New York Belediye Başkanı Eric Adams’a yöneltilen suçlamalar ve soruşturmalar hakkında neler biliniyor?

New York Belediye Başkanı Eric Adams’a yöneltilen suçlamalar ve soruşturmalar hakkında neler biliniyor?

ABONE OL
22:16 - 24/11/2023 22:16
New York Belediye Başkanı Eric Adams’a yöneltilen suçlamalar ve soruşturmalar hakkında neler biliniyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

New York belediye başkanı seçildiği kampanya sırasında Türk hükümetinden üstü kapalı şekilde bağışlar aldığına dair soruşturması devam eden Eric Adams, 1993 yılında birlikte çalıştığı bir kadın tarafından cinsel saldırıyla suçlanıyor.

Eric Adams, Türk hükümeti ya da Türk vatandaşlarından usulsüz bağış almakla suçlandı mı?

Şu aşamada doğrudan Eric Adams’a ya da kampanya çalışanlarına yöneltilmiş bir suçlama yok. Ancak Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Türk hükümeti ya da hükümet üyelerinin ABD’de yaşayan Türk vatandaşları ya da Türk şirketleri üzerinden Adams’ın seçim kampanyasına usulsüz şekilde bağış yapmış olabilecekleri iddiasıyla bir soruşturma yürütüyor. Henüz mahkemeye yansıyan bir durum ya da hazırlanmış bir iddianame bulunmuyor.

Bağış soruşturması ne aşamada?

FBI, söz konusu soruşturma kapsamında ilk olarak Adams’ın seçim kampanyasının bağış sorumlusu Brianna Suggs’ın evinde arama yaptı ve Suggs’ı kamu yolsuzluğu soruşturması kapsamında sorguladı. Ardından aynı soruşturma kapsamında Adams’ın ekibinde görevli, Rana Abbasova ve eski bir Türk Hava Yolları çalışan olan Cenk Öcal’ın evine de FBI tarafından baskın yapıldığı ortaya çıktı. VOA Türkçe’nin ulaştığı Abbasova, FBI yetkililerinin evden herhangi bir belge ya da elektronik eşya alıp almadıkları şeklindeki soruları yanıtsız bıraktı. Bu gelişmelerin ardından FBI, 6 Kasım tarihinde Belediye Başkanı Eric Adams’ın kullandığı cep telefonu ve tablet bilgisayarına inceleme yapmak üzere geçici süreyle el koydu.

Kampanyaya bağış yapan Türkler ne diyor?

VOA Türkçe’nin ulaştığı ve Eric Adams’ın kampanyasına bağış yapan Türk vatandaşları, siyasetçilerin kampanyalarına bağış yapmanın yasal olduğunu ve bu çerçevede kendilerinin de bağış yaptıklarını ifade ediyor.

New York’taki ünlü restoran Ali Baba’nın sahibi Ali Rıza Doğan, VOA Türkçe’ye verdiği demeçte, son 15 yıldır Brooklyn Belediyesi’yle her yıl iftar etkinlikleri düzenlediklerini, Adams için de bir kez değil üç kez kampanyasına bağış toplamak için etkinlik düzenlediğini belirtti. Doğan sadece kendisi adına değil eşi adına da Adams’ın kampanyasına bağışta bulunduklarını ifade etti.

Adams’ın kampanyasına bağışta bulunanlar arasında ismi geçen bir avukat da yine VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, kendisinin de yasal bir şekilde bağış yaptığını hatta yanlışlıkla fazladan yaptığı 500 dolarlık kısmın daha sonra kendisine iade edildiğini söyledi.

Adams’ın kampanyasına bağış yapan VOA Türkçe’nin ulaştığı kişiler, bağışları Türk hükümeti ya da bir hükümet görevlisinin yönlendirmesiyle yaptıklarına dair iddialaraysa karşı çıktı.

Eric Adams’la Türk toplumu arasında nasıl bir ilişki var?

Eric Adams, Brooklyn Belediye Başkanlığı yaptığı yıllardan bu yana Türk dostu olarak bilinen bir siyasetçi. Türklerin New York’ta düzenledikleri çok sayıda etkinliğe katılmasının dışında defalarca Türkiye’ye de seyahat etmiş biri. Bu seyahatlerden en az birinin masraflarının uygun olmayan şekilde Türk Hava Yolları ve Türk Başkonsolosluğu tarafından karşılandığına dair de ABD medyasında iddialar yer aldı. New York eyalet yasaları uyarınca bir yetkili ya da görevli değeri 50 doların üstünde bir hediye ya da benzeri jesti kabul edemez.

Adams, yine ABD medyasına yansıyan iddialarda Türk yetkililerle yakınlığı nedeniyle New York’taki başkonsolosluk binası Türkevi’nin yangın ve güvenlik konusundaki izin ve ruhsatlarını alması için nüfuzunu kullanmakla eleştiriliyor.

Eric Adams bağış kampanyası soruşturmasına dair ne açıklama yaptı?

Eric Adams, henüz hakkında bir iddianame bulunmazken ve doğrudan hatalı bir işlem yapmakla suçlanmazken yaptığı açıklamalarda da kendisinin herhangi bir şekilde yanlış bir işlem yapmadığını söyledi. Adams, kendisiyle çalışan tüm ekibine de FBI soruşturması konusunda ‘tam işbirliği’ yapmaları talimatı verdiğini ifade etti. Şu ana kadar soruşturmayla ilgili doğrudan bir açıklama yapmayan ya da sorulara yanıt vermeyen Adams ve New York Belediyesi yetkilileri, FBI’ın yürüttüğü soruşturmaya dair bilgilerin medyaya sızmasından rahatsız olduklarını dile getirdiler.

Adams, hakkındaki bağış kampanyası soruşturması sürerken gelen cinsel taciz suçlaması hakkında ne yorum yaptı?

New York Belediye Başkanı Eric Adams, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, bu konudaki iddiaları reddetti. Açıklamada Adams’ın bu kişinin kim olduğunu bilmediği belirtildi. Adams da yine medyaya yansıyan iddialara ilişkin tek cümlelik açıklamasında, “Bu iddialar kesinlikle doğru değil” ifadesini kullandı.

Eski bir polis memuru olan Eric Adams’a New York eyalet mahkemesi tarafından gönderilen celpte cinsel saldırı suçlamasına ilişkin ayrıntılar yer almazken, “Bu eylemin doğası cinsel saldırı, darp, davacının cinsiyeti temelli işyeri ayrımcılığı, misilleme, düşmanca çalışma ortamı yaratma, kasti duygusal sıkıntıya uğratmadır” ifadeleri kullanıldı. Mahkeme celbinde en az 5 milyon dolarlık tazminat talebi yer alıyor.

VOA tarafından geçilen New York Belediye Başkanı Eric Adams’a yöneltilen suçlamalar ve soruşturmalar hakkında neler biliniyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. New York Belediye Başkanı Eric Adams’a yöneltilen suçlamalar ve soruşturmalar hakkında neler biliniyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan New York Belediye Başkanı Eric Adams’a yöneltilen suçlamalar ve soruşturmalar hakkında neler biliniyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.