New York’ta gökdelenler depreme ne kadar dayanıklı?

New York’ta gökdelenler depreme ne kadar dayanıklı?

ABONE OL
14:44 - 07/04/2024 14:44
New York’ta gökdelenler depreme ne kadar dayanıklı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Empire State ve One World Center gibi ünlü gökdelenlere ev sahipliği yapan New York Cuma günü 4,8 büyüklüğünde depremle sarsıldı.

Peki, New York’un ünlü gökdelenleri depreme ne kadar dayanıklı? Uzmanlara göre her ne kadar 100 katın üzerindeki bu devasa binalar depreme karşı savunmasız görünse de, gökdelenler orta şiddetteki sarsıntılara dayanabilecek esneklikte inşaa ediliyor.

Merkezi New Jersey eyaleti olan ve New York’a yaklaşık 72 km uzakta bulunan 4,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında artçı sarsıntılar sürdü. Cumartesi sabahı 2,5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Ancak kentin toplu taşıma sisteminde ya da New York’taki 1,1 milyon binada büyük bir hasar kayıtlara geçmedi.

New York’un en sembolik gökdeleni 103 katlı Empire State binası yönetimi depremin ardından “iyiyiz” mesajını ilk yayınlayanlardan oldu.

Gökdelenlerin şiddetli rüzgarda hafifçe sallanması deprem provası mı?

Kentin Empire State,

gökdelenleri ve Brooklyn Köprüsü gibi sembolik yapılarında imzası olan New Yorklu mühendislik firması Thorton Tomasetti’nin Genel Müdürü Elisabeth Malch, New York gökdelenlerin genellikle doğu yakasında görülen depremlerden daha büyük etkiye sahip rüzgar ve diğer etkenlere dayanıklı şekilde inşa edildiğini söyledi.

Uzman, depremlerin yer sarsıntısı etkisine gökdelenlerin tasarımları gereği daha kısa yapılara göre daha az duyarlı olduğunu belirtti. Bu tür devasa yapıların kasırga şiddetindeki güçlü rüzgarlara karşı kendilerini korumak için oldukça yavaş ve hafifçe sağlanacak şekilde tasarlandığını vurguladı.

Malch’a göre yüksek binalar daha esnek oluyor. Depremin itme ve çekme etkisinden çok daha büyük bir etkiye sahip olan rüzgarın itme ve çekme etkisine göre tasarlanıyor. Yani ne zaman inşa edildikleri bir yana rüzgâr bu binaları sürekli olarak test ediyor. Bu da binaların depremlere karşı yeterince güçlü ve esnek olup olmadığının iki kez kontrolü anlamına geliyor.

“Gökdelenler depremde bulunabileceğiniz en güvenli yer olabilir”

Kuzey yarımkürenin en yüksek binası olan One World Trade Center ve Avrupa’daki en yüksek bina olan Londra’daki The Shard’ın yapımında yer alan mühendislik firması WSP Global’ın yöneticilerinden Ahmad Rahimian da gökdelenlerin depreme dayanıklılığını şu sözlerle ifade ediyor: “Yüksek binalar bir depremde bulunabileceğiniz en güvenli yerlerden biri olabilir. En eski gökdelenler bile devasa yapıların üzerindeki yerçekimi yüküne dayanabilecek yüksek mukavemetli beton ve çelikten yapılıyor.”

Manhattan’daki bazı büyük oteller, tiyatrolar ve diğer sembolik binaların yenilenmesinde görev alan New York’taki inşaat firması DeSimone Consulting Engineering Genel Müdürü Borys Hayda da daha modern yüksek binaların çatılarında sallanmayı dengeleyerek aşırı olaylardan kaynaklanan herhangi bir şoku emmeye yardımcı olan damperler bulunduğunu belirtti. Yetkili, New York deprem olasılığı düşük bir kent olsa da mühendisler olarak her türlü potansiyel riske karşı tasarımın yapılma zorunluluğu olduğunu vurguladı.

VOA tarafından geçilen New York’ta gökdelenler depreme ne kadar dayanıklı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. New York’ta gökdelenler depreme ne kadar dayanıklı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan New York’ta gökdelenler depreme ne kadar dayanıklı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.