Nürnberg`deki Türk esnafı zor durumda

Nürnberg`deki Türk esnafı zor durumda

ABONE OL
22:50 - 17/04/2020 22:50
Nürnberg`deki Türk esnafı zor durumda
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Koronavirüs ,Türk esnafı zora soktu. Yapılan yardımlar yetersiz kalıyor

Alman devletinin, Koronavirüsden etkilenen küçük işletmeler ve serbest çalışanlara yönelik acil yardımları, Türk esnafı pek memnun etmedi. Yapılan Yardımların ancak bir ay idare edebileceğini ifade eden bazı Türk işletmeciler, yapılan başvuruların çokluğu nedeniyle yardımı alamadıklarını alanlar ise, yardımın yeterli olmadığını söylediler.

GOSTENBUL ESNAFI DERTLİ

Nürnberg’de, bir binanı duvarında asılı Türk bayrağı nedeniyle buraya Türkleri mıknatıs gibi kendine çeken, GOSTENBUL denilen sokakta iş yerleri olan Türk esnafa sorular sorduk. Türk işverenler, yapılan yardımları yeterli olmadığını savundular Yasakların devamı halinde, çok zor durumda kalacaklarını ifade ettiler. İşte esnafın söyledikleri:

AYDIN YÜKSEL (Hediyelik eşyalar mağaza sahibi)

Dünyanın diğer ülkelerine baktığımız zaman Almanya varlıklı bir ülke olması sebebiyle bir miktar yardım yapıyor. Esnaflar olarak bu yardımın yeterli olmadığını düşünüyorum. Daha fazlasının yapılması lazım. Kredi kanallarının açılması lazım. Sadece büyük işletmelere ve holdinglere değil. Düşünmemiz gereken bir husus var. Almanya’nın onlarca milyarı silahlar ayırmasını hep birlikte eleştirmeliyiz. Bir avuç maskeyi bulamamasında eleştirmeliyiz. İnsanları öldürmek üzere yapılan yatırımlar var. Bu konuda dünyada 8 milyara yakın insanı öldürebilecek hem de 2 kere öldürebilecek sayıda silah varken, birkaç kişiye yetecek maskemiz yok.

AHMET CAN: ( Mevlana lokantası sahibi, – Bavyera Başbakanı Markus Söder’in müdavimi olduğu lokanta -)

Bu bela diyelim. Onun yüzünden, devlet bize yardım yaptı. Bir kereye mahsus 9 bin Euro verdi. İş uzarsa, tekrar verilecek mi. Bilmiyoruz yeniden deste alamazsak, birkaç ay içinde zor duruma düşeceğiz. Yapılan yardım bizi ancak bir buçuk ay idare eder.

NİYAZİ KOÇ (Çeşme Lokantası sahibi)

Nürnberg’de hizmet vermekteyiz. Kapalıyız ancak, virüs nedeniyle ancak sokak satışı yapabiliyoruz. Bu yeterli değil yardım için müracaatçımızı yaptık. İlk etapta destek aldık. Çalışanlar için yüzde 60 ile yüzde 68 arası destek aldık. Önümüz ramazan, 20 kişi çalıştırıyoruz. Evvelden herkes halinden memnundu. Bu musibet bir an evvel gitsin ve huzura koşalım.

YUSUF AKTAŞ (Terzi dükkânı sahibi)

Terzi dükkanım var. Koronavirüs herkesi etkilediği gibi bizi de etkiledi. Dua ediyoruz. Yardım için müracaat ettik. Şimdiye kadar hiçbir ödeme yapılmadı, bekliyoruz. Biraz sabırlı olmamız gerekiyor. Bavyera başbakanına şimdiden teşekkür ediyorum.

GÜROL ALPAY (Telefon ve aksesuarları dükkânı sahibi)

Her türlü telefon tamiri ve satışı yapıyoruz. Bizde, virüs nedeniyle dükkânımızı kapatmak zorunda kaldık. İşçilerimiz   mağdur durumda, çalışamıyoruz. Kiralar var. 5-6 işçim var. Yardım için Müracaat ettik .4 bin Euro alabileceğiz. Çalışsak ceza var. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.

ha-ber.com/Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.