Netanyahu İsrail’i ateşkes görüşmelerinden çekti, İsrail ordusu Han Yunus’ta hastaneye operasyon düzenledi

Netanyahu İsrail’i ateşkes görüşmelerinden çekti, İsrail ordusu Han Yunus’ta hastaneye operasyon düzenledi

ABONE OL
22:03 - 15/02/2024 22:03
Netanyahu İsrail’i ateşkes görüşmelerinden çekti, İsrail ordusu Han Yunus’ta hastaneye operasyon düzenledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamas’ın çatışmaları durdurmak için sunduğu talepleri “gülünç” olarak nitelendiren İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu taleplerin değişmediğini söyleyerek İsrail’i Kahire’deki ateşkes görüşmelerinden çekti.

Netanyahu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Refah’ta harekatı genişletme planını uygulamada kararlı olduğunu ifade ederken, İsrail ordusundan bugün gelen açıklamadaysa İsrail güçlerinin Hamas milislerini hedef alarak Gazze’nin güneyinde bir hastaneye operasyon düzenlediği belirtildi.

İsrail lideri, orduya Refah’a saldırı emrini ne zaman vereceğine dair bir ayrıntı paylaşmadı. Mısır sınırına yakın bölgede sıkışıp kalan yüz binlerce sivilin önce bölgeyi boşaltmasına izin verileceğini söyledi, ancak nereye gideceklerine dair bir işaret de vermedi.

Netanyahu, Refah’a saldırmaması için dünya liderlerinden gelen baskıya ragmen, Telegram uygulamasındaki hesabından yaptığı açıklamada, “Tam zafere kadar savaşacağız ve bu, sivil nüfusun savaş bölgelerini terketmesine izin verdikten sonra Refah’ta da güçlü bir eylemi içeriyor” dedi.

Ateşkes görüşmelerinden çekilme kararına rehine yakınlarından tepki

Netanyahu’nun ofisinden daha önce yapılan açıklamada, Hamas’ın Kahire görüşmelerinde dört aydır süren savaşı durdurmak ve militanların Gazze’de tuttuğuna inanılan 100 kadar rehineden daha fazlasını serbest bırakmak için yeni bir teklif sunmadığı belirtilmişti.

Hamas, İsrail’in tüm askerlerini Filistin topraklarının bir parçası olan Gazze’den çekmesini ve militanların Akdeniz kıyısındaki bölgeyi yönetmeye devam etmesine izin vermesini talep ediyor.

Diğer taraftan, Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, “Hamas’ın pozisyonundaki bir değişiklik müzakerelerde ilerleme kaydedilmesini mümkün kılacaktır” denildi ve Yahudi devleti için “mutlak zafer” çağrısı yapıldı.

Hamas’ın elindeki İsrailli rehinelerin yakınları İsrail’in Kahire görüşmelerinin bir sonraki oturumuna müzakereci göndermemesinin skandal bir karar olduğunu söyledi.

Grup, bu kararın Hamas’ın tünellerinde kalan rehineler için “ölüm cezası anlamına geldiğini” ve İsrail’de savaşla ilgili artan iç muhalefetin bir işareti olduğu görüşünü savunuyor.

İsrail güçleri Han Yunus’ta hastane içinde operasyon düzenledi

İsrail ordusu Perşembe günü Gazze’nin güneyindeki ana hastanede bir operasyon yürüttüğünü açıklarken, Gazze sağlık yetkilileri İsrail ateşinin bölgede bir kişiyi öldürdüğünü ve birkaç kişiyi de yaraladığını söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, “Hamas’ın Han Yunus’taki Nasır hastanesinde rehineleri tuttuğu ve rehinelerin cesetlerinin orada olabileceğine dair güvenilir istihbarata sahip olunduğu” belirtildi.

İsrail ordusu, Hamas savaşçılarının Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı suçlamasını tekrarladı ve İsrail güçlerinin insanları kendi güvenlikleri için bölgeden uzak durmaları konusunda uyardığını söyledi.

Ordunun açıklamasında, “Onlara mesajımız açık: Masum sivillere zarar gelmesini istemiyoruz. Rehinelerimizi bulmak ve onları evlerine getirmek istiyoruz. Hamas teröristlerini nerede saklanırlarsa saklansınlar yakalamaya çalışıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, İsrail’in keskin nişancı saldırılarıyla insanların bölgeden ayrılmasını engellediğini belirtirken, sağlık görevlileri de hastanedeki durumun güvenli olmadığı uyarısında bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar tahliye emrini kınadı ve hastanedeki personelinin “neredeyse imkansız koşullar altında” hastaları tedavi ettiğini söyledi.

İsrail, savaş boyunca Gazze Şeridi’nin bazı bölgelerini boşaltma emri verme uygulamasını savunarak, uyarıların Filistinli sivillerin güvenliği ve korunması için yapıldığını ileri sürüyor.

Tekrarlanan tahliyeler ve savaşın Gazze’nin kuzeyinden güneye doğru ilerlemesi, Gazze nüfusunun yarısından fazlasını Mısır sınırı yakınlarındaki Refah’a sığınmaya itti.

Netanyahu’nun Refah’a saldırı planlarına tepkiler büyüyor

Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda Perşembe günü, İsrail güçlerinin beklenen kara harekâtı öncesinde Refah’taki Filistinliler’e yönelik uluslararası endişe ifadelerine katılan son ülkeler oldu.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon yaptıkları ortak açıklamada İsrail’in Refah’a yönelik bir operasyonunun “felaket olacağını” belirttiler.

Liderlerin açıklamasında, “Gazze’deki insani durum zaten vahimken, genişletilmiş bir askeri operasyonun Filistinli siviller üzerindeki etkileri yıkıcı olacaktır. İsrail hükümetini bu yola girmemeye çağırıyoruz. Sivillerin gidebileceği başka bir yer yok” denildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Çarşamba günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde benzer endişelerini dile getirirken, ABD Başkanı Joe Biden da Refah saldırısına karşı olduğunu ifade etti.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’na göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında en az 28 bin 576 Filistinli öldü ve 68 bin 291 kişi yaralandı.

Savaş, Hamas’ın İsrail’e düzenlediği ve İsrail rakamlarına göre 1200 kişinin ölümüne yol açan şok saldırıyla başladı. Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında, Hamas’ın rehin aldığı yaklaşık 240 kişiden 100’ü serbest bırakıldı.

VOA tarafından geçilen Netanyahu İsrail’i ateşkes görüşmelerinden çekti, İsrail ordusu Han Yunus’ta hastaneye operasyon düzenledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Netanyahu İsrail’i ateşkes görüşmelerinden çekti, İsrail ordusu Han Yunus’ta hastaneye operasyon düzenledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Netanyahu İsrail’i ateşkes görüşmelerinden çekti, İsrail ordusu Han Yunus’ta hastaneye operasyon düzenledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.