2022 09:53
“Odak Azerbaycan ve Ermenistan’ın Ateşkese Bağlılığı” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD, 12 Eylül akşamı geç saatlerde Azerbaycan-Ermenistan sınırında yeniden şiddet olaylarının başlamasından bu yana, düşmanlıkların sona ermesini sağlamak için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Mevcut ateşkes 24 saatten uzun bir süredir yürürlükte ve ateşkese uyulduğu görülüyor. Ancak geçtiğimiz günlerde yaşanan olaylar, bu çatışmayı körükleyen temel sorunları ele alan kapsamlı bir barış sürecinde gerçek ilerlemeye duyulan kritik ihtiyacı ortaya koyuyor.

Amerika, ateşkese uyulmasını teşvik etmek, askeri güçlerin geri çekilmesi ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki tüm önemli sorunları barışçı müzakere yoluyla çözmek için çalışmak amacıyla her iki hükümetle de aktif olarak iletişim halinde olmaya devam ediyor. Amerika bu konuda Avrupalı yetkililer de temasta.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki bu çatışmanın uzun ve acı bir geçmişi olduğuna dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Bakan Antony Blinken’ın sürece katılımının ve ilgisinin nedeninin, bu durumun, iki ülkenin çatışmalara barışçı bir çözüm bulmaları için gerçek bir fırsat olduğuna inanması olarak değerlendiriyor.

Bu yüzden ABD’nin, her iki tarafı da barış sürecine dahil etmeye ve onları teşvik etmeye çalıştığına dikkat çeken kaynaklar, Amerika’nın bu hafta bu kadar çabuk devreye girmesinin nedeninin, diğer çatışmalardan da bilindiği gibi, şiddet sarmalı yeniden başladığında, diplomatik yola geri dönmenin çok zor olabileceği endişesi olarak yorumlanıyor.

Ermeniler’in haklarına ve güvenliklerine vurgu

Rusya’nın müzakare sürecine katkıları hakkında yorum yapmayan kaynaklar, Amerika’nın önceliğinin Azerbaycan ve Ermenistan’ı bu anlaşmazlığı çözmek için birlikte çalışmaya nasıl teşvik edebileceği olduğunu belirtiyor. Yetkililer, sonrasındaysa çatışmanın önemli bir unsuru olan Dağlık Karabağ’daki etnik Ermeniler’in haklarının ve güvenliklerinin de düşünülmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Kaynaklar Amerika’nın, egemen Ermenistan’a yönelik bombardımandan duyduğu endişeyi de dile getiriyor.

Dolayısıyla, ateşkesi tesis etmek kadar ateşkesi korumanın da, diplomatik yola dönen bu iki ülke için kritik olacağına vurgu yapılıyor.

Bu hafta yaşanan şiddetin ne gibi olası sonuçları olabileceğine ilişkin soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı kaynakları, yaşananların üzerinden henüz çok kısa bir süre geçtiğine dikkat çekiyor ve hala sahada tam olarak ne olduğunun anlaşılmaya çalışıldığını ifade ediyor. Kaynaklar, Amerika’nın başlangıçtaki çağrısının şiddetin derhal ve tamamen durdurulması için olduğunu hatırlatırken, ateşkes yürürlüğe girdikten her iki tarafın da bu ateşkese bağlılığına odaklandığını ifade ediyor.

ABD, her iki ülkede de kesinlikle daha fazla can kaybı görmek istemediğini belirtirken, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bu öğleden sonra Ermenistan Başbakanı ile yaptığı son görüşmede, sorunların barışçı yollarla çözülmesine yardımcı olma taahhüdünü yinelediğinin altı çiziliyor. Dışişleri Bakanlığı’nın tek odak noktasının ve ilerleme sağlamak için tek yolun diplomasi olduğu da altı çizilen bir diğer nokta.

VOA tarafından geçilen “Odak Azerbaycan ve Ermenistan’ın Ateşkese Bağlılığı”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Odak Azerbaycan ve Ermenistan’ın Ateşkese Bağlılığı”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Odak Azerbaycan ve Ermenistan’ın Ateşkese Bağlılığı”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.