New York’taki temyiz mahkemesinin Halkbank davasında kararı ne olacak?

New York’taki temyiz mahkemesinin Halkbank davasında kararı ne olacak?

ABONE OL
23:50 - 06/03/2024 23:50
New York’taki temyiz mahkemesinin Halkbank davasında kararı ne olacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde halen devam eden Rıza Sarraf davasında 2019 yılından beri sanık olarak yargılanan Halkbank, Türkiye’nin bir kamu kuruluşu olduğu gerekçesiyle, yargı dokunulmazlığının olduğunu ve ABD’de yargılanamayacağını savunuyor.

Halkbank’ın ABD’de yargılanıp yargılanmayacağıyla ilgili son kararı, bir hafta önce duruşmanın yapıldığı New York’ta daha önce bankanın tüm temyiz taleplerini iki kez reddetmiş olan İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi verecek.

Bir hafta önce Manhattan’da yapılan son duruşmada, Halkbank’ı avukatı John Williams savunmuş, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nin heyetinde de eski ABD Başkanlarından Donald Trump’ın atadığı Joseph Bianco, Bill Clinton’ın atadığı Jose Cabranes ve Jimmy Carter’ın atadığı Amalya Kearse’den oluşan kıdemli yargıçlar yer almıştı.

“Halkbank lehine karar çıkması zor görünüyor” yorumu

Duruşmayı takip eden ABD’deki davalarla ilgili yayınlar yapan kuruluşların yorumlarına göre, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nden bu defa da Halkbank lehine bir karar çıkması zor görünüyor.

Law360 hukuk haber sitesi, ‘’Halkbank’ın dokunulmazlık hamlesi İkinci Bölge Mahkemesi’ni pek etkileyecek gibi görünmüyor’’ başlığıyla verdiği analiz haberde, ‘’İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi, Halkbank’ın bir milyar doların üzerinde İran petrol gelirini aklamakla ilgili suçlamalarını reddetmeye pek istekli görünmedi’’ ifadesini kullandı.

The Peoples Network de duruşmayla ilgili yaptığı haberde, ‘’Temyiz mahkemesi, İran’a yönelik yaptırımlarla suçlanan Halkbank’ın yargı dokunulmazlığı iddiasına şüpheyle baktı’’ yorumunu yaptı.

‘’Halkbank lehine bir karar çıkması çok zor’’

Rıza Sarraf ve Halkbank davasını yakından takip eden New York Barosu Avukatı Cahit Akbulut da, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nden Halkbank’ın iddialarının kabul edildiği, ‘’lehine bir karar çıkmasının oldukça zor’’ olduğunu söyledi.

Avukat Akbulut, VOA Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nin daha önce iki kez Halkbank’ın ABD’de yargı dokunulmazlığı olduğu iddiasıyla davasının düşürülmesi yönündeki taleplerini reddettiğini hatırlattı.

Akbulut, aynı mahkeme ve aynı mahkeme heyetinin üçüncü kez benzer temyiz talebini değerlendirdiği bu davada, Halkbank’ın istediği yönde bir kararın çıkmasını pek olası görmüyor. Akbulut “Ben, Halkbank’ın lehine bir karar çıkacağını hem dava sürecinin geçmişine baktığımızda hem de son duruşmadaki izlenimime göre hiç beklemiyorum. Küçük bir ihtimal dahilinde de olsa Halkbank’ın lehine bir karar çıkabilir ancak bu ihtimali yaratan faktör de hem Türkiye hem de ABD’deki yönetimin, Halkbank aleyhine ABD’de açılan davayı siyaset ve diplomasiye ilişkilendirmiş olmasıdır’’ dedi.

Avukat Akbulut, bir hafta önce yapılan duruşmanın sonunda, yargıçların kararlarını sonra vereceklerini açıkladıklarını belirterek, ‘’Son duruşmada mahkeme heyetinde yer alan yargıçların tutum ve davranışları bize Halkbank’ın lehine bir karar vermeyecekleri yönünde ipuçları verdi. Özellikle, Halkbank’ın savunmasını üstlenen John Williams’a yargıçların uyarıları, yaklaşımları, sorgulamaları değerlendirildiğinde, mahkeme heyetinin tutumunun, Halkbank’ın pek lehinde düşünmediklerini gösteriyor. İki kez Halkbank’ın temyiz talebini reddeden aynı mahkemenin açıklayacağı kararın, Halkbank’ın aleyhine olacağını düşünüyorum’’ dedi.

VOA tarafından geçilen New York’taki temyiz mahkemesinin Halkbank davasında kararı ne olacak? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. New York’taki temyiz mahkemesinin Halkbank davasında kararı ne olacak? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan New York’taki temyiz mahkemesinin Halkbank davasında kararı ne olacak? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.