Netanyahu, Hamas’ın rehine anlaşması için öne sürdüğü koşulları reddetti

Netanyahu, Hamas’ın rehine anlaşması için öne sürdüğü koşulları reddetti

ABONE OL
09:44 - 22/01/2024 09:44
Netanyahu, Hamas’ın rehine anlaşması için öne sürdüğü koşulları reddetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dün Hamas’ın savaşı sona erdirmek ve rehineleri serbest bırakmak için sunduğu, İsrail’in tamamen çekilmesini ve Hamas’ın Gazze’de iktidarda kalmasını içeren koşulları reddetti.

İsrail uçakları Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’u bombalamaya devam ederken, üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri Reuters’e yaptığı açıklamada İsrail liderinin Gazze’deki askeri saldırıyı sona erdirmeyi reddetmesinin, “[İsrailli] esirlerin geri dönmesi için hiçbir şans olmadığı anlamına geldiğini” söyledi.

Netanyahu yaptığı açıklamada, “Rehinelerimizin serbest bırakılması karşılığında Hamas savaşın sona ermesini, güçlerimizin Gazze’den çekilmesini, tüm katillerin ve tecavüzcülerin serbest bırakılmasını talep ediyor ve Hamas’a dokunulmamasını” ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı ayrıca “Hamas canavarlarının teslim olma şartlarını tamamen reddediyorum” dedi.

Kasım sonunda ABD, Katar ve Mısır arasında varılan anlaşma uyarınca, 7 Ekim’de Hamas tarafından Gazze’ye düzenlenen saldırı sırasında esir alınan 240 rehineden 100’den fazlası, İsrail hapishanelerinde tutulan 240 Filistinli’nin serbest bırakılması karşılığında serbest bırakılmıştı.

O tarihten bu yana Netanyahu esaret altında tutulan 136 rehinenin serbest bırakılmasını sağlaması için artan bir baskıyla karşı karşıya.

Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu yaptığı açıklamada Netanyahu’dan “Ekim fiyaskosunda kaçırılan sivilleri, askerleri ve diğerlerini terk etmeyeceğimizi açıkça belirtmesini” talep ederek, “Anlaşmayı şimdi ilerletmeliyiz. Eğer başbakan rehineleri feda etmeye karar verirse, liderlik göstermeli ve tutumunu İsrail kamuoyuyla dürüstçe paylaşmalıdır” denildi.

Netanyahu uluslararası baskılara karşı durduğunu söyledi

Netanyahu’nun konutunun önünde düzenlenen protesto gösterisinde rehinelerin yakınları harekete geçilmesini talep etti.

Hamas’ın elindeki rehinelerden Hersh Goldberg-Polin’in babası Jon Polin, “Hükümetin yarattığı bu sorunu çözmesini ve rehineleri derhal evlerine göndermesini istiyoruz” dedi.

Netanyahu Filistin devleti konusunda da öncekinden daha sert bir tutum sergiliyor. İsrail Başbakanı, “Ürdün Nehri’nin batısındaki tüm toprakların İsrail güvenlik kontrolü altında olmasından taviz vermeyeceğim” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden 10 Ocak’ta yaptığı açıklamada Netanyahu ile bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için olası çözümleri konuştuğunu ve bu yollardan birinin askerden arındırılmış bir hükümeti içerebileceğini söylemişti.

Netanyahu Biden’ın Gazze’de Hamas’a karşı yürütülen savaşın sona ermesinin ardından Filistin devletinin kurulabileceğine ilişkin sözlerine karşı çıkmış, barışın sağlanması için Filistinliler’in bir devlete sahip olması konusunda iki liderin aynı fikirde olmadığı görülmüştü.

Dün yaptığı açıklamada da Netanyahu, “Ürdün’ün batısındaki tüm topraklar üzerinde İsrail’in tam güvenlik kontrolü” konusunda ısrarcı olacağını tekrarladı.

Netanyahu, bu pozisyonunu değiştirmesi için “uluslararası ve iç baskılara” kararlılıkla karşı koyduğunu ve bunu yapmaya devam edeceğini söyledi.

İsrail Başbakanı, “Benim ısrarım, İsrail için varoluşsal bir tehlike oluşturacak bir Filistin devletinin kurulmasını yıllarca engelleyen şeydi” dedi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırılarından bu yana devam eden İsrail-Hamas çatışmalarında Gazze Şeridi’nden şimdiye kadar 25 binden fazla kişi öldü. Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre son 24 saatte ise 178 kişi hayatını kaybetti.

VOA tarafından geçilen Netanyahu, Hamas’ın rehine anlaşması için öne sürdüğü koşulları reddetti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Netanyahu, Hamas’ın rehine anlaşması için öne sürdüğü koşulları reddetti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Netanyahu, Hamas’ın rehine anlaşması için öne sürdüğü koşulları reddetti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.