“New York’ta Altıncı Salgın Dalgası”

“New York’ta Altıncı Salgın Dalgası”

ABONE OL
23:29 - 11/07/2022 23:29
“New York’ta Altıncı Salgın Dalgası”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

New York yeni bir Corona virüsü salgını ile karşı karşıya. New York Sağlık Teşkilatı’nın son verilerine göre Omicron’un alt varyantlarından BA.5 kentin bazı bölgelerinde yüzde 20 ile yüzde 25 oranında artış gösterdi. New York Sağlık Teşkilatı, kent sakinlerine kapalı alanlarda yeniden maske kullanmalarını tavsiye ettiklerini açıkladı.

Pittsburgh Üniversitesi McGowan Enstitüsü’nde öğretim görevlisi ve aynı zamanda Enstitü Bilim Kurulu üyesi Doç.Dr. Ergin Koçyıldırım VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, New York kentinin altıncı kez salgın dalgasını yaşadığını belirterek, BA.5’in çok hızla yayıldığını söyledi.

Koçyıldırım, bu kadar hızla yayılan bir virüsün vaka sayılarını arttırdığını ancak can kaybı artışlarının azaldığına dikkat çekerek, “New York kentinin görülen vaka sayılarında ciddi bir artış var. New York Sağlık Departmanı’ndan yapılan açıklamada geçen haftaki rakamlarla birlikte test pozitifliği oranının yer yer yüzde 20’yi geçtiği yönünde birtakım açıklamalar yapıldı. Bu çok ciddi bir rakam. Bu da şöyle yorumlanabilir; geçen yıl Ocak ve Mayıs ayında görülen dalgalardan sonra New York kenti altıncı dalgayla karşı karşıya. Karşımızda yine Omicron varyantı var. Omicron varyantının genetik incelemelerinde başka tip alt varyantlar var. Karşımız çıkan bu alt varyant BA.5’te görülen farklı şeylerden bir tanesi bağışıklık sisteminden kaçabilmesi ve bulaşıcılığının çok fazla oluşu. Birçok epidemiyolog bu konuda çok endişeli olduklarını ve BA.5’in bugüne kadar görülen en kötü alt varyantı olduğunu ifade ediyorlar” dedi.

“New York’un bazı semtlerinde oran yüzde 25’inde üzerinde”

Son sayıların endişe verici olduğunu belirten Koçyıldırım, “New York kentinin belli bölgelerinde, doğu Harlem’de, Queens’te, Staten Island’da bu test pozitifliğinin yüzde 25’inde üstünde olduğu açıklanıyor. Bulaşıcılık hızı dediğimizde geçmiş yedi gündeki her yüz bin nüfusta görülen vaka sayılarının oranına bakıyoruz. Bunlarda özellikle Staten Island ve Queens bölgesinde 450’ye kadar çıkıyor. Bu da çok ciddi bir salgınla, çok ciddi rakamlarla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Bu kadar endişe veren rakamlara karşın, hastaneye yeni yatışlar, yoğun bakıma alınışlar ve hayatını kaybeden Corona virüsü hasta sayısında da ciddi bir düşüş var. Bu da bizim için çok teselli edici ve güzel bir durum. Bu kadar bulaşıcılığın fazla olduğu, pozitif testin görüldüğü dönemde yine de hastaların hayatını kaybetmemeleri oldukça güzel” diye konuştu.

Koçyıldırım, artan BA.5 vakalarıyla ilgili yapılması gerekenleri de “Özellikle aşı olmayanlara, aşı olmalarını tavsiye ediyoruz. Aşı olanlardan da yeniden maskelerini takmalarını istiyoruz. Özellikle, toplu taşımacılıkta, uçaklarda maske takmalarını öneriyoruz. Restoranlarda, alışveriş merkezlerinde maske kullanmanın bu bulaşıcılığı azaltacağına inanıyoruz” şeklinde özetledi.

VOA tarafından geçilen “New York’ta Altıncı Salgın Dalgası” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “New York’ta Altıncı Salgın Dalgası” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “New York’ta Altıncı Salgın Dalgası” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.