Nikki Haley Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışından çekildiğini açıkladı

Nikki Haley Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışından çekildiğini açıkladı

ABONE OL
23:53 - 06/03/2024 23:53
Nikki Haley Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışından çekildiğini açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Güney Carolina eyaletinin eski valisi ve eski Başkan Donald Trump döneminin ABD Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olan Nikki Haley, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı yarışından çekildiğini açıkladı.

Haley’nin açıklamasıyla 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçiminin Demokrat Partili Başkan Joe Biden ile Cumhuriyetçi Partili eski Başkan Donald Trump arasında yapılması da neredeyse kesinleşmiş oldu.

52 yaşındaki Haley, Güney Carolina eyaletinin Charleston kentinde yaptığı açıklamada, “Seçim kampanyamı durdurma zamanı geldi, pişmanlık duymuyorum” dedi.

Süper Salı’da ön seçimin yapıldığı 15 eyaletten sadece birinde rakibi Trump’ı geride bırakan Nikki Haley üzerinde yarıştan çekilmesi yönündeki baskı artmıştı.

Birleşmiş Milletler’deki dış politika deneyiminden yararlanan Haley, ABD’nin küresel liderliğini sürdürmesinin önemli olduğunu söyledi. Kampanyası boyunca Haley, ABD’nin Ukrayna’nın Rusya’nın saldırılarına karşı kendini savunmasına yardım etmesi gerektiğini söylemişti.

Haley, Ukrayna’ya destek konusunda, “Eğer daha fazla geri çekilirsek, daha az değil daha fazla savaş olacak” dedi.

Haley, Süper Salı’da sadece Vermont eyaletinde rakibi eski Başkan Donald Trump’ı geride bırakmıştı.

McConnell’dan Trump’a destek açıklaması

Trump’ın Cumhuriyetçi Parti başkan adayı olmasının muhtemel olduğunu söyleyen Haley, Trump’a destek açıklamasında bulunmadı. Haley, “Partimizdeki ve partimiz dışındaki kişilerin oylarını kazanmak artık Donald Trump’a bağlı. Umarım bunu başarır” şeklinde konuştu.

Trump ise Süper Salı yarışında Haley’nin aldığı yenilgiyle ilgili sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda, “Nikki Haley dün gece rekor kıracak şekilde bozguna uğradı” dedi.

Buna karşılık Başkan Joe Biden, Haley’i Trump hakkında “gerçeği söylemeye” cesaret ettiği için övdü ve Haley destekçilerine kendi davetini iletti.

Biden, “Donald Trump Nikki Haley’nin destekçilerini istemediğini açıkça belirtti. Açık olmak istiyorum: Kampanyamda onlar için de bir yer var” dedi.

Senato’daki Cumhuriyetçi Partililer’in lideri Kentucky Senatörü Mitch McConnell ise Haley’nin aksine Trump’ı destekleyeceğini açıklayarak, “Kimse şaşırmamalı, adayımız olarak Trump’a destek veriyorum” dedi. Daha önce yaptığı açıklamalarında, 6 0cak 2021’deki Kongre baskını nedeniyle Trump’ı sert şekilde eleştiren McConnell, geçen hafta Senato’daki liderlik görevini bırakacağını açıklamıştı.

Trump, Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı için gereken 1215 delege sayısına yaklaştı

Associated Press haber ajansının haberine göre müttefikleri bile Haley’nin seçim kampanyasının yakında sona erebileceğini düşünmeye başlamıştı.

Süper Salı sonuçlarını Güney Carolina’da evinde ekibiyle birlikte takip eden Haley, sonuçlarla ilgili kameraların karşısına çıkıp bir açıklama yapmamıştı.

Seçim kampanyası sözcüsü Olivia Perez-Cubas, Haley’nin Vermont’taki başarısı ve diğer eyaletlerde aldığı oy oranının, Cumhuriyetçi Parti’nin birlikten uzak olduğunu gösterdiğini kaydetmişti.

Perez-Cubas, seçim sonuçlarının Cumhuriyetçi Parti seçmeninin önemli bir bölümünün Donald Trump’la ilgili ciddi endişelerini gösterdiğini de söylemişti.

Süper Salı sonuçlarıyla birlikte Trump’ın sahip olduğu delege sayısı 900’ü geçti. Partinin başkan adayı olmak için 1215 delegeye ihtiyaç var ve Trump’ın bu ay sonunda bu sayıya ulaşması bekleniyor.

Haley’e destek veren Cumhuriyetçi seçmen oranının ortalama yüzde 11-24 arasında olduğu belirtiliyor.

Genelde ılımlı ve üniversite eğitimi almış seçmenler Haley’e destek veriyordu.

Trump’a ise çoğunlukla beyaz, 50 yaş üzeri ve üniversite eğitimi almamış, Cumhuriyetçi seçmen destek veriyor.

Haley, Pazar günü başkent Washington’da yapılan ön seçimde Trump’a üstünlük sağlamış ve Cumhuriyetçi Parti’de ilk defa ön seçimi kazanan kadın olarak kayıtlara geçmişti.

VOA tarafından geçilen Nikki Haley Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışından çekildiğini açıkladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Nikki Haley Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışından çekildiğini açıkladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Nikki Haley Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı yarışından çekildiğini açıkladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.