New York’a yeni sığınmacı akınına karşı yeni önlemler

New York’a yeni sığınmacı akınına karşı yeni önlemler

ABONE OL
12:35 - 30/12/2023 12:35
New York’a yeni sığınmacı akınına karşı yeni önlemler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Meksika sınırından geçtikten sonra ABD’nin çeşitli eyaletlerine giden sığınmacıların gönderildiği New York göçmen kriziyle karşı karşıya. Belediye Başkanı Eric Adams yeni bir dalgayı önlemek amacıyla sığınmacı taşıyan otobüslere yönelik bazı kısıtlamalar açıkladı.

ABD’ye iltica talebiyle sığınmacı olarak gelen on binlerce kişi, Teksas ve farklı eyaletlerden yetkililerin onayıyla New York’a gönderildi. Bu yıl New York eyalet sisteminde barınma kaydı bulunan sığınmacı sayısı 161 bin kişiyi aştı. Federal hükümet kente otobüslerle gönderilen sığınmacılar konusunda siyasi bir karar almış değil.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Meksika sınırından rekor sayıda sığınmacının geçişinin yeniden başlamasıyla yeni bir göçmen dalgasını önlemek için bazı tedbirler aldığını açıkladı.

Adams, sığınmacıları taşıyan otobüslerin kente varışlarından 32 saat önce bildirimde bulunmalarını ve taşıdıkları sığınmacı sayısını bildirmelerini zorunlu kılan bir idari kararı yürürlüğe koyduğunu belirtti.

Eric Adams, Chicago Belediye Başkanı Brandon Johnson ve Denver Belediye Başkanı Mike Johnston ile düzenlediği ortak basın toplantısında, sığınmacı taşıyan otobüslerin Pazartesi ve Cuma günleri arasında sadece sabah 8:30 ile gece 12:00 saatleri arasında New York otobüs terminaline giriş yapabileceklerini açıkladı.

Adams, yeni uygulamaya uymayan otobüs şirketlerine önce kabahat kanunlarına göre para cezaları verileceğini ve bazı durumlarda sığınmacı taşıyan otobüslere el konulabileceğini söyledi.

New York Belediye Başkanı, bir günde sığınmacıların içinde olduğu 14 otobüsün geldiğini belirterek, kentin artık bu düzeyde sığınmacı sayısını kaldıramayacağı için otobüslere kısıtlama kararı almak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Sadece otobüslerle geçen ay New York’ a 14 bin 700’den fazla yeni sığınmacının geldiği belirtiliyor.

‘’Demokratların kalesi olan kentlere kasıtlı olarak sığınmacıları gönderiyorlar’’

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Teksas Valisi Greg Abbott gibi Cumhuriyetçi valilerin bir yılı aşkın bir süredir sığınmacıları New York gibi Demokratlar’ın kalesi sayılan kentlere kasıtlı olarak otobüslerle taşıdıklarını savundu.

Adams, New York’ta yaşanan sığınmacı krizine çözüm bulmak için şimdiye kadar 1 milyar dolardan fazla harcadığını, 4 milyar dolardan fazla finansmana ihtiyaç duyacağının tahmin edildiğini söyledi.

Üç büyük kentin belediye başkanları, federal hükümetten sığınmacıların barınmalarına yönelik yeni bir plan talep etti; sığınmacıların işe başlayabilmesi için daha hızlı bir şekilde çalışma izinlerinin verilmesini ve finansal destek sağlanmasını istedi.

Adams, sığınmacı krizinin yalnızca yerel çözüm değil ulusal bir çözüm gerektiren bir kriz olduğunu belirtti.

‘’New York yeni bir sığınmacı akınıyla karşı karşıya’’

Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott’ın politikalarını “zalim ve insanlık dışı” ifadeleriyle niteleyen Demokrat Partili New York Belediye Başkanı Eric Adams, “Giriş sistemimizden gelen 161 binden fazla göçmenin yaklaşık yüzde 60’ının taşınmasına yardımcı olmaktan gurur duyuyoruz. Ancak bu kentler artık federal hükümetin işini onlar adına yapmaya devam edemez. Vali Abbott’ın sığınmacıları siyasi piyon olarak kullanmayı durdurması için federal ve eyalet yardımına ihtiyacımız var” dedi.

Eric Adams sığınmacı taşıyan otobüslere yönelik yeni idari emrin ileriye dönük olarak güvenli, düzenli ve koordineli otobüs varışlarını sağlayacağını ve koordinasyonu reddeden otobüs şirketlerinin bundan sorumlu olacağını belirtti.

Chicago ve Denver belediye başkanlarından federal destek çağrısı

Chicago Belediye Başkanı Johnson, “Chicago her zaman misafirperver bir kent olmaya devam edecek, ancak Chicago, Denver ve New York gibi şehirlerin bu önemli işi yapmaları için gerekli koordinasyonu ve kaynakları sağlamak üzere federal hükümetin her düzeyinde işbirliğine ihtiyacımız var’’ dedi.

Denver Belediye Başkanı Johnston da, “Şehirlerimiz yeni gelenleri desteklemek için omuz omuza çalışıyor, ancak kentlerimizin bu krizi yönetebilmesini sağlamak için daha fazla federal yardım sağlamanın zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen New York’a yeni sığınmacı akınına karşı yeni önlemler haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. New York’a yeni sığınmacı akınına karşı yeni önlemler haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan New York’a yeni sığınmacı akınına karşı yeni önlemler haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.