New York Times’dan yapay zeka uygulaması ChatGPT’ye telif davası

New York Times’dan yapay zeka uygulaması ChatGPT’ye telif davası

ABONE OL
21:02 - 27/12/2023 21:02
New York Times’dan yapay zeka uygulaması ChatGPT’ye telif davası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerika’nın önde gelen gazetelerinden New York Times, ChatGPT olarak bilinen yapay zeka uygulamasının arkasındaki şirketler OpenAI ve Microsoft’u dava etti. Davanın konusu telif hakları

Amerika’nın önde gelen gazetelerinden New York Times, ChatGPT olarak bilinen yapay zeka uygulamasının arkasındaki şirketler OpenAI ve Microsoft’u dava etti. Davanın konusu telif hakları.

New York Times gazetesi, OpenAI ve Microsoft’u, yapay zeka teknolojilerinin eğitilmesine yardımcı olmak için gazetenin milyonlarca makalesini izinsiz kullanmakla suçladı.

Gazeteden yapılan açıklamada, OpenAI ve Microsoft’a, telif hakları nedeniyle dava açan ilk kurumun kendileri oldukları belirtildi.

ChatGPT uygulamasının arkasında OpenAI ve Microsoft şirketleri bulunuyor.

Manhattan’da açılan dava dosyasında “Sözkonusu kurumlar, New York Times’ın gazeteciliğe yaptığı devasa yatırımı, izinsiz ya da ödemesiz olarak ikame ürünler oluşturmak için kullanarak hizmeti ücretsiz kullanmaya çalışıyorlar” ifadesine yer verildi.

“Adil kullanım kapsamında”

New York Times telif davasında belirli bir miktar tazminat talep etmiyor; ancak OpenAI ve Microsoft’un çalışmalarını yasadışı olarak kopyalayıp kullandıkları için “milyarlarca dolar” zarara neden olduklarını ileri sürüyor.

Microsoft ve Open AI şirketleriyse henüz davaya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Ancak iki şirket yapay zeka ürünlerinin eğitilmesi için telifli çalışmaların kullanılmasının “adil kullanım” kapsamında olduğunu savunuyor.

VOA tarafından geçilen New York Times’dan yapay zeka uygulaması ChatGPT’ye telif davası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. New York Times’dan yapay zeka uygulaması ChatGPT’ye telif davası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan New York Times’dan yapay zeka uygulaması ChatGPT’ye telif davası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.